1 κοτόπουλο με πέτσα και κόκαλα κομμένο σε 8 μερίδες
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (για το αρχικό σοτάρισμα)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ - 1 κ.γλ. μπούκοβο
1-2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
Αλατοπίπερο
3 κόκκους μπαχάρι
1 ποτήρι του νερού λευκό ξηρό κρασί
2 ποτήρια του νερού τριμμένη φρέσκια ντομάτα (ή από κονσέρβα)
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
Ξύσμα από 1 μέτριο λεμόνι
6 πράσινες πιπεριές, ξεσποριασμένες και κομμένες σε χοντρουλές λωρίδες
4 χούφτες ελιές ανάμικτες (πράσινες και μαύρες) και 1 κ.σ. από την άρμη τους
Εκτέλεση:
Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο μισή ώρα πριν να το μαγειρέψουμε.
Ζεσταίνουμε μια φαρδιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο, προσθέτουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να καλύπτεται ο πυθμένας και σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν από όλες τις πλευρές. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα βάζουμε σε μπολ. Δεν στριμώχνουμε όλα τα κομμάτια μαζί.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μπούκοβο μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, χωρίς να πάρει χρώμα. Το βοηθάμε με λίγο αλάτι, ίσως και με ελάχιστο νερό.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για ελάχιστα λεπτά ακόμη, μέχρι το σκόρδο να μυρίσει χωρίς να καεί.
Επιστρέφουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το μπαχάρι.
Σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί το αλκοόλ προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή (στη σκάλα 4 για κουζίνες με 9 σκάλες), σκεπάζουμε το σκεύος και μαγειρεύουμε για περίπου 60΄. Το ελέγχουμε κατά διαστήματα και μόνο εάν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό σταδιακά (κανονικά η ντομάτα και το κρασί είναι υπεραρκετά ως υγρά, εφόσον βεβαίως το σκεύος είναι σκεπασμένο και η φωτιά χαμηλή).
Όταν το κοτόπουλο είναι σχεδόν έτοιμο προσθέτουμε τις πιπεριές, τις ελιές και την άρμη.
Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για λίγη ώρα ακόμη, με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα αυτή τη φορά, μέχρι το κρέας να φεύγει σχεδόν από το κόκκαλο και η σάλτσα να είναι πηχτή, χωρίς ίχνος υγρού.
Σερβίρουμε το φαγητό πολύ ζεστό και συνοδεύουμε με κάποιο ζυμαρικό της αρεσκείας μας και προαιρετικά τριμμένο τυρί. Ταιριάζουν, επίσης, ο πουρές, οι τηγανιτές πατάτες, το ρύζι και το πλιγούρι.