Κουβανέζικη Τσικνοπέμπτη

Η Αγάπη μάς ξεσηκώνει για μια τρελή τρελή Τσικνοπέμπτη με ένα κοτόπουλο από την Κούβα, ασορτί mojito κι ένα απίθανο τραγούδι!
Κουβανέζικη Τσικνοπέμπτη

της Αγάπης Μαργετίδη

Τόσα χρόνια που με ξέρετε πλέον, από την πρώτη Τσικνοπέμπτη του 2017 όταν σας έδωσα μία εντελώς παλαβή συνταγή για την ημέρα (μοσχαρίσιο συκώτι με σάλτσα καφέ), δεν νομίζω να σας έρθει και πολύ ξαφνικό το νέο ότι το 2022 θα γιορτάσω με μια συνταγή από την Κούβα. Μάλιστα, καλά διαβάσατε, από την Κούβα.

Η σάλτσα mojo συνδυάζει το ξινό, το πικρό και το πικάντικο και είναι να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο για να βρω την προέλευση και την ετυμολογία της λέξης mojo, είδα πως σημαίνει μαγεία, ξόρκι, φυλαχτό και η προέλευσή της είναι Αφρικάνικη. Ωραίο όνομα για μια σάλτσα μαγική, δεν νομίζετε; Φαίνεται, επίσης, πως και το γνωστό μας και πολυαγαπημένο mojito προέρχεται κι αυτό από την Αφρική. Λέγεται πως ήταν οι Αφρικανοί σκλάβοι που εργάζονταν στα χωράφια της Κούβας που έφτιαξαν το ποτό. Δεν μου φαίνεται περίεργο, πώς να αντέξουν οι άνθρωποι;

Αν, λοιπόν, είστε σαν κι εμένα που δεν το κουνάω ρούπι από το σπίτι μου τις Τσικνοπέμπτες, φτιάξτε το Κουβανέζικο mojo κοτόπουλο, ετοιμάστε και ένα ξεγυρισμένο mojito, βάλτε να παίζει στη διαπασών το I put a spell on you και βουρ για άλλη μια τρελή Τσικνοπέμπτη. Σας έχω εδώ την αξεπέραστη ερμηνεία του 1956 από τον μοναδικό Screaming Jay Hawkins. Ουρλιάξτε ελεύθερα!

 

MOJO CHICKEN (ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ, ΤΣΙΛΙ & LIME)
Για 4 - 6 άτομα

Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα : Στον κάδο του blender ή στο δοχείο του multi βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα από 3 περγαμόντα, τον χυμό και το ξύσμα από 2 limes, 1-2 πιπερίτσες chili (με, χωρίς ή με λίγα από τα σπόρια, αναλόγως του πόσο μας αρέσουν τα καυτερά), 1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη, ¼ κ.γλ. ξερή ρίγανη, 1-2 σκ. σκόρδου, τα κοτσάνια και τα κάτω φύλλα από 1 ματσάκι φρέσκου κόλιανδρου (τα τρυφερά πάνω φύλλα θα μας χρειαστούν για το σερβίρισμα), 3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Πολτοποιούμε.

 
Μαρινάρισμα : Βάζουμε την μαρινάδα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε 1 κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες με την πέτσα και τα κόκαλα και ανακατεύουμε καλά για να πάει η μαρινάδα παντού. Σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες, ακόμη καλύτερα για όλη τη νύχτα. Κατά διαστήματα γυρίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου για να ποτιστούν καλά από τη μαρινάδα από όλες τις πλευρές. Εναλλακτικά βάζουμε τη μαρινάδα σε σακούλα τροφίμων, προσθέτουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου, ανακατεύουμε καλά, κλείνουμε τη σακούλα και βάζουμε στο ψυγείο.



Ψήσιμο : Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο τουλάχιστον μισή ώρα πριν το ψήσουμε. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και μόλις ζεσταθεί καλά φουρνίζουμε το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα, καθώς και 2-3 περγαμόντα με τη φλούδα τους κομμένα σε φέτες, έχοντας αφαιρέσει τα κουκούτσια. Ψήνουμε για περίπου μιάμιση ώρα, το πρώτο εικοσάλεπτο έχοντας το ταψί ξεσκέπαστο. Μετά το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, τα οποία αφαιρούμε το τελευταίο εικοσάλεπτο για να ξεροψηθεί η πέτσα. Κατά διαστήματα, τόσο κατά τη διάρκεια που το φαγητό είναι σκεπασμένο, όσο και όταν το έχουμε πλέον ξεσκεπάσει, βρέχουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα περγαμόντα με τη σάλτσα. Στο τέλος η σάλτσα θα πρέπει να έχει καραμελώσει και να έχει σχεδόν σωθεί. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος λείψουν υγρά, προσθέτουμε σταδιακά λίγο ζεστό νερό.



Σερβίρισμα : Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και τις φέτες του περγαμόντου σε πιατέλα με limes κομμένα στα 4, τα φύλλα του κόλιανδρου που κρατήσαμε και λίγα τσίλι για τους τολμηρούς.

Συνοδευτικά : Παραδοσιακά το φαγητό στην Κούβα συνοδεύεται από λευκό ρύζι και μαύρα ή κόκκινα φασόλια.  

 
Tips

  • Το αυθεντικό Κουβανέζικο φαγητό φτιάχνεται με νεράντζια. Έβαλα περγαμόντα γιατί τώρα είναι η εποχή τους και γιατί λατρεύω το λεπτό τους άρωμα. Αν δεν έχετε τίποτα από τα δύο, μπορείτε να αντικαταστήσετε με πορτοκάλια, ακόμα καλύτερα με σανγκουΐνια που είναι πιο αρωματικά και λίγο πιο όξινα, τα οποία είναι επίσης της εποχής.
  • Παραδοσιακά το φαγητό ψήνεται στα κάρβουνα, αλλά πώς να ανάψω κάρβουνα στην Πατησίων; Αφήστε που δεν έχω ιδέα από ψήσιμο σε κάρβουνα!
  • Οι ψημένες και καραμελωμένες φέτες από τα περγαμόντα τρώγονται πολύ ευχάριστα, ακόμη και οι φλούδες τους. Το ίδιο και τα πορτοκάλια. Για τα νεράντζια δεν ξέρω γιατί δεν έχω ψήσει ποτέ.
  • Το ίδιο φαγητό γίνεται και με χοιρινό.
  • Το φαγητό απευθύνεται σε όσους αγαπούν τον φρέσκο κόλιανδρο γιατί σε αυτή τη συνταγή είναι ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές. Ο μαϊντανός που συνήθως προτείνω σε αντικατάσταση θα αλλοιώσει εντελώς τη γεύση και το άρωμα και το φαγητό θα γίνει κάτι εντελώς διαφορετικό.
  • Επειδή δεν είχα φροντίσει να προμηθευτώ εγκαίρως μαύρα ή κόκκινα φασόλια, πήρα κονσέρβα, ήταν όμως βιολογικά. Τα ξέπλυνα καλά και ήταν μια χαρά νόστιμα, χωρίς την δυσάρεστη οσμή της κονσέρβας. Αν τα φτιάξετε από την αρχή, θα τα βράσετε (εννοείται αφού τα μουλιάσετε για μια νύχτα) με 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4, κύμινο και κόλιανδρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v