2 ώριμα ροδάκινα με τη φλούδα τους, πλυμένα και κομμένα σε κυδωνάτες φέτες
Αγελαδινό βούτυρο για το βουτύρωμα του σκεύους
2 κ.σ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι
Χυμός από ½ λεμόνι
Φύλλα από 2-3 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού
Για το κραμπλ:
½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κοφτές κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 πρέζα baking powder
1 πρέζα αλάτι
2 γεμάτες κ.σ. τριμμένα αμύγδαλα (κατά προτίμηση από αμύγδαλα αναποφλοίωτα, κονιορτοποιημένα στο μούλτι με κοφτές επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή έτοιμη σκόνη αμυγδάλου)
2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τις φέτες των ροδάκινων, τις περιχύνουμε με το μέλι, το ρούμι και τον χυμό λεμονιού και προσθέτουμε τα φύλλα του φρέσκου θυμαριού.
Ανακατεύουμε απαλά και μεταφέρουμε σε καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος που θα πρέπει να τα χωράει ίσα ίσα.
Ψήνουμε σε πρώτο στάδιο για περίπου 20΄.
Όσο ψήνονται τα ροδάκινα ετοιμάζουμε το κραμπλ: Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder, το αλάτι και τα τριμμένα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
Με τα ακροδάχτυλά μας κομματιάζουμε σταδιακά το βούτυρο μέσα στα υπόλοιπα υλικά, ούτως ώστε να τριφτούν όλα μαζί, το κάθε κομματάκι βουτύρου να καλυφθεί από αυτά και το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε. Αν, όμως, κάνει πολλή ζέστη στην κουζίνα, το βάζουμε στο ψυγείο.
Μετά τα πρώτα 20΄ του ψησίματος των ροδάκινων, θα δούμε ότι θα έχουν αρχίσει να βγάζουν τους χυμούς τους και να μαλακώνουν.
Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα ανακατεύουμε απαλά, τα πασπαλίζουμε με το κραμπλ και ξαναφουρνίζουμε για άλλα 20΄, ίσως και λίγο περισσότερο, μέχρι το γλυκό να ροδοκοκκινίσει και οι χυμοί από τα ροδάκινα και τα υπόλοιπα υλικά να τσιτσιρίσουν.
Απολαμβάνουμε το γλυκό χλιαρό και συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.