Δροσερή πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και εσπεριδοειδή

Το καλοκαιράκι είναι εδώ και τι καλύτερο από μια δροσερή πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και εσπεριδοειδή για να μας τονώσει;
Δροσερή πράσινη σαλάτα με αβοκάντο και εσπεριδοειδή
της Αγάπης Μαργετίδη

Ναι, ναι, το ξέρω πως το καλοκαίρι έχει μπει. Στο περίπου βέβαια, γιατί μέχρι σήμερα κλιματισμό δεν έχω ανάψει κι ακόμα κοιμάμαι με το ελαφρύ ανοιξιάτικο πάπλωμα, οποία ευτυχία! Κάνουμε και οικονομία στο ρεύμα, σπουδαίο πράγμα κι αυτό. Για βουτιά στη θάλασσα ούτε λόγος, στη σκέψη και μόνο, παγώνω. Και επιστημονικά όμως να το πάρουμε, το θερινό ηλιοστάσιο θέλει ακόμα αρκετές μέρες. Ας μη μιλήσω για τη μισητή δουλειά των ρούχων, γιατί απελπίζομαι. Με μια γρήγορη σφυγμομέτρηση μεταξύ φίλων, τουλάχιστον χαίρομαι που δεν είμαι η μόνη που την αναβάλλει από Κυριακή σε Κυριακή.

Τούτων λεχθέντων, οι πράσινες σαλάτες είναι ακόμη στην ημερησία διάταξη. Ο ντάκος και η χωριάτικη θα περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους μέχρι να σφίξουν για τα καλά οι ζέστες, άλλωστε οι πρασινάδες είναι αυτή την εποχή στα τρυφερότερά τους, τις βλέπεις στη λαϊκή και θέλεις να τις πάρεις όλες.

Κι έτσι φίλοι μου, θα … βοσκήσουμε λίγο ακόμη για να στρώσουμε επιδερμίδα και να λειάνουμε τη σιλουέτα μας γιατί η παραλία καραδοκεί. Η πράσινη σαλάτα που σας έφτιαξα σήμερα είναι ιδανική για ένα θρεπτικό κι ελαφρύ γεύμα, μεσημεριανό ή βραδινό. Το μόνο που της λείπει είναι η πρωτεΐνη, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται πανεύκολα με ένα γρήγορο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι στο γκριλ ή το σχαροτήγανο.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΒΟΚΑΝΤΟ & ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

 



Για 4 άτομα. Ετοιμάζουμε το dressing: στύβουμε ½ πορτοκάλι και ½ γκρέιπφρουτ και βάζουμε τους χυμούς σε ένα μπολ. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε 1 πρέζα κύμινο και ρίχνουμε λίγο λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χτυπώντας δυνατά με το σύρμα. Εναλλακτικά βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βαζάκι, το καπακώνουμε και το κουνάμε δυνατά. Κόβουμε ½ μικρό ξερό κρεμμύδι σε πολύ λεπτά μισοφέγγαρα κι 1 μεγαλούτσικο φινόκιο σε λεπτές φέτες. Κόβουμε 1 πορτοκάλι σε λεπτές ροδέλες και κατόπιν κάθε ροδέλα σε 4 τεταρτημόρια. Βγάζουμε τα «φιλέτα» από 1 γκρέιπφρουτ, κόβοντας με ένα μυτερό μαχαίρι ανάμεσα στις μεμβράνες (βλ. tips). Βάζουμε τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 4 χούφτες πρασινάδες της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε πολύ καλά με το dressing. Τελευταίο αφήνουμε το αβοκάντο, το οποίο κόβουμε την τελευταία στιγμή για να μην μαυρίσει. Ανακατεύουμε άλλη μια φορά για να πάρει και το αβοκάντο το dressing και σερβίρουμε αμέσως.

 



Tips

• Θα μπορούσατε να προσθέσετε στο dressing λίγη μουστάρδα, αν και στη συγκεκριμένη σαλάτα νομίζω ότι είναι καλύτερο να αφήσουμε μόνο το άρωμα του κύμινου που παντρεύεται τέλεια με τα εσπεριδοειδή και το ελαιόλαδο.

• Ο λόγος που κόβουμε το γκρέιπφρουτ σε «φιλέτα» είναι ότι το συγκεκριμένο φρούτο έχει πολύ σκληρές μεμβράνες που είναι δυσάρεστες στο δόντι, ενώ οι αντίστοιχες μεμβράνες των πορτοκαλιών είναι συνήθως λεπτές. Εάν παρόλα αυτά, τα πορτοκάλια που έχετε έχουν σκληρές μεμβράνες, θα τα χειριστείτε όπως τα γκρέιπφρουτ.

• Εάν το κρεμμύδι είναι πολύ αψύ, βουτήξτε το για λίγο σε παγωμένο νερό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v