1 ολόκληρο κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο + τα φύλλα από 1 ακόμη
2 ολόκληρα κλωνάρια φρέσκο θυμάρι + τα φύλλα από 2 ακόμη
2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
2 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
2 μεγαλούτσικα κολοκυθάκια κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες
5 μέτριες ντομάτες, κατά προτίμηση πομοντόρια, κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
1 σκ. σκόρδο
Αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι, προσθέτουμε ελαιόλαδο τόσο ώστε να σκεπάζεται ο πάτος και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια με τα ολόκληρα κλωνάρια των βοτάνων. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να αποβάλουν τα υγρά τους χωρίς να πάρουν χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμα τα αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τα βότανα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όσο μαγειρεύονται τα κρεμμύδια κόβουμε σε λεπτές και όσο το δυνατόν ισομεγέθεις φέτες τα λαχανικά και τα στοιβάζουμε ανά είδος. Τα αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 – 160ο C στη λειτουργία του αέρα (όχι παραπάνω).
Κόβουμε τη σκελίδα του σκόρδου στη μέση και με την κομμένη πλευρά τρίβουμε τον πάτο ενός μικρού στρογγυλού πήλινου σκεύους (εναλλακτικά ενός ταψιού), διαμέτρου περίπου 25 εκ.
Στρώνουμε τα αχνισμένα κρεμμύδια και από πάνω αρχίζουμε να τοποθετούμε τις φέτες των λαχανικών σφιχτά, σχεδόν κάθετα και λίγο λοξά, ως εξής: εναλλάσσουμε τα δύο είδη των μελιτζανών και των κολοκυθιών, αλλά βάζουμε από μία φέτα ντομάτας μετά από κάθε λαχανικό, δηλ. 1 φέτα μελιτζάνας φλάσκας, 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα μελιτζάνας τσακώνικης, 1 φέτα ντομάτας, 1 φέτα κολοκυθιού, 1 φέτα ντομάτας, κ.ο.κ. Σημ.: Το παν στο φαγητό αυτό είναι το λεπτό κόψιμο σε φέτες των λαχανικών αλλά και να έχουν όσο το δυνατόν ίδια διάμετρο. Γι’ αυτόν τον σκοπό θα έχετε ως οδηγό τα μικρότερα από αυτά, δηλ. τα κολοκύθια που θα πρέπει να είναι μεγαλούτσικα. Οι τσακώνικες μελιτζάνες που είναι μακρόστενες δεν αποτελούν πρόβλημα αλλά για τις φλάσκες που είναι πολύ πιο χοντρές, κυρίως από τη μέση και κάτω, θα φροντίσετε να έχετε μεγαλύτερη ποσότητα και θα βάλετε τις φέτες που ταιριάζουν σε μέγεθος με αυτό των υπολοίπων λαχανικών. Το ίδιο ισχύει και για τις ντομάτες, εκτός και εάν είναι πομοντόρια, που έχουν μικρότερο μέγεθος. Βεβαίως, δεν θα πετάξετε τα κομμάτια που δεν θα χρησιμοποιήσετε, αλλά θα κάνετε κάτι άλλο με αυτά.
Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα φύλλα του δενδρολίβανου και του θυμαριού.
Σκεπάζουμε σφιχτά το σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και βάζουμε στον φούρνο.
Ψήνουμε για περίπου 75΄, ξεσκεπάζουμε, ελέγχουμε το ψήσιμο και αφήνουμε το φαγητό για λίγο ακόμη μέχρι τα λαχανικά να πάρουν χρώμα και να μελώσουν. Το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να καψαλιστεί ελαφρά το μέρος των λαχανικών που εξέχει.
Αφήνουμε το φαγητό να χλιάνει ή να κρυώσει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου.
Μοιράζουμε σε πιάτα, πασπαλίζουμε με φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ωμό ελαιόλαδο.