Κουσκουσάκι, καλαμπόκι και κολοκυθάκια σε ένα φαγητό ντεμί σεζόν

Η Αγάπη μαγείρεψε και μας δείχνει ένα νόστιμο φαγητό της εποχής με κουσκουσάκι, καλαμπόκι και κολοκυθάκια.

Κουσκουσάκι, καλαμπόκι και κολοκυθάκια σε ένα φαγητό ντεμί σεζόν

Αν κι ο Σεπτέμβριος έχει μπει ήδη στο δεύτερο μισό του, η ζέστη καλά κρατεί προς ώρας, όπως άλλωστε το συνηθίζει τα τελευταία χρόνια. Στη μόδα, η ντεμί σεζόν γκαρνταρόμπα έπαιζε πολύ μια εποχή, σαν τα πάλαι ποτέ ένδοξα ταγιέρ των μαμάδων μας. Όσο για τα φαγητά, είναι κι αυτά ντεμί σεζόν, όπως μεσοβέζικη είναι και η περίοδος που διανύουμε. Στις κουζίνες ακόμα παίζουν ντοματοσαλάτες, γεμιστά και λαδερά, και γενικά φαγητά που τρώγονται χλιαρά ή δροσερά. Ένα τέτοιο φαγητό έφτιαξα προ ημερών και μου άρεσε πολύ, γι’ αυτό σας το δείχνω. Η βάση του είναι το κουσκουσάκι και παρέα του το καλαμπόκι που είναι ακριβώς στην εποχή του, τα κολοκυθάκια που σε λίγο θα πάρουν την άγουσα και ο βασιλικός που θα ακολουθήσει την ίδια πορεία. Το φαγητό είναι εύκολο, γρήγορο, αρκετά υγιεινό και πολύ νόστιμο.

 

Με την ευκαιρία θα σας πω και για το κουσκουσάκι, όπως το ονομάζουμε στην Ελλάδα, αυτό το ζυμαρικό που μοιάζει με τροφαντές μπαλίτσες. Το κουσκουσάκι διαφέρει από το αραβικό κουσκούς σε μέγεθος και υφή: είναι μεγαλύτερο και πιο μαστιχωτό. Το σχήμα του, που μοιάζει με πέρλες, του έδωσε και το όνομα pearl couscous, ενώ το συναντάμε και ως Israeli couscous, επειδή αυτό το ζυμαρικό φτιάχτηκε το 1953 στο Ισραήλ,  με εντολή του David Ben-Gurion, του πρώτου πρωθυπουργού της χώρας, για να αντικαταστήσει το δυσεύρετο ρύζι εκείνων των πρώτων χρόνων της δημιουργίας του κράτους. Γι’ αυτόν τον λόγο, ονομάζεται και Ben-Gurion rice.

Το αραβικό κουσκούς και το κουσκουσάκι διαφέρουν και ως προς το μαγείρεμά τους: ενώ το αραβικό κουσκούς στην ουσία μουλιάζει σε καυτό νερό μέχρι να φουσκώσει, το κουσκουσάκι μαγειρεύεται όπως όλα τα ζυμαρικά, σε νερό μέχρι να μαλακώσει. Στην Ελλάδα το βρίσκουμε συχνά και ζυμωμένο με λαχανικά, όπως παντζάρι ή με μελάνι σουπιάς.

 

ΚΟΥΣΚΟΥΣΑΚΙ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Για 4 άτομα

Σε βαθύ τηγάνι ή ρηχή κατσαρόλα πλασοτέ ζεσταίνουμε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (τόσο ώστε να καλύπτει τον πυθμένα του σκεύους) και σοτάρουμε 250 γρ. κουσκουσάκι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να καβουρδιστεί και να πάρει ελαφρύ χρώμα, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Καλύπτουμε με βραστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για λίγα λεπτά (όχι παραπάνω από 8΄ γιατί θα μαγειρευτεί λίγο ακόμη αργότερα) μέχρι να μαλακώσει το ζυμαρικό, με προσοχή να μην λιώσει. Στραγγίζουμε, αλατίζουμε, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν οι πέρλες μεταξύ τους, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη. Παράλληλα, σε μικρό κατσαρολάκι, ζεματίζουμε τα σπόρια από ένα μεγάλο νωπό καλαμπόκι σε αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά (όχι παραπάνω από 3-4). Στραγγίζουμε κι αφήνουμε προς το παρόν στην άκρη.

Στο ίδιο σκεύος που βράσαμε το κουσκουσάκι ζεσταίνουμε λίγο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να γίνει διάφανο, να μαλακώσει και να πάρει ελαφρύ χρώμα. Προσθέτουμε 1 σκ. σκόρδου ολόκληρη κι ελαφρώς κοπανισμένη και 6 μέτρια κολοκυθάκια που έχουμε κόψει σε κύβους και τα σοτάρουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν ελαφρώς, παραμένοντας, πάντως, σχετικά τραγανά. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε το ζεματισμένο καλαμπόκι και το βρασμένο κουσκουσάκι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε μπούκοβο κατά βούληση και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας απαλά.

 

Απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο ωμό ελαιόλαδο, το ξύσμα από 1 λεμόνι, λίγο από τον χυμό του και άφθονο ψιλοκομμένο βασιλικό. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και, εάν χρειαστεί, διορθώνουμε τη γεύση. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και απολαμβάνουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 

Tips

  • Υπάρχει κι άλλο ένα εξαιρετικό ζυμαρικό στο ίδιο σχήμα, αν και με πιο ακανόνιστες πέρλες, που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το κουσκουσάκι, που ονομάζεται φρέγκολα. Πατρίδα του είναι η Σαρδηνία της Ιταλίας και ολόκληρο το όνομά του είναι fregola sarda (ή fregula). Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός πως είναι πιο αρωματικό, καθώς είναι ήδη αρκετά έντονα καβουρδισμένο. Το βρίσκουμε σε κάποια ντελικατέσεν.
  • Αν δεν βρείτε νωπό καλαμπόκι αντικαταστήστε είτε με προβρασμένο ολόκληρο (το βρίσκουμε σε πολλά σουπερμάρκετ) ή με κατεψυγμένο. Κανένα από τα δύο δεν χρειάζεται βράσιμο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v