Αφαιρούμε τα εξωτερικά δύο φύλλα από το λάχανο και το κόβουμε σε 6 ή 8 κομμάτια αναλόγως του μεγέθους του. Με μυτερό μαχαίρι αφαιρούμε το τριγωνικό σκληρό μέρος του κοτσανιού από κάθε κομμάτι, προσέχοντας, παράλληλα, να μην κόψουμε πολύ βαθιά για να μείνουν τα φύλλα ενωμένα στη βάση τους.
Αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια, τα αλείφουμε με ελαιόλαδο από όλες τις πλευρές και τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε για περίπου 15΄, κατόπιν γυρνάμε τα κομμάτια από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για λίγο ακόμη. Το λάχανο είναι έτοιμο μόλις καψαλιστεί εξωτερικά και μαλακώσουν τα κομμάτια στο σκληρό τους κάτω μέρος.
Όσο ψήνεται το λάχανο ετοιμάζουμε τη vinaigrette χτυπώντας με το σύρμα τα υλικά.
Μόλις βγάλουμε το λάχανο από τον φούρνο το αφήνουμε να χλιάνει λίγο, το περιχύνουμε με τη vinaigrette, το πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και το απολαμβάνουμε χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Τρώγεται είτε ως σαλάτα είτε ως συνοδευτικό για οποιοδήποτε ψητό κρέας ή πουλερικό.