Πώς θα γίνει να τρως περισσότερα όσπρια;

Είναι μπελαλίδικα τα άτιμα, το ξέρουμε. Είναι, όμως, και πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Έχουμε πρακτικές ιδέες για να τα εντάξεις στην καθημερινή σου διατροφή.
Πώς θα γίνει να τρως περισσότερα όσπρια;
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι τίγκα σίδηρο και πρωτεΐνη, βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης, έχουν αντικαρκινική δράση και αντιγηραντικές ιδιότητες, και μας χορταίνουν χωρίς να μας φορτώνουν περιττές θερμίδες –και χωρίς να τινάζουν το μπάτζετ στον αέρα. Τα όσπρια είναι, με δυο λόγια, ένας διατροφικός θησαυρός στο πιάτο μας. Γιατί λοιπόν δεν τα τρώμε συχνά;

Ο νούμερο ένα λόγος είναι η έλλειψη πρακτικότητας: Αν εξαιρέσεις τις φακές, όλα τα υπόλοιπα θέλουν προγραμματισμό και μούλιασμα αποβραδίς, που ελάχιστοι ταλαίπωροι εργαζόμενοι έχουν την πολυτέλεια να κάνουν. Μετά, είναι και ο μύθος που τα θέλει «βαριά». Τι θα πει «βαριά»; Θα πει ότι, ακριβώς επειδή τα τρώμε σπάνια, ο οργανισμός δυσκολεύεται να τα χωνέψει, επειδή είναι κάτι που δεν έχει μάθει να το διαχειρίζεται. Αυτό λύνεται, αν τα εντάξεις στη διατροφή σου, έτσι ώστε να τρως όσπρια δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Έχουμε μερικές ιδέες.

Βάλε στις φακές φαντασία

Είναι το δημοφιλέστερο όσπριο, ακριβώς επειδή όπως λέγαμε στην αρχή, δεν έχει κανενός είδους μανούρα: Ανοίγεις το σακουλάκι τους, τις ρίχνεις στην κατσαρόλα, τέλος. Αν τώρα η σούπα που μας υποχρέωναν να φάμε όταν ήμασταν μικροί σου φαίνεται απαίσια (δεν έχεις άδικο) εδώ κι εδώ  σου έχουμε συγκεντρώσει σούπερ πρωτότυπες συνταγές για να αγαπήσεις τις φακές.

Μην πετάς το πρώτο νερό

Η γκουρού της κουζίνας μας Αγάπη Μαργετίδη –η οποία σου έχει επίσης εδώ μια φανταστική συνταγή που θα σε κάνει να δεις τις φακές με άλλο μάτι– επιμένει ότι, παρά τον ευρύτατα διαδεδομένο μύθο, το να πετάς το πρώτο νερό από τα όσπρια που βράζουν, κάνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά να χάνονται, και όχι, δεν κάνει τις φακές ή τα ρεβύθια σου πιο εύπεπτα. Άσε που σπαταλάει και πολύτιμο χρόνο από το μαγείρεμα, θα πούμε εμείς.

Των φρονίμων τα παιδιά…

…Μουλιάζουν τα ρεβύθια όταν τα αγοράζουν, και έχουν πάντα έτοιμα μουλιασμένα ρεβύθια χωρίς να χρειάζεται να προγραμματίσουν τις μαγειρικές τους από το βράδυ της προηγούμενης μέρας. Πώς γίνεται αυτό; Εδώ έχει η Madame Ginger αναλυτικές οδηγίες, για να έχεις πάντα πρόχειρα μουλιασμένα ρεβύθια, ό,τι ώρα και αν λαχταρήσεις μια αχνιστή ρεβυθάδα, ή ένα χούμους βρε αδερφέ.

Μιλώντας για χούμους…

Δεν είναι καθόλου ανάγκη να συμπαθείς τις σούπες για να τρως μετά μανίας όσπρια. Με ρεβύθια ειδικά φτιάχνεις ένα σωρό απολαυστικές μεσανατολίτικες συνταγές, σαν το βελούδινο χούμους (δύο εμπνευσμένες εκδοχές της Αγάπης εδώ) τραγανά φαλάφελ (συνταγή από τη Madame Ginger  εδώ) ή και φανταστικά ρεβύθια φουρνιστά, που τρώγονται τέλεια και σαν σνακ (συνταγή του Άκη εδώ).

Δεν θέλω να μαγειρεύω ρε παιδιά, τι να κάνω;

Υποθέτουμε θα το έχεις προσέξει, ότι εδώ και λίγα χρόνια τα ντελίβερι σου φέρνουν στην πόρτα σου ό,τι τραβά η όρεξή σου, από μανιάτικη γουρουνοπούλα μέχρι βιετναμέζικες σπεσιαλιτέ, και από αχνιστές κοτόσουπες μέχρι –μπίνγκο– όσπρια σε κάθε πιθανή και απίθανη παραλλαγή τους. Γράψε στην μπάρα αναζήτησης της Wolt ή του efood το πιάτο που λιγουρεύεσαι (π.χ. φάβα, χούμους, φακές σαλάτα, φαλάφελ, ρεβυθάδα, φασολάδα, και πάει λέγοντας) και θα σου βγάλει όλα τα μαγαζιά που αναλαμβάνουν να τα φέρουν στην πόρτα σου, αναλόγως τη γειτονιά που μένεις.

Ακριβό μου φαίνεται το ντελίβερι, άλλη λύση;

Βεβαίως, και για σένα έχουμε: Στα σούπερ μάρκετ πλέον βρίσκεις σε συσκευασίες έτοιμα μαγειρεμένα όσπρια, σαν αυτά τα ρεβύθια της 3Α στον ατμό, που μπορείς είτε να τα βάλεις στις σαλάτες σου, είτε να τα ζεστάνεις λίγο στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε ένα τηγάνι και να τα φας σκέτα ή σαν συνοδευτικό σε ό,τι έχεις μαγειρέψει, είτε να τα κάνεις σούπα βράζοντάς τα για λίγο με ένα ζωμό λαχανικών. Εκτός από ρεβύθια, στην ίδια σειρά θα βρεις φακές, φασόλια, μαυρομάτικα, γίγαντες, και άλλα ωραία και ενδιαφέροντα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v