4 φέτες ψωμί, κατά προτίμηση προζυμένιο, χωρίς την κόρα
1 μικρό αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
2 φλ. τσ. σταφύλια σουλτανίνα
1 φλ. τσ. λευκά αμύγδαλα, ωμά και ανάλατα
1 μικρή σκ. σκόρδο
1 φρέσκια πιπερίτσα τσίλι (ή ½ κ.γλ. μπούκοβο)
Αλατοπίπερο
1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο + λίγο παραπάνω για το σερβίρισμα
1,5 κ.σ. ξίδι καλής ποιότητας από λευκό κρασί
2 χούφτες αμύγδαλα φιλέ, ελαφρώς καβουρδισμένα
Λίγες ρώγες σταφυλιού για το σερβίρισμα
Πιπέρι καγιέν ή τσίλι σε σκόνη για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό.
Στον κάδο του blender βάζουμε το αγγούρι και τα σταφύλια. Πολτοποιούμε.
Σταματάμε το μηχάνημα και προσθέτουμε το ψωμί στυμμένο αλλά όχι πάρα πολύ σφιχτά, τα ολόκληρα αμύγδαλα, το σκόρδο, το τσίλι, το ελαιόλαδο, το ξίδι και αλατοπίπερο. Πολτοποιούμε.
Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, εάν χρειαστεί, τη γεύση. Παγώνουμε στο ψυγείο μέχρι λίγο πριν να την φάμε.
Βγάζοντας τη σούπα από το ψυγείο, θα δούμε ότι έχει πήξει λίγο. Την αραιώνουμε με λίγο παγωμένο νερό, προσθέτοντάς το σταδιακά και ανακατεύοντας καλά κάθε φορά για να φέρουμε την υφή εκεί που επιθυμούμε.
Μοιράζουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με ρώγες σταφυλιού, τα καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ λίγες σταγόνες ελαιολάδου και λίγη πούδρα πιπέρι καγιέν ή chili.