Τι να τρώω αν μένω συνέχεια μέσα;

Αν περνάς τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι τότε ίσως πρέπει να κάνεις κάποιες αλλαγές στη διατροφή σου που θα σε βοηθήσουν να νιώθεις -και να είσαι– πιο υγιής.
Τι να τρώω αν μένω συνέχεια μέσα;
Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να βγαίνει έξω. Είμαστε φτιαγμένοι για να κινούμαστε, να βλέπουμε κόσμο, να μας βλέπει ο ήλιος. Το σώμα μας το ζητά και όσο του το στερούμε, τόσο εκείνο ζορίζεται.

Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε συνεχώς σωματικά και ψυχολογικά πεσμένοι, να στερούμαστε απαραίτητων βιταμινών που συνδέονται με την καλή ψυχολογία, να κάνουμε λανθασμένες διατροφικές επιλογές που νομίζουμε ότι θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα αλλά… δεν και γενικά να νιώθουμε ένα μάτσο χάλια.

Γίνεται να αντιστρέψουμε την έλλειψη του «έξω» στη ζωή μας; Εν μέρει, ναι. Με την κατάλληλη διατροφή, αλλά και σωματική άσκηση (για την οποία θα βρεις τα πάντα εδώ) μπορούμε να αντιστρέψουμε ως έναν βαθμό την γενικότερη κατρακύλα που συνδέεται με την κλεισούρα.

Ίσως ήρθε η ώρα λοιπόν να τσεκάρεις τα τρόφιμα που καταναλώνεις για να δεις το κατά πόσο επιδρούν ή όχι αρνητικά στη διάθεσή σου.

Κατ’ αρχάς, η διατήρηση του ζαχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα, αλλά και η ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος θα σου δώσει την απαραίτητη ενέργεια και θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα αν είσαι συνέχεια μέσα στο σπίτι.

Αν το ζάχαρό σου μοιάζει με τρενάκι σε λούνα παρκ, που ανεβοκατεβαίνει συχνά εξαιτίας της κατανάλωσης ζάχαρης και επεξεργασμένων υδατανθράκων, τότε είναι σίγουρο πως η διάθεσή σου θα κινείται με αντίστοιχες αυξομοιώσεις.

Η κατανάλωση λοιπόν τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά είναι μια καλή αρχή. Σκέψου φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, αλλά και άπαχο κρέας (π.χ. κοτόπουλο, ψάρι), όσπρια πάσης φύσεως και μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως ψητές πατάτες, δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή κινόα.

Υπάρχουν βέβαια και συγκεκριμένα τρόφιμα τα οποία αυξάνουν την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών, όπως η σεροτονίνη και οι ενδορφίνες. Οι ορμόνες αυτές συνδέονται άμεσα με την καλή διάθεση και η έκκρισή τους μας «ανεβάζει».

Οι σαρδέλες, το σκουμπρί, οι ρέγγες και ο σολομός, για παράδειγμα, έχοντας σημαντικές δόσεις ω-3 λιπαρών οξέων, που συνδέονται με την καλύτερη διάθεση και μνήμη, ενώ τα καρύδια είναι πλούσια σε αμινοξέα, μαγνήσιο και «καλά» λιπαρά, τα οποία σε επιταχύνουν τη δράση των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια μειώνουν το αίσθημα θλίψης από την κλεισούρα.

Σταθερή αξία για καλή διάθεση, η μαύρη σοκολάτα διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, ενώ μαζί με την κανελα και το κάρι, η θαυματουργή ρίζα τζίντζερ, αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας επίσης την παραγωγή ενδορφινών.

Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 θεωρούνται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη της κακής διάθεσης βρίσκονται σε τροφές όπως τα όσπρια, το μοσχάρι, τα γαλακτοκομικά, ο σολομός, το μπρόκολο και τα φυλλώδη λαχανικά.

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που δρα σαν αντιοξειδωτικό. Τι σχέση έχουν τα αντιοξειδωτικά με την κακή διάθεση; Έρευνες δείχνουν ότι η παρουσία οξειδωτικού στρες στον εγκέφαλο σχετίζεται με ορισμένες περιπτώσεις ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης. Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου, επομένως καταναλώνοντας συχνά τροφές όπως πλιγούρι βρώμης, ψωμί ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι, μπορείς εύκολα να πάρεις τα 70 μικρογραμμάρια σεληνίου που απαιτούνται.

Τέλος, μία από τις βασικότερες βιταμίνες για την ψυχολογία σου αλλά και την σωματική σου υγεία, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα είναι «πεσμένη» λόγω μη επαρκούς έκθεσης στον ήλιο είναι η βιταμίνη D. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και κάποια τρόφιμα, κυρίως ζωικής προέλευσης, τα οποία περιέχουν βιταμίνη D, είτε σε εμπλουτισμένη μορφή είτε όχι.

Το συκώτι, το βοδινό κρέας και το μοσχάρι, τα ιχθυέλαια, το χέλι, τα ψάρια και ειδικά τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί και ο τόνος, ο κρόκος του αυγού, το βούτυρο, το πλήρες γάλα και το τυρί είναι μερικές από τις καλύτερες, μη εμπλουτισμένες, πηγές της.

Δες περισσότερες εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v