Τώρα είναι η ώρα να μαγειρέψεις όσπρια

Τώρα που έχεις χρόνο, σου έχουμε τέσσερις λαχταριστές συνταγές με όσπρια που πάντα ήθελες να φτιάξεις, αλλά ποτέ δεν προλάβαινες.
Τώρα είναι η ώρα να μαγειρέψεις όσπρια
Εκείνη η ρεβιθάδα η σιφνέικη, που δεν έφτιαξες ποτέ γιατί δεν έτυχε ποτέ να βρίσκεσαι 28 ώρες στο σπίτι συνεχόμενες; Ορίστε η ευκαιρία σου να την φτιάξεις. Κι αυτήν και όποιο άλλο χρονοβόρο όσπριο σου αρέσει. Εμείς σου συγκεντρώσαμε τέσσερις συνταγές για να κάνεις την αρχή.

Ρεβιθάδα σιφνέικη

Υλικά:
1 κιλό ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό για μια μέρα, 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 2 δαφνόφυλλα, 2 κλ. δεντρολίβανο, μόνο τα φύλλα ψιλοκομμένα, 1,5 lt χλιαρό νερό, 200 ml ελαιόλαδο, αλάτι χοντρό, φρέσκο πιπέρι, χυμό λεμονιού, για σερβίρισμα προαιρετικ
Για τη ζύμη: 300 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ, 150 ml νερό

Εκτέλεση:
Εκτέλεση για τη ζύμη: Βάζουμε το νερό και το αλεύρι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει μια πολύ κολλώδης ζύμη και αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140°C στον αέρα. Ξεπλένουμε τα ρεβίθια καλά. Τα βάζουμε σε μια γάστρα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, τα δαφνόφυλλα, το δεντρολίβανο αλάτι και το νερό. Απλώνουμε στο χείλος του σκεύους το μισό ζυμάρι και κλείνουμε με το καπάκι ώστε να κουμπώσει πολύ καλά.

Την άλλη μισή ζύμη την απλώνουμε εκεί που κλείνει το καπάκι ώστε να μην φεύγουν οι υδρατμοί. Βάζουμε τα ρεβίθια να ψηθούν για περίπου 5-6 ώρες, μέχρι να χυλώσουν. Ξεφουρνίζουμε τα ρεβίθια, διορθώνουμε το αλάτι και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά και σερβίρουμε με χυμό λεμονιού.

Η συνταγή είναι του Γιώργου Τσούλη 

Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά:
Για το φακόρυζο: 2 λίτρα νερό, 200 γρ. φακές μαύρες beluga, αλάτι, 250 γρ. ρύζι μπασμάτι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, πιπέρι, ξύσμα από 1 λεμόνι, 2 κλ. δεντρολίβανο, + έξτρα για το σερβίρισμα, 1 φύλλο δάφνης
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: 40 γρ. βούτυρο, 40 γρ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική, 3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση:
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1,5 λίτρο νερό, τις φακές και αλάτι. Τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στραγγίζουμε τις φακές, και τις κρατάμε στην άκρη μέχρι να τις χρειαστούμε. Ξεπλένουμε με κρύο νερό το ρύζι. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει σπυρωτό και θα φύγει το παραπανίσιο άμυλο. Στραγγίζουμε το ρύζι και το μεταφέρουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε 500 γρ. νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το δεντρολίβανο και το φύλλο δάφνης.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Αφήνουμε να πάρει μια βράση χωρίς να ανακατέψουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι για άλλα 2-3 λεπτά. Ανακατεύουμε το ρύζι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει.

Παράλληλα, βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και αφού κάψει καλά ρίχνουμε το βούτυρο, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά, και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 4-5 λεπτά μέχρι να βγάλουν τα κρεμμύδια τα υγρά τους.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 10-12 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρώμα. Αν πάρουν πολύ χρώμα και έχουν σωθεί όλα τα υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από το τηγάνι. Ανακατεύουμε το ρύζι με τις φακές και τα περισσότερα από τα κρεμμύδια. Σερβίρουμε το φακόρυζο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια που έχουμε κρατήσει και δεντρολίβανο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Φασόλια γίγαντες σαλάτα με λεμονάτη βινεγκρέτ και καρύδια

Υλικά:
Για τη βινεγκρέτ λεμόνι: 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη, ¼ κ.γ. κόλιανδρο, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, κατά βούληση, 1 λεμόνι το ξύσμα, 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου λεμόνι
Για τη σαλάτα: 250 γρ. φασόλια γίγαντες, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, 1 φλ. καρύδια τεμαχισμένα, ½ φλ. Σταφίδες, αλάτι, κατά βούληση, πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Εκτέλεση:
Για τη βινεγκρέτ λεμόνι: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, τον κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και την κρέμα βαλσάμικου λεμόνι, ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σαλάτα: Από την προηγούμενη νύχτα, μουλιάζουμε τα φασόλια γίγαντες σε μπόλικο νερό. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε. Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και μία πρέζα αλάτι βάζουμε τους γίγαντες να καλύπτονται πλήρως με το νερό. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 45 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε.
Σουρώνουμε και βάζουμε τα όσπρια σε μία σαλατιέρα. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα καρύδια, τις σταφίδες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τέλος ρίχνουμε τη βινεγκρέτ λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή κρύα.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά:
500 γραμ. φάβα, 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε χοντρές φέτες), 1½ λίτρο νερό, 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη προαιρετικά, αλάτι, ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: 2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια, 1/4 φλ. Ελαιόλαδο, 2 κ.σ ξύδι από κόκκινο κρασί, 1 κ.σ πετιμέζι, 2 κ.σ κάπαρη προαιρετικά

Εκτέλεση:
Βάζουμε πρώτα τη φάβα σε ένα μπολ και την καλύπτουμε με νερό. Αφήνουμε για 30 λεπτά να μουλιάσει. Τη στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση. Σοτάρουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια με το θυμάρι, ανακατεύοντας τακτικά και αφήνουμε για 6-7′ λεπτά να γυαλίσουν τα κρεμμύδια χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε τη φάβα να πάρει βράση. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει και να βράζει η φάβα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρία καπάκι. Με μία κουτάλα αφαιρούμε τον σκούρο αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια της φάβας.

Αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα με το πόσο βραστερό είναι το όσπριο). Δεν ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει γιατί πιάνει στην κατσαρόλα. Αφήνουμε σχεδόν μέχρι η φάβα να να λιώσει από το βράσιμο. Αλατίζουμε στο τέλος του βρασμού.

Πολτοποιούμε τη φάβα για πιο λείο και βελούδινο αποτέλεσμα με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σήτα. Μπορούμε να τη σερβίρουμε σκέτη, με ελαιόλαδο και λεμόνι ή να παντρέψουμε τη φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες ή σε καρέ. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά κι αφήνουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10′ ανακατεύοντας τα τακτικά μέχρι να πάρουν ένα σκούρο ξανθό χρώμα, να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν αποβάλλοντας τα σάκχαρα τους.

Προσθέτουμε το ξύδι κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το ξύδι για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε να καραμελώσουν κι άλλο τα κρεμμύδια. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια είτε τα σερβίρουμε πάνω στη φάβα, είτε τα μπλέκουμε μαζί με τη φάβα τα «παντρεύουμε» στο τηγάνι. Δηλαδή στο τηγάνι που καραμελώσαμε τα κρεμμύδια προσθέτουμε φάβα φρέσκια ή φάβα που έμεινε από το χθεσινό τραπέζι κι ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι ελαφρά να ζεσταθεί η φάβα.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v