Ποια είναι τα οφέλη του μήλου;
«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» έλεγαν οι γιαγιάδες μας, κι όπως φαίνεται είχαν δίκιο: Το μήλο είναι από τα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία.

«Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» έλεγαν οι γιαγιάδες μας, κι όπως φαίνεται είχαν δίκιο: Το μήλο είναι από τα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία.
Από το κολατσιό στο σχολείο μέχρι το γρήγορο σνακ στο γραφείο, το μήλο είναι η πιο εύκολη και πρακτική επιλογή. Πέρα όμως από τη γεύση και την ευκολία του, έχει κι ένα σωρό οφέλη που το κάνουν πραγματικά θαυματουργό για την υγεία μας. Και όπως αποδεικνύουν οι έρευνες, η γνωστή παροιμία δεν απέχει καθόλου από την αλήθεια.
Ένα μεσαίο μήλο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια φυτικών ινών –κυρίως διαλυτές ίνες– οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Οι φυτικές ίνες δημιουργούν αίσθηση κορεσμού, κάτι που μας αποτρέπει από το να τσιμπολογάμε συνεχώς, ενώ συμβάλλουν και στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης LDL. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ίνες έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιοπαθειών και παχυσαρκίας.
Το μήλο είναι γεμάτο πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Επιστημονικές ανασκοπήσεις δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν μήλα ή προϊόντα μήλου σε τακτική βάση έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.
Εκτός από τις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά, το μήλο περιέχει βιταμίνη C, η οποία είναι ως γνωστόν πολύτιμη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που μας προστατεύουν από ιούς και βακτήρια. Παράλληλα, τα φυτοχημικά του μήλου μειώνουν τις φλεγμονές και βοηθούν τον οργανισμό να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά σε λοιμώξεις.
Ένα μήλο μεσαίου μεγέθους έχει περίπου 95 θερμίδες, ενώ χάρη στις φυτικές ίνες του μας χορταίνει για πολλή ώρα. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων ως σνακ πριν από το γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε συνολικά μικρότερη πρόσληψη θερμίδων μέσα στη μέρα. Αντί, λοιπόν, για ένα μπισκότο ή μια σοκολάτα, το μήλο είναι ένας εύκολος και χορταστικός τρόπος να κρατήσεις την πείνα και τις λιγούρες υπό έλεγχο.
Το μάσημα του μήλου αυξάνει την παραγωγή σάλιου, το οποίο με τη σειρά του μειώνει τα βακτήρια που προκαλούν τερηδόνα και κακοσμία. Δεν αντικαθιστά φυσικά το βούρτσισμα, αλλά μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα φυσικό ξέπλυμα για τα δόντια, ειδικά όταν δεν έχουμε πρόσβαση σε οδοντόβουρτσα.
Ίσως το πιο πρακτικό πλεονέκτημα του μήλου είναι η ευκολία του: Δεν χρειάζεται ξεφλούδισμα, αντέχει αρκετές μέρες εκτός ψυγείου και μπορείς να το έχεις παντού μαζί σου –στο γραφείο, στη βόλτα, στο σχολείο των παιδιών. Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να το καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Ένα μήλο την ημέρα, λοιπόν, δεν είναι απλώς μια παροιμία αλλά μια μικρή καθημερινή επένδυση στην υγεία μας, κι ένας γλυκός τρόπος να φροντίζουμε τον εαυτό μας.