1 κομμάτι νωπό ginger περίπου σαν το μεγάλο μας δάχτυλο, κομμένο σε λεπτές φέτες ή τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
½ κ.γλ. πιπέρι καγιέν ή τσίλι
1 κ.γλ. σκόνη κόλιανδρο
1 κ.γλ. μαραθόσποροι, ελαφρώς κοπανισμένοι
1 μεγάλη πατάτα, κομμένη σε κύβους
1 ξινόμηλο, κομμένο σε κύβους
3 λίτρα σπιτικό ζωμό λαχανικών ή κότας
Χυμός από ένα μεγάλο πορτοκάλι
Χυμός από ένα μοσχολέμονο (lime)
Στραγγιστό γιαούρτι (ή ξινή κρέμα, ή ξινόγαλο, ή αλειφωτό λευκό τυρί όπως τσαλαφούτι, κατίκι, κ.λπ.) για το σερβίρισμα
Ψιλοκομμένος άνηθος ή μάραθος για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C.
Αφαιρούμε από τα παντζάρια τα δύο άκρα και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, βουρτσίζοντάς τα, για να απομακρύνουμε όλο το χώμα.
Όπως είναι αξεφλούδιστα, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, τα τυλίγουμε ένα ένα σε αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να τρυπιούνται μέχρι μέσα.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και μόλις κρυώσουν λίγο τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το ginger και τα μπαχαρικά.
Μόλις το κρεμμύδι γίνει διάφανο και μυρίσουν τα μπαχαρικά προσθέτουμε την πατάτα, το ξινόμηλο και τα ψημένα παντζάρια.
Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με τον ζωμό (ίσως να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα).
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄, μέχρι να μαλακώσει εντελώς η πατάτα.
Προς το τέλος προσθέτουμε τους χυμούς και ανακατεύουμε.
Πολτοποιούμε και διορθώνουμε τη γεύση, εάν χρειαστεί.
Μοιράζουμε σε πιάτα, προσθέτουμε το γιαούρτι και τον άνηθο και απολαμβάνουμε.