Ακόμα μία ευωδιαστή καλοκαιρινή σαλάτα

Η Αγάπη μάς δείχνει άλλη μια σαλάτα, με ψητά και ωμά καλοκαιρινά λαχανικά που μυρίζει ελληνικό καλοκαίρι. Καλή μας όρεξη!

Ακόμα μία ευωδιαστή καλοκαιρινή σαλάτα

Όταν δεν ξέρω τι να μαγειρέψω, όταν ζεσταίνομαι πολύ για να μαγειρέψω, όταν δεν έχω πολύ χρόνο για να μαγειρέψω, όταν στο κάτω κάτω βαριέμαι να μαγειρέψω (συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες, διόλου μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό!), επιστρατεύω τις σαλάτες για να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Απλές ή σύνθετες, οι σαλάτες, έχουν ξεφύγει από τον ρόλο του συνοδού κι έχουν κερδίσει με το σπαθί τους πρωτοκλασάτη θέση στο τραπέζι, και δη το καλοκαιρινό, μιας και τα εποχικά ζαρζαβατικά είναι άφθονα και τα βότανα μεθυστικά.

Άλλη μια τέτοια σαλάτα έφτιαξα προχθές και τη μοιράζομαι μαζί σας. Έψησα κάποια λαχανικά που βρισκόντουσαν στο ψυγείο μου, αυτά μέλωσαν, γλύκαναν και κατόπιν ενώθηκαν με άλλα ωμά, τραγανά ζαρζαβατικά, μοσχοβολιστά βότανα, καθώς και μερικά άλλα υλικά, σε μια σαλάτα που δεν της λείπει τίποτα.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΨΗΤΑ ΚΑΙ ΩΜΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ, ΦΕΤΑ & ΨΗΜΕΝΕΣ ΠΙΤΕΣ

Για 4 άτομα

 

Ψητά λαχανικά και πίτες: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με αλουμινόχαρτο και λαδόκολλα και τοποθετούμε σε μονή στρώση 2-3 μέτρια κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές ροδέλες, μία κόκκινη, μία κίτρινη και μία πορτοκαλιά πιπεριά ξεσποριασμένες και κομμένες σε κομμάτια περίπου ίσου μεγέθους με τα κολοκυθάκια, 2 μελιτζάνες, κατά προτίμηση τσακώνικες (βλ. tips), κομμένες σε λεπτές ροδέλες, 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες και καμιά εικοσαριά ντοματίνια. Αλείφουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε ενδιάμεσα 5-6 σκ. σκόρδου αξεφλούδιστες και κοπανισμένες με τη λάμα ενός μαχαιριού και λίγα κλαράκια φρέσκου θυμαριού. Ψήνουμε για περίπου 25΄-30΄, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να «αρπάξουν» κατά τόπους. Τα αφήνουμε να χλιάνουν (δεν κλείνουμε τον φούρνο) και τα μεταφέρουμε σε μεγάλο μπολ, μαζί με τα νόστιμα ζουμιά που θα έχουν αφήσει. Στη θέση των λαχανικών σε καινούργια λαδόκολλα βάζουμε 2 πίτες για σουβλάκι, αφού τις αλείψουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε χωρίς να τις αφήσουμε να γίνουν εντελώς τραγανές: τις θέλουμε σχετικά μαλακές για να απορροφήσουν το dressing. Εναλλακτικά τις ψήνουμε σε σχαροτήγανο. Μόλις κρυώσουν λίγο τις κόβουμε σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς και τις προσθέτουμε στο μπολ με τα ψημένα λαχανικά.

 

Ωμά λαχανικά: Κόβουμε περίπου 20 ντοματίνια στη μέση και 1 μέτριο σφιχτό αγγούρι σε λεπτές φέτες. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε στο μπολ με τα ψημένα λαχανικά και τις πίτες. 

