5 κοπανάκια κοτόπουλου ή 2 μπούτια (το επάνω μέρος), με πέτσα και κόκαλο
Λίγο ελαιόλαδο (ή σπορέλαιο – δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί η ποσότητα είναι αμελητέα)
Λευκό ή καφέ ή άγριο ρύζι για το σερβίρισμα
1 ώριμο αβοκάντο για το σερβίρισμα, κομμένο σε κύβους και ραντισμένο με χυμό lime ή λεμόνι
Μαρινάδα:
½ φλ. τσ. soy sauce
¾ φλ. τσ. ξίδι από λευκό κρασί
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη ή ζάχαρη καρύδας
2-4 σκ. σκόρδο πολτοποιημένες με το ειδικό εργαλείο ή πολύ ψιλοκομμένες
1 κ.σ. ολόκληροι κόκκοι μαύρου πιπεριού
5 φύλλα δάφνης
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα γυρίζουμε για να πάει η μαρινάδα παντού.
Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 3 – 12 ώρες, γυρνώντας κατά διαστήματα τα κοπανάκια για να εισχωρήσει η μαρινάδα παντού.
Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, τόσο ώστε να καλυφθεί ο πάτος τους σκεύους και μόλις ζεσταθεί το λάδι βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, έχοντας αφαιρέσει όσο περισσότερη μαρινάδα μπορούμε (την κρατάμε για να την προσθέσουμε σε δεύτερη φάση).
Μόλις τα κομμάτια του κοτόπουλου πάρουν καλό χρώμα από όλες τις πλευρές χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, προσθέτουμε και τη μαρινάδα, σκεπάζουμε το τηγάνι και ψήνουμε για περίπου 20΄-30΄, μέχρι το κοτόπουλο να ψηθεί μέχρι μέσα.
Ξεσκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμη, έως ότου να έχουμε μια σκούρα και γυαλιστερή σάλτσα, γλασαρισμένη σαν σιρόπι.