Ακόμα μία ευωδιαστή καλοκαιρινή σαλάτα
Η Αγάπη μάς δείχνει άλλη μια σαλάτα, με ψητά και ωμά καλοκαιρινά λαχανικά που μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι. Καλή μας όρεξη!

Η Αγάπη μάς δείχνει άλλη μια σαλάτα, με ψητά και ωμά καλοκαιρινά λαχανικά που μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι. Καλή μας όρεξη!
Όταν δεν ξέρω τι να μαγειρέψω, όταν ζεσταίνομαι πολύ για να μαγειρέψω, όταν δεν έχω πολύ χρόνο για να μαγειρέψω, όταν στο κάτω κάτω βαριέμαι να μαγειρέψω (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, διόλου μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό!), επιστρατεύω τις σαλάτες για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Απλές ή σύνθετες, οι σαλάτες, έχουν ξεφύγει από τον ρόλο του συνοδού κι έχουν κερδίσει με το σπαθί τους πρωτοκλασάτη θέση στο τραπέζι, και δη το καλοκαιρινό, μιας και τα εποχικά ζαρζαβατικά είναι άφθονα και τα βότανα μεθυστικά.
Άλλη μια τέτοια σαλάτα έφτιαξα προχθές και τη μοιράζομαι μαζί σας. Έψησα κάποια λαχανικά που βρισκόντουσαν στο ψυγείο μου, αυτά μέλωσαν, γλύκαναν και κατόπιν ενώθηκαν με άλλα ωμά, τραγανά ζαρζαβατικά, μοσχοβολιστά βότανα, καθώς και μερικά άλλα υλικά, σε μια σαλάτα που δεν της λείπει τίποτα.
ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΚΑΙ ΩΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΦΕΤΑ & ΨΗΜΕΝΕΣ ΠΙΤΕΣ
Για 4 άτομα
Ψητά λαχανικά και πίτες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και τοποθετούμε σε μονή στρώση 2-3 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες, μία κόκκινη, μία κίτρινη και μία πορτοκαλιά πιπεριά ξεσποριασμένες και κομμένες σε κομμάτια περίπου ίσου μεγέθους με τα κολοκυθάκια, 2 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες (βλ. tips), κομμένες σε λεπτές ροδέλες, 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και καμιά εικοσαριά ντοματίνια. Αλείφουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε ενδιάμεσα 5-6 σκ. σκόρδου αξεφλούδιστες και κοπανισμένες με τη λάμα ενός μαχαιριού και λίγα κλαράκια φρέσκου θυμαριού. Ψήνουμε για περίπου 25΄-30΄, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να «αρπάξουν» κατά τόπους. Τα αφήνουμε να χλιάνουν (δεν κλείνουμε τον φούρνο) και τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, μαζί με τα νόστιμα ζουμιά που θα έχουν αφήσει. Στη θέση των λαχανικών σε καινούργια λαδόκολλα βάζουμε 2 πίτες για σουβλάκι, αφού τις αλείψουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε χωρίς να τις αφήσουμε να γίνουν εντελώς τραγανές: τις θέλουμε σχετικά μαλακές για να απορροφήσουν το dressing. Εναλλακτικά τις ψήνουμε σε σχαροτήγανο. Μόλις κρυώσουν λίγο τις κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς και τις προσθέτουμε στο μπολ με τα ψημένα λαχανικά.
Ωμά λαχανικά: Κόβουμε περίπου 20 ντοματίνια στη μέση και 1 μέτριο σφιχτό αγγούρι σε λεπτές φέτες. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε στο μπολ με τα ψημένα λαχανικά και τις πίτες.
Dressing: Παίρνουμε 1-2 σκ. ψημένου σκόρδου, τις πιέζουμε για να βγάλουμε τον πολτό τους, τον βάζουμε σε μικρό μπολ και τον λιώνουμε εντελώς με πιρούνι. Προσθέτουμε 1 κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, αλατοπίπερο και λίγη ξερή ρίγανη, ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το dressing. Εάν έχουμε multi, χτυπάμε εκεί όλα τα υλικά.
Υπόλοιπα υλικά και συναρμολόγηση: Στο μπολ προσθέτουμε άφθονο ψιλοκομμένο βασιλικό και δυόσμο, ελιές της αρεσκείας μας (αγαπώ πολύ τις πικρούτσικες θρούμπες που κάνουν ωραία αντίθεση με τα γλυκά ψητά λαχανικά), κάπαρη ή/και καπαρόφυλλα ή/και κρίταμο τουρσί και κομματιασμένη φέτα. Τέλος, προσθέτουμε το dressing, ανακατεύουμε καλά αλλά απαλά λόγω των ψημένων λαχανικών τη σάρκα των οποίων θέλουμε να παραμείνει άθικτη, αφήνουμε για λίγη ώρα για να αναμιχθούν τα αρώματα και απολαμβάνουμε.
Tips