1 κοτόπουλο με πέτσα και κόκαλα, κομμένο σε 8 μερίδες
Χυμός και ξύσμα από 3 περγαμόντα
Χυμός και ξύσμα από 2 limes
1-2 φρέσκιες πιπερίτσες τσίλι (με, χωρίς ή με λίγα από τα σπόρια τους, αναλόγως του πόσο μας αρέσουν τα καυτερά)
1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
¼ κ.γλ. ξερή ρίγανη
1-2 σκ. σκόρδο
Τα κοτσάνια και τα κάτω φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο (χωρίζουμε τα τρυφερά πάνω φύλλα για το σερβίρισμα)
3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Για το ψήσιμο και το σερβίρισμα:
3 περγαμόντα με τη φλούδα τους, πλυμένα, καθαρισμένα από κουκούτσια και κομμένα σε φέτες
Ρύζι basmati ατμού
Μαύρα ή κόκκινα φασόλια από κονσέρβα, ξεπλυμένα και σουρωμένα
Τα φύλλα του κόλιανδρου που κρατήσαμε
2-3 limes κομμένα στα 4
Τσίλι
Εκτέλεση:
Μαρινάδα:
Στον κάδο του blender ή στο δοχείο του multi βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και πολτοποιούμε.
Βάζουμε τη μαρινάδα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τις μερίδες του κοτόπουλου και ανακατεύουμε καλά για να πάει η μαρινάδα παντού.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες, ακόμη καλύτερα για όλη τη νύχτα. Κατά διαστήματα γυρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου για να ποτιστούν καλά από τη μαρινάδα από όλες τις πλευρές. Εναλλακτικά βάζουμε τη μαρινάδα σε σακούλα τροφίμων, προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε τη σακούλα και βάζουμε στο ψυγείο.
Ψήσιμο και σερβίρισμα:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσουμε.
Το βάζουμε σε ταψί μαζί με τη μαρινάδα και ενδιάμεσα προσθέτουμε τις φέτες των περγαμόντων.
Ψήνουμε για περίπου μιάμιση ώρα, τα πρώτα 20΄ έχοντας το ταψί ξεσκέπαστο. Μετά το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, τα οποία αφαιρούμε τα τελευταία 20΄ για να ξεροψηθεί η πέτσα. Κατά διαστήματα, τόσο κατά τη διάρκεια που το φαγητό είναι σκεπασμένο, όσο και όταν το έχουμε πλέον ξεσκεπάσει, βρέχουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα περγαμόντα με τη σάλτσα. Στο τέλος η σάλτσα θα πρέπει να έχει καραμελώσει και να έχει σχεδόν σωθεί. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος λείψουν υγρά, προσθέτουμε σταδιακά λίγο ζεστό νερό.
Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τις φέτες του περγαμόντου σε πιατέλα με limes κομμένα στα 4, τα φύλλα του κόλιανδρου που κρατήσαμε και λίγα τσίλι για τους τολμηρούς.
Συνοδεύουμε με το ρύζι και τα φασόλια.
Σημ.: Όταν ψήνονται τα περγαμόντα (και όλα τα εσπεριδοειδή), η φλούδα τους δεν είναι πια πικρή κι έτσι τρώγονται ωραιότατα.