Dressing: Παίρνουμε 1-2 σκ. ψημένου σκόρδου, τις πιέζουμε για να βγάλουμε τον πολτό τους, τον βάζουμε σε μικρό μπολ και τον λιώνουμε εντελώς με πιρούνι. Προσθέτουμε 1 κ.γλ. μουστάρδα της αρεσκείας μας, αλατοπίπερο και λίγη ξερή ρίγανη, ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο προσθέτουμε σταδιακά ανακατεύοντας με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το dressing. Εάν έχουμε multi, χτυπάμε εκεί όλα τα υλικά.

 

Υπόλοιπα υλικά και συναρμολόγηση: Στο μπολ προσθέτουμε άφθονο ψιλοκομμένο βασιλικό και δυόσμο, ελιές της αρεσκείας μας (αγαπώ πολύ τις πικρούτσικες θρούμπες που κάνουν ωραία αντίθεση με τα γλυκά ψητά λαχανικά), κάπαρη ή/και καπαρόφυλλα ή/και κρίταμο τουρσί και κομματιασμένη φέτα. Τέλος, προσθέτουμε το dressing, ανακατεύουμε καλά αλλά απαλά λόγω των ψημένων λαχανικών τη σάρκα των οποίων θέλουμε να παραμείνει άθικτη, αφήνουμε για λίγη ώρα για να αναμιχθούν τα αρώματα και απολαμβάνουμε.

 

Tips

  • Καλύπτοντας τη λαμαρίνα πρώτα με αλουμινόχαρτο και μετά με λαδόκολλα, το σκεύος μένει καθαρό.
  • Προτίμησα τις τσακώνικες μελιτζάνες όχι μόνο για την υπέροχη γεύση τους αλλά και λόγω της μικρότερης διαμέτρου τους, καθώς και της λεπτότερης φλούδας τους από αυτή της μεγάλης μωβ φλάσκας. Βεβαίως, μπορείτε να βάλετε όποιο είδος θέλετε, αρκεί να κόψετε στα δύο τις μεγαλύτερες σε διάμετρο φέτες (ή και στα τέσσερα εάν οι φλάσκες είναι πολύ μεγάλες), για να ψηθούν στον ίδιο χρόνο με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Αν προτιμάτε και εφόσον βρείτε μυρωδάτες ώριμες ντομάτες, μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ντοματίνια με αυτές. Θα τις κόψετε σε λίγο πιο χοντρές φέτες από τα υπόλοιπα λαχανικά και εάν είναι μεγάλες, θα κόψετε κάθε φέτα στα δύο.
  • Αντί για πολύχρωμες πιπεριές μπορείτε να βάλετε είτε πιπεριές κέρατο που είναι πολύ αρωματικές είτε τις κοινές πράσινες.
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη φέτα με κάποιο άλλο λευκό τυρί, όπως ξινομυζήθρα, γαλομυζήθρα, τσαλαφούτι, κατίκι, κεφαλονίτικη πρέντζα, κ.λπ.
  • Οι πίτες για σουβλάκι, που είναι πιο αφράτες και στρουμπουλές από τις αραβικές, ταιριάζουν περισσότερο κατά τη γνώμη μου, γιατί απορροφούν περισσότερο dressing. Μπορείτε να τις επιλέξετε και ολικής άλεσης.
  • Οι σαλάτες, πολύ περισσότερο από άλλα φαγητά, σηκώνουν πολύ αυτοσχεδιασμό κι αυτό είναι το ωραίο γιατί με λίγες αλλαγές, έχουμε κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, εάν έχετε περίσσευμα από πιπεριές, βάλτε και λίγες ωμές για ακόμα πιο τραγανό δάγκωμα, το ίδιο κι αν σας μένουν στο ψυγείο δυο μόνο κολοκυθάκια, γιατί τα ωμά κολοκυθάκια είναι τρέλα. Τα ραπανάκια θα προσθέσουν όχι μόνο δάγκωμα αλλά και το υπέροχο πιπεράτο τους άρωμα. Στα ψητά λαχανικά μπορείτε να προσθέσετε καλαμπόκι ή/και φασολάκια που κι αυτά είναι της εποχής. Δυο σφιχτά βραστά αυγά θα κάνουν τη σαλάτα ακόμα πιο χορταστική, το ίδιο και λίγος τόνος σε κονσέρβα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v