2 κ.σ. μελάσα (εάν δεν έχουμε διπλασιάζουμε την ποσότητα της καστανής ζάχαρης με ελαφρώς διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα)
1 κ.σ. μουστάρδα Dijon
1 κ.γλ. Worcestershire sauce
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
¼ κ.γλ. σκόνη σκόρδου
¼ κ.γλ. σκόνη κρεμμυδιού
1-2 πρέζες πιπέρι καγιέν (ή σκόνη τσίλι)
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την κίτρινη σάλτσα μπάρμπεκιου της Νότιας Καρολίνας:
1 φλ. τσ. εγγλέζικη έξτρα δυνατή μουστάρδα (αν δεν έχουμε αντικαθιστούμε με Dijon, αλλά ενισχύουμε την κάψα, είτε αυξάνοντας την ποσότητα του καγιέν είτε προσθέτοντας λίγο μπούκοβο)
2 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
¼ φλ. τσ. μηλόξιδο ή ξίδι από λευκό κρασί
2 κ.γλ. Worcestershire sauce
1 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
¼ κ.γλ. σκόνη σκόρδου
¼ κ.γλ. σκόνη κρεμμυδιού
1-2 πρέζες πιπέρι καγιέν (ή σκόνη τσίλι)
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα υλικά της κάθε σάλτσας σε κατσαρολάκι, φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή και σιγοβράζουμε για περίπου 10΄- 15΄ μέχρι να πήξουν, ανακατεύοντας συχνά.
Απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν να τις χρησιμοποιήσουμε. Οι σάλτσες εξακολουθούν να πήζουν όσο κρυώνουν.
Τις μεταφέρουμε σε βάζα.
Διατηρούμε στο ψυγείο για αρκετές μέρες, για δύο εβδομάδες σίγουρα.
Και οι δύο σάλτσες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γλάσο κατά τη διάρκεια του ψησίματος οποιουδήποτε κρέατος ή/και ως συνοδεία των ψητών αντί για κλασική μουστάρδα, την οποία αντικαθιστούν, επίσης, και σε σάντουιτς.