700 γρ. ντοματίνια για 2 μικρές ταρτιέρες διαμέτρου 20 εκ. η κάθε μια ή 1 κιλό για μία μεγαλύτερη διαμέτρου 30 εκ. (μπορούμε να αντικαταστήσουμε και με τηγάνι κατάλληλο για φούρνο)
Αλατοπίπερο
Ζάχαρη
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κοφτή κ.σ. πετιμέζι, κατά προτίμηση άθερμο (ή βαλσαμικό ξίδι καλής ποιότητας)
Λεπτοτριμμένη παρμεζάνα
2 κ.σ. περίπου πάστα μαύρης ελιάς
Γιαούρτι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στη λειτουργία του αέρα.
Πλένουμε, σουρώνουμε και σκουπίζουμε επιμελώς τα ντοματίνια.
Τα βάζουμε σε μπολ, τα αλατοπιπερώνουμε και τα πασπαλίζουμε με ελάχιστη ζάχαρη (σαν να τα αλατίζαμε).
Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο (ίσα να γυαλίσουν) και το πετιμέζι. Τα ανακατεύουμε καλά.
Τα τοποθετούμε σφιχτά το ένα με το άλλο στον πάτο της ή των φορμών. Προσπαθούμε να στριμώξουμε όσα περισσότερα μπορούμε γιατί με το ψήσιμο θα συρρικνωθούν και η τάρτα θα έχει άσχημα κενά.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30΄, μέχρι να σκάσουν, να μαυρίσουν κατά τόπους και να καραμελώσουν.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς γιατί αλλιώς θα πανιάσει η σφολιάτα που θα προσθέσουμε κατόπιν. Δεν σβήνουμε τον φούρνο. Εάν δούμε ότι τα ντοματίνια έχουν αφήσει πολλά υγρά, τα αφαιρούμε.
Μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.
Κόβουμε τη σφολιάτα σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ή των σκευών.
Αλείφουμε τη μία πλευρά της σφολιάτας με πάστα ελιάς και την αναποδογυρίζουμε πάνω στα ψημένα ντοματίνια (η πλευρά με την πάστα ελιάς θα είναι από κάτω, πάνω δηλ. από τα ντοματίνια).
Γυρίζουμε το φύλλο που προεξέχει προς τα μέσα, ανάμεσα από τα ντοματίνια και τον πάτο του σκεύους για να τα αιχμαλωτίσουμε μέσα στην περιφέρεια της ζύμης (ακριβώς όπως κάνουμε με το κατωσέντονο του κρεβατιού που το σφηνώνουμε μεταξύ του στρώματος και του υποστρώματος).
Τρυπάμε την επιφάνεια της ζύμης με ένα πιρούνι και φουρνίζουμε για άλλα 20΄ – 25΄ περίπου, μέχρι να χρυσίσει.
Μόλις χλιάνει λίγο, προτού όμως κρυώσει εντελώς και δυσκολέψει το ξεφορμάρισμα, περνάμε τη μύτη ενός μαχαιριού γύρω γύρω για να ξεκολλήσουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα. Αναποδογυρίζουμε σε δύο πιάτα ή σε μία πιατέλα και τακτοποιούμε όσα ντοματίνια έχουν ενδεχομένως ξεφύγει από την θέση τους.
Απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου και συνοδεύουμε προαιρετικά με γιαούρτι