Ένα γλυκό για το TikTok και όχι μόνο!

Αφού, θέλουμε δεν θέλουμε, το TikTok μπήκε στη ζωή μας, πάμε να φτιάξουμε ένα γλυκό με ψητά ροδάκινα, απλό και γρήγορο, μα πολύ νόστιμο.

Ένα γλυκό για το TikTok και όχι μόνο!

Δεν έχουν περάσει καλά καλά δυο βδομάδες από την ημέρα που σας συστηθήκαμε (και) μέσα από το TikTok κι έχει ήδη γίνει ψιλοχαμός. Όχι πως δεν το περιμέναμε, αφού αυτό το μέσον κυριαρχεί πια στις προτιμήσεις, με ορατό κίνδυνο τον επερχόμενο θάνατο, έστω και αργό, των άλλων, παραδοσιακότερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από τα πιτσιρίκια, δε, από τα οποία ξεκίνησε, έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε όλες τις ηλικίες και μάλιστα σε ταχύτητες σπριντ. Αν ζητάτε την δική μου, αυστηρά προσωπική, γνώμη, αυτή συμπυκνώνεται σε μία μόνο φράση: άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου… και ο νοών νοείτω. Τι να κάνω όμως, φίλοι μου, ανάγκα και θεοί πείθονται, ποτέ μη λες ποτέ, κι άλλες παρόμοιες μεγαλοστομίες!

Τέλος πάντων, ας πούμε ότι έχει κι ένα καλό το TikTok, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον δικό μου τομέα, τις συνταγές. Καθότι οι καθημερινοί ρυθμοί της εργασίας δεν προβλέπεται να πέφτουν και όσο ο ελεύθερος χρόνος εξακολουθεί να συρρικνώνεται, τα γρήγορα και, συγχρόνως, απλά μαγειρέματα θα πολλαπλασιάζονται. Έτσι, οι συνταγές στο TikTok φαίνεται πως θα πιάνουν ολοένα και περισσότερο χώρο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως τα φαγητά και τα γλυκά μας δεν θα απαιτούν πάντα τον καλύτερό μας εαυτό, την προσοχή και την φροντίδα μας, στοιχεία που είναι απαραίτητα για φαγητό που φέρνει τέρψη‧ για μαγείρεμα που ξεφεύγει από τα όρια της απλής διεκπεραίωσης και για τροφή που πάει πέρα από την καθημερινή ανάγκη σίτισης, όπως είχα γράψει προ καιρού (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ). Το πιστεύω βαθύτατα αυτό, άλλωστε δεν θα έκανα αυτή τη δουλειά εάν δεν το ασπαζόμουν. Γι’ αυτό, εκτός από τις συνταγές του TikTok, θα εξακολουθήσω να μοιράζομαι μαζί σας και τις άλλες. Αυτές για φαγητά που φυλάω σαν θησαυρό, που έχουν ιστορία και ιστορίες, με μαγειρέματα που θέλουν τον χρόνο τους, κάποιες γνώσεις και το κέφι του μάγειρα, μαζί και την αφοσίωσή του.

Κατόπιν των απαραίτητων πιο πάνω εξηγήσεων και διευκρινίσεων, ιδού μια συνταγή για ένα άκρως καλοκαιρινό γλυκό, ταμάμ για το TikTok. Είναι όντως, εύκολο και γρήγορο, με καθημερινά υλικά, είναι και πολύ νόστιμο. Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού τα ροδάκινα είναι από τα πιο μυρωδάτα φρούτα αυτής της εποχής; Εμπρός, λοιπόν!

