Σούπερ πρωτότυπες συνταγές με φακές

Είναι σούπερ θρεπτικές, είναι πάμφθηνες, είναι και πεντανόστιμες αν τις μαγειρέψεις σωστά. Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ.
Σούπερ πρωτότυπες συνταγές με φακές
Αν δεν σου αρέσει η κλασική σούπα ούτε με έξι λίτρα ξύδι όπως την τρώγαμε μικροί, αυτές οι τρεις συνταγές θα σε κάνουν να επανεκτιμήσεις τις φακές.

Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά:
Για το φακόρυζο: 2 λίτρα νερό, 200 γρ. φακές μαύρες, beluga, αλάτι, 250 γρ. ρύζι μπασμάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, 2 κλ. δεντρολίβανο, + έξτρα, για το σερβίρισμα, 1 φύλλο δάφνης
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: 40 γρ. βούτυρο, 40 γρ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 3 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση:
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό, τις φακές και αλάτι. Τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζουμε τις φακές, και τις κρατάμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε.

Ξεπλένουμε με κρύο νερό το ρύζι. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει σπυρωτό και θα φύγει το παραπανίσιο άμυλο. Στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε 500 γρ. νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το δεντρολίβανο και το φύλλο δάφνης. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση χωρίς να ανακατέψουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι.
Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για άλλα 2-3 λεπτά.
Ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει. Παράλληλα, βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφού κάψει καλά ρίχνουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα κρεμμύδια τα υγρά τους.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρώμα. Αν πάρουν πολύ χρώμα και έχουν σωθεί όλα τα υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι. Ανακατεύουμε το ρύζι με τις φακές και τα περισσότερα από τα κρεμμύδια. Σερβίρουμε το φακόρυζο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που έχουμε κρατήσει και δεντρολίβανο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Πικάντικες φακές με κόκκινα φασόλια και μουστάρδα με μέλι

Υλικά:
300 γρ. φακές, πλυμένες και στραγγισμένες, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ντοματοπελτέ, 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη, 1 κ.σ. μουστάρδα με μέλι, ½ φλ. κρασί λευκό, ξηρό, 1 φλ. ζωμό κότας, 3 φλ. Νερό, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, τα βούληση, 1 κ.γ. μπούκοβο, 1 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.γ. ρίγανη, 200 γρ. κόκκινα φασόλια, βρασμένα, ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό βάζουμε τις φακές, τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον πελτέ ντομάτας, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τη μουστάρδα με μέλι και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τις φακές, το ζωμό κότας, το νερό, αλάτι, πιπέρι, το μπούκοβο, την πάπρικα και τη ρίγανη, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 30 περίπου λεπτά. Στο τελευταίο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα κόκκινα φασόλια και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Φακοκεφτέδες με σάλτσα γιαουρτιού

Υλικά:
Για τους φακοκεφτέδες: 150 γρ. ζωμός κοτόπουλο, 300 γρ. φακές beluga, 3 γρ. δενδρολίβανο, 50 γρ. ελαιόλαδο, 150 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, 3 γρ. αστεροειδής γλυκάνισος, 100 γρ. καρότο, μπρουνουάζ, https://www.yiannislucacos.gr/term/1215/mproynoyaz-brunoise 80 γρ. σέλερι, μπρουνουάζ, 10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο, 100 γρ. μανιτάρια, σε μέτρια καρέ, 60 γρ. αυγό, 50 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη, 60 γρ. ψωμί για τόστ, αλεσμένο, 20 γρ. φουντούκι καβουρδισμένο, χοντροκομμένο, 40 γρ. σταφίδα ξανθή, μουλιασμένη και ψιλοκομμένη, μαϊντανός, ψιλοκομμένος, θυμάρι, ψιλοκομμένο, αλάτι, αλεύρι και ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα γιαούρτι: 200 γρ. γιαούρτι, 10 γρ. ελαιόλαδο, 5 γρ. ξίδι μπαλσάμικο, λευκό, 5 γρ. μέλι, ρευστό, 5 γρ. δυόσμο, ψιλοκομμένο, αλάτι

Εκτέλεση:
Για τους φακοκεφτέδες: Σε μια κατσαρόλα, φέρνουμε σε βρασμό τον ζωμό. Προσθέτουμε τις φακές και το δενδρολίβανο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, χωρίς όμως να σπάνε και να διαλύονται. Αλατίζουμε, αφού οι φακές έχουν μαγειρευτεί, ανακατεύουμε απαλά, σκεπάζουμε και αφήνουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό του μαγειρέματος.

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Μαγειρεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει αρκετά. Προσθέτουμε το καρότο και συνεχίζουμε με την ίδια διαδικασία. Όταν και το καρότο έχει μαλακώσει προσθέτουμε το σέλερυ και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ακόμη. Δυναμώνουμε την φωτιά, προσθέτουμε τα μανιτάρια και αλατίζουμε ελαφρώς. Όταν τα μανιτάρια έχουν μαγειρευτεί, προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να "μυρίσει". Αποσύρουμε το μείγμα των λαχανικών σ' ένα σκεύος, αφαιρούμε τον γλυκάνισο και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σ' ένα μπλέντερ, πολτοποιούμε τα 2/3 της μαγειρεμένης φακής. Εάν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από τον ζωμό μαγειρέματος, έτσι ώστε να έχουμε έναν ομοιογενή πουρέ. Σ' ένα μπολ, βάζουμε τον πουρέ από τις φακές, τις υπόλοιπες φακές, το μείγμα των λαχανικών και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. Τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για να σφίξει και μετά πλάθουμε κεφτέδες των 50γρ. Σ' ένα τηγάνι προσθέτουμε ηλιέλαιο και τηγανίζουμε τους κεφτέδες, αφού πρώτα τους έχουμε αλευρώσει ελαφρά. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με την σάλτσα γιαούρτι.

Για τη σάλτσα γιαούρτι: Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και διατηρούμε στο ψυγείο.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v