1 γεμάτη χούφτα φρέσκα φασολάκια (τσαουλιά, μπαρμπούνια ή αμπελοφάσουλα), κομμένα σε κομμάτια 3-4 εκ.
3 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους περίπου 3 x 3 εκ.
2 ώριμες σφιχτές ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, κομμένες σε κομμάτια ίσα περίπου με τα κολοκυθάκια (οι ώριμες ντομάτες ξεφλουδίζονται πολύ εύκολα χωρίς να χρειαστεί να τις ζεματίσουμε)
Τους σπόρους από 1 μεγάλο φρέσκο καλαμπόκι
2-3 κλαράκια φρέσκο θυμάρι, 2-3 κοτσάνια φρέσκο βασιλικό (κρατάμε τα φύλλα για το σερβίρισμα), 1 σκ. σκόρδου αξεφλούδιστη και ελαφρά πατημένη με τη λάμα ενός μαχαιριού, 1 κομμάτι από τον εξωτερικό φλοιό παρμεζάνας, τυλιγμένα και δεμένα σε γάζα ή τουλπάνι
100 γρ. κοντά ζυμαρικά της αρεσκείας μας (π.χ. πένες, αυτάκια, κοχυλάκια, κοφτό μακαρονάκι, κ.λπ.)
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλατοπίπερο
Για το σερβίρισμα:
4 κ.γλ. πέστο βασιλικού (σπιτικό ή αγοραστό)
4 κ.γλ. λεπτοτριμμένη παρμεζάνα
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Φύλλα φρέσκου βασιλικού
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Κρατάμε τα κομμένα λαχανικά σε ξεχωριστές στοίβες γιατί δεν θα μαγειρευτούν στον ίδιο χρόνο.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα (τόσο ώστε να σκεπάζει τον πάτο) και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Για να μην καεί το βοηθάμε με ελάχιστο νερό και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε συνέχεια.
Προσθέτουμε τα φασολάκια και τα κολοκυθάκια. Αλατίζουμε αρκετά γενναιόδωρα λόγω των ζυμαρικών που θα προστεθούν αργότερα. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτουμε βραστό νερό, τόσο ώστε να καλύπτονται τα υλικά και τη γάζα με τα αρωματικά. Σιγοβράζουμε μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν, τόσο ώστε να τρυπιούνται‧ όχι παραπάνω.
Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας αλλά αφήνουμε επάνω την κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ντομάτα, το καλαμπόκι και τα ζυμαρικά, ούτως ώστε να μαλακώσουν από την ήδη υπάρχουσα θερμοκρασία. Όσο τα ζυμαρικά φουσκώνουν και μαλακώνουν, προσθέτουμε σταδιακά και με φειδώ βραστό νερό.
Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν τα ζυμαρικά έχουν μόλις μαλακώσει (λιγότερο από al dente) γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται όσο η σούπα κρυώνει.
Αφαιρούμε τη γάζα με τα αρωματικά και όταν η σούπα χλιάνει τη δοκιμάζουμε και εάν χρειαστεί διορθώνουμε το αλάτι. Τη βάζουμε στο ψυγείο και τη βγάζουμε 15΄ περίπου πριν να τη φάμε για να μην είναι εντελώς παγωμένη.
Ελέγχουμε την πυκνότητα (όσο πιο πολλή ώρα μένει στο ψυγείο τόσο θα πήζει) και εάν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο κρύο νερό.
Μοιράζουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, προσθέτουμε από 1 κ.γλ. πέστο σε κάθε πιάτο και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, τριμμένη παρμεζάνα, τα φύλλα φρέσκου βασιλικού που φυλάξαμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση.