Το (ψευτο)κινέζικο της ευκολίας

Περί της Κινέζικης κουζίνας ο λόγος κι ένα φαγητό που οι Κινέζοι αποκλείεται να αναγνωρίσουν ως δικό τους!  Είναι όμως εγγυημένα νόστιμο!
Το (ψευτο)κινέζικο της ευκολίας

της Αγάπης Μαργετίδη

Αν διαβάζατε, όπως κι εγώ αυτόν τον καιρό, ένα βιβλίο για την ιστορία της Κινέζικης κουζίνας τι θα κάνατε;  Δεν θα σας ερχόταν η όρεξη για κινέζικο;  Είμαι σίγουρη.  Κι αν είχατε φτάσει στο σημείο εκείνο του βιβλίου που περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε όλοι, ότι δηλαδή αυτό που τρώμε στη Δύση δεν έχει καμία, μα καμία, σχέση με την αυθεντική κινέζικη κουζίνα, τι θα κάνατε;  Εγώ, αν μπορούσα, θα έκλεινα μια θέση στην αυριανή πτήση για το Πεκίνο.  Όνειρο φθινοπωρινής, βροχερής νυκτός…

Για να παρηγορηθώ, λέω μέσα μου πως πρώτα πρέπει να τελειώσω το βιβλίο, μετά να κρατήσω σημειώσεις για τα σημεία που μου έκαναν την μεγαλύτερη εντύπωση και κατόπιν, έφυγα για Πεκίνο!  Και τι γίνεται στο μεταξύ;  Να πάω σε κινέζικο εστιατόριο στην Αθήνα;  Μα πού να το βρω;  Χάλια είναι, όλα ανεξαιρέτως.  Αφού, ούτως ή άλλως, ψευτοκινέζικο θα φάω, ας το φτιάξω μόνη μου.  Κι αφού βιάζομαι, ας φτιάξω κάτι εύκολο και γρήγορο. 

Καλά καλά ούτε μισή ώρα αργότερα, έτοιμο το φαγητό.  Νουντλς ρυζιού έφτιαξα με μοσχάρι.  Πικάντικο και αρωματικό από το ginger, τις καυτερές πιπεριές και το πιπέρι Szechwan, που πιπέρι δεν είναι.  Ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των εσπεριδοειδών και γι’ αυτό το άρωμα και η γεύση του θυμίζει αμυδρά λεμόνι. Συγχρόνως, ενώ δεν είναι σχεδόν καθόλου καυτερό, τσιμπάει τη γλώσσα πολύ ευχάριστα.  Στα Μανδαρίνικα προφέρεται huājiāo και σημαίνει λουλουδάτο πιπέρι (flower pepper). Κι επειδή το βρίσκουμε αρκετά εύκολα σε όλα τα μαγαζιά μπαχαρικών και σε κάποια ντελικατέσεν, σας παροτρύνω να το δοκιμάσετε.  Είμαι σίγουρη πως θα το αγαπήσετε και θα το χρησιμοποιήσετε σε πολλά φαγητά σας. 



Θέλετε τώρα να δείτε πώς έφτιαξα το φαγητό που σίγουρα είναι κατά πολύ ανώτερο από αυτά που κυκλοφορούν στα τάχαμου κινέζικα εστιατόρια της Ελληνικής επικράτειας; 

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ ΝΟΥΝΤΛΣ ΡΥΖΙΟΥ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ
Για 4 άτομα


Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες 300 γρ. μοσχαρίσιο κρέας (φιλέτο ή rib eye) και το μαρινάρουμε για 15΄ περίπου σε ένα μπολ με 3 κ.σ. soy sauce, 1 κ.σ. κινέζικο ξύδι Xaoshing ή dry sherry ή ξύδι από sherry, 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη, 1 μεγαλούτσικο κομμάτι ginger τριμμένο, 2-3 πιπερίτσες chili ψιλοκομμένες και 1 κ.γλ. πιπέρι Σιτσουάν. 

 

Όση ώρα μαρινάρεται το κρέας βράζουμε 400 γρ. φαρδιά νουντλς ρυζιού για 2' , τα σουρώνουμε και αφού τα ξεπλύνουμε πολύ καλά με άφθονο κρύο νερό, τα βάζουμε σε μπολ με νερό (βλ. tips).  Συγχρόνως, ψιλοκόβουμε 5 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το πράσινο μέρος).  Καίμε πολύ καλά ένα wok ή ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε λίγες σταγόνες κινέζικο σησαμέλαιο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια (περισσότερα από το λευκό τους μέρος και λίγα από το πράσινο‧ κρατάμε τα υπόλοιπα για το τέλος) και το κρέας, αρχικά χωρίς τη μαρινάδα του και μόλις πάρει χρώμα την προσθέτουμε και περιμένουμε να απορροφηθούν τα υγρά και να καραμελώσει ελαφρώς η σάλτσα, ανακατεύοντας συνεχώς.  Τέλος, αφού σουρώσουμε τα νουντλς, τα ρίχνουμε κι αυτά στο σκεύος και μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας για να πάει η σάλτσα παντού. Δοκιμάζουμε, κι αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγη ακόμη soy sauce. Πασπαλίζουμε με το πράσινο μέρος των κρεμμυδιών που κρατήσαμε στην άκρη και εάν έχουμε, φύτρες σόγιας.

 



Tips

·         Αν δεν έχετε το συγκεκριμένο πιπέρι θα το αντικαταστήσετε αναγκαστικά με μαύρο χοντροκομμένο πιπέρι.
·         Έχω διαπιστώσει ότι σχεδόν κάθε μάρκα νουντλς έχει κι άλλες οδηγίες μαγειρέματος.  Θα τις ακολουθήσετε, αλλά θα φροντίσετε πρώτον να μην παραμαγειρευτούν στο πρώτο στάδιο γιατί θα ακολουθήσει και το δεύτερο στο wok (το λεγόμενο stir fry) και δεύτερον να μην κολλήσουν μεταξύ τους γιατί μετά είναι αδύνατον να ξεχωρίσουν (την έχω πατήσει και έχω αναγκαστεί να τα πετάξω).  Γι’ αυτό και συνιστώ να τα βάλετε σε μπολ με νερό για το διάστημα που θα περιμένετε να τα προσθέσετε στο wok.
·         Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο είδος νουντλς σας αρέσει, λιγότερο ή περισσότερο φαρδιά, από λευκό ή αναποφλοίωτο ρύζι.
·         Αν δεν έχετε κινέζικο sesame oil, αντικαταστήστε με κάποιο ουδέτερο σπορέλαιο.  Το ελαιόλαδο δεν ταιριάζει καθόλου στην ασιατική κουζίνα.
·         Μπορείτε να εμπλουτίσετε το φαγητό με διάφορα λαχανικά (π.χ. μπρόκολο, πιπεριές, καρότα) κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια.

Αφού σας ευχηθώ καλή όρεξη, επιστρέφω στο συναρπαστικό μου ανάγνωσμα.  Όταν το τελειώσω έχω σκοπό να σας μεταφέρω όλα τα καταπληκτικά που θα έχω ξεχωρίσει. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v