Ανασυγκρότηση

Η Αγάπη μάς δείχνει μια καινούργια συνταγή για κρύα σούπα και υπόσχεται πως θα μας βοηθήσει στο να ανασυγκροτηθούμε ενόψει του φθινοπώρου.
Ανασυγκρότηση

της Αγάπης Μαργετίδη

Ανασυγκρότηση, ανασύνταξη, αναδιάρθρωση, αναδιοργάνωση, επανασχεδιασμός, είναι μερικές από τις λέξεις που κάνουν τον Σεπτέμβριο, Σεπτέμβριο. Όσοι έχουν επιστρέψει, ακόμα κι όσοι φεύγουν τώρα για διακοπές, αλλά κι αυτοί που δεν έφυγαν καθόλου, κάπου κάτι σχεδιάζουν, κάτι θέλουν να αλλάξουν, να διορθώσουν, με κάτι καινούργιο να καταπιαστούν, κάτι να φτιάξουν.

Πριν όμως από αυτά τα μεγαλόπνοα, πρέπει κάπως να μαζέψουμε το μυαλό μας. Αυτό προσπαθώ τις τελευταίες μέρες και δεν μαζεύεται το άτιμο, δεν μαζεύεται με τίποτα!  Η περίφημη μελαγχολία του Σεπτέμβρη με έχει χτυπήσει άσχημα φέτος και όπως μαθαίνω από φίλους και γνωστούς, δεν είμαι η μόνη πληγείσα. Κι επειδή η κλάψα δεν μου πάει καθόλου, κάνω πως δεν καταλαβαίνω και κατευθύνομαι προς στην κουζίνα. Αχ αυτή η κουζίνα, με έχει σώσει από πολλές κακοτοπιές και κυρίως από την κατήφεια.

Μια καινούργια κρύα σούπα έφτιαξα σήμερα και μόνο που την έβαλα στα μπολ, τη στόλισα και την απαθανάτισα, το κέφι μου άλλαξε. Έχει ομορφιά, δροσιά και φίνα γεύση, παρόλη την ρουστίκ της προέλευση και τα συνηθισμένα υλικά της. Έχει πατρίδα την Ανδαλουσία, ονομάζεται ajo blanco, τουτέστιν λευκό σκόρδο, αλλά το σκόρδο δεν κάνει μπαμ, τουλάχιστον όσον αφορά τη δική μου εκδοχή και πρόταση. Θα τη συναντήσετε και ως λευκό gazpacho και φτιαχνόταν πολύ πριν οι ντομάτες φτάσουν στην Ευρώπη. Όπως συμβαίνει με τις παλιές συνταγές, η αρχική της μορφή ήταν πολύ απλή και είχε ως βάση μπαγιάτικο ψωμί, αμύγδαλα και σκόρδο, ξύδι και ελαιόλαδο, φτιαχνόταν στο γουδί και αραιωνόταν με νερό. Αν στο σπίτι υπήρχαν σταφύλια ή πεπόνι, χρησίμευαν ως γαρνιτούρα.  

Σήμερα υπάρχουν πολλές εκδοχές και διάλεξα μία από αυτές για την ισορροπία της γεύσης και τη φινέτσα που σας έλεγα. Στα βασικά υλικά προστέθηκαν τα Σεπτεμβριάτικα φουλ στο άρωμα σταφύλια, η γλύκα των οποίων μπαλανσάρεται από τη δροσιά του αγγουριού, κι ενώ το σκόρδο μειώθηκε, η ένταση παρέμεινε αλλά έγινε πιο παιχνιδιάρικη από το λίγο chili. Είναι πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή. Φτιάξτε την, απολαύστε την και πάμε για ανασυγκρότηση!


 

ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ AJO BLANCO ΜΕ ΣΤΑΦΥΛΙΑ
Για 4 άτομα

Μουσκεύουμε 4 λεπτές φέτες ψωμί χωρίς την κόρα σε νερό. Στον κάδο του blender βάζουμε 1 μικρό αγγούρι ξεφλουδισμένο κομμένο σε κύβους και 2 φλ. τσ. σουλτανίνα. Πολτοποιούμε. Σταματάμε το μηχάνημα και προσθέτουμε το ψωμί στυμμένο αλλά όχι πάρα πολύ σφιχτά, 1 φλ. τσ. λευκά αμύγδαλα, 1 μικρή σκ. σκόρδου, 1 φρέσκια πιπερίτσα chili (ή ½ κ.γλ. μπούκοβο), αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και 1,5 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί. Πολτοποιούμε. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε, εάν χρειαστεί, τη γεύση. Παγώνουμε στο ψυγείο.


 
Βγάζοντας τη σούπα από το ψυγείο, θα δούμε ότι έχει πήξει λίγο. Την αραιώνουμε με λίγο παγωμένο νερό, προσθέτοντάς το σταδιακά και ανακατεύοντας καλά κάθε φορά για να φέρουμε την υφή εκεί που επιθυμούμε. Μοιράζουμε σε μπολ και γαρνίρουμε με ρώγες σταφυλιού, αμύγδαλα φιλέ που έχουμε ελαφρώς καβουρδίσει, λίγες σταγόνες ελαιολάδου και λίγη πούδρα πιπέρι καγιέν ή chili.

 
Tips

  • Προτείνω να πολτοποιήσετε πρώτα μόνα τους το σταφύλι και το αγγούρι για να υπάρχει αρκετό υγρό και να μην κολλήσει το blender όταν κατόπιν θα προσθέσετε τα αμύγδαλα και το ψωμί.
  • Το ψωμί που ταιριάζει περισσότερο είναι το προζυμένιο, λόγω της πυκνής του υφής και της υπόξινης γεύσης του. Μην βάλετε ψωμί του τοστ, αφενός λόγω της κακής γεύσης του και αφετέρου λόγω της "πλαστικής" υφής του που θα κάνει τη σούπα άνευρη.
  • Η ποιότητα και το είδος του ξυδιού παίζουν μεγάλο ρόλο. Παρόλο που αγαπώ πολύ το Ισπανικό ξύδι από sherry, θα γλυκάνει πολύ αυτή τη σούπα, κυρίως τώρα που τα σταφύλια έχουν ωριμάσει και είναι γλυκά. Αν δεν έχετε καλό ξύδι από λευκό κρασί αντικαταστήστε με κόκκινο, απλώς θα σκουρύνει ελαφρώς το χρώμα της σούπας. Το balsamico ούτε να το συζητάτε!   
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v