@in2life_gr Η foodie μας, η Αγάπη, φτιάχνει πανεύκολο, κολασμένο γλυκό με ψητά ροδάκινα, crumble και παγωτό καϊμάκι 😋 #food #foodtiktok #recipe #fyp #peaches #dessert ♬ Cute and fun food - zomap

 

ΨΗΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ ΜΕ ΚΡΑΜΠΛ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ

Για 4 άτομα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Κραμπλ: Σε ένα μπολ βάζουμε ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 2 κοφτές κ.σ. καστανή ζάχαρη, λίγο baking powder στη μύτη ενός κ.γλ., μια πρέζα αλάτι και 2 γεμάτες κ.σ. τριμμένα αμύγδαλα: Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σκόνη αμυγδάλου, καλύτερο είναι να κονιορτοποιήσετε αμύγδαλα στο multi με κοφτές επαναλαμβανόμενες κινήσεις για την πιο τραχιά υφή των αμυγδάλων που δίνει καλύτερη αίσθηση του ξηρού καρπού στο στόμα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 2 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο που έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Με τα ακροδάχτυλά μας κομματιάζουμε σταδιακά το βούτυρο μέσα στα υπόλοιπα υλικά, ούτως ώστε να τριφτούν όλα μαζί, το κάθε κομματάκι βουτύρου να καλυφθεί από αυτά και το μίγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Αν στην κουζίνα σας έχει πολλή ζέστη, βάλτε για λίγο το κραμπλ στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.

Ροδάκινα: Πλένουμε 2 ροδάκινα, τα κόβουμε στη μέση και κάθε μισό σε κυδωνάτες φέτες. Τις βάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος, αφού πρώτα το βουτυρώσουμε ελαφρά. Περιχύνουμε με 2 κ.σ. θυμαρίσιο μέλι, 1 σφηνάκι ρούμι και τον χυμό από μισό λεμόνι. Πασπαλίζουμε με φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού και ανακατεύουμε. Βάζουμε στον φούρνο. Μετά τα πρώτα 20’ θα δούμε ότι τα ροδάκινα θα έχουν αρχίσει να βγάζουν τους χυμούς τους και να μαλακώνουν.

Τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα ανακατεύουμε, τα πασπαλίζουμε με κραμπλ και ξαναφουρνίζουμε για άλλα 20’, ίσως και λίγο περισσότερο, μέχρι το γλυκό να ροδοκοκκινίσει και οι χυμοί από τα ροδάκινα και τα υπόλοιπα υλικά να τσιτσιρίζουν. Απολαμβάνουμε το γλυκό χλιαρό και συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

 

Tips

  • Όποιο είδος ροδάκινων προτιμήσετε (λευκόσαρκα, κίτρινα, τα πολύ ιδιαίτερα λεμονάτα, τα πλακέ ή νεκταρίνια), το γλυκό θα είναι το ίδιο νόστιμο, αρκεί τα φρούτα να είναι ζουμερά και μυρωδάτα, όχι όμως υπερώριμα για μην λιώσουν στο ψήσιμο. Μπορείτε να αναμίξετε και πολλά είδη μαζί.
  • Αρωμάτισα το γλυκό με θυμάρι γιατί είχα εξαιρετικό θυμαρίσιο μέλι. Άλλες ιδέες είναι η λεβάντα με μέλι λεβάντας ή ανθέων και το δενδρολίβανο με μέλι δάσους ή μέλι πορτοκαλιάς, αλλά και όποιος συνδυασμός ταιριάζει στα γούστα σας.   
  • Ως προς την ποσότητα του κραμπλ έχω να πω τα εξής: Εδώ υπεισέρχονται οι προσωπικές προτιμήσεις δηλ. να έχουμε πολύ ή λίγο κραμπλ. Στις φωτογραφίες και στο βίντεο θα παρατηρήσετε ότι έβαλα λίγη ποσότητα, ίσα ίσα για το τραγανό της υπόθεσης. Με τις πιο πάνω ποσότητες, εάν το επιθυμείτε, θα έχετε αρκετό για να καλύψετε σχεδόν εξ ολοκλήρου τα ροδάκινα,  αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό θα βαρύνει πολύ το γλυκό με κίνδυνο να χαθεί το άρωμα των φρούτων, χώρια που οι θερμίδες του θα ανέβουν κατακόρυφα. Ούτως ή άλλως, το κραμπλ συντηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες και είμαι σίγουρη πως το γλυκό θα σας αρέσει τόσο πολύ που θα το ξαναφτιάξετε άμεσα. Εννοείται πως και οι ποσότητες των ροδάκινων προσαρμόζονται κατά το δοκούν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v