Σούπερ υγιεινές σαλάτες με όσπρια

Θα σε χορτάσουν και θα σε δυναμώσουν, χωρίς να σε βαρύνουν. Τέσσερις απολαυστικές σαλάτες για να μην απαρνηθείς τα όσπρια το καλοκαίρι.
Σούπερ υγιεινές σαλάτες με όσπρια
Είναι πεντανόστιμα, είναι υγιεινά, αλλά –εντάξει, ας το παραδεχτούμε− είναι στο μυαλό των περισσότερων κομμάτι χειμωνιάτικα, κάπως βαριά, επειδή τα έχουμε συνδέσει με τις ζεστές, φουσκωτικές εκδοχές τους. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι χρειάζεται να απαρνηθούμε τα όσπρια το καλοκαίρι. Γι’ αυτό υπάρχουν οι σαλάτες.

Δροσερή σαλάτα με ανάμικτα όσπρια

Υλικά:
500 γρ. ανάμικτα όσπρια (φασόλια μαύρα, φασόλια μαυρομάτικα, φασόλια κόκκινα, φακές χονδρές, ρεβίθια), 2 – 3 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα, 2 – 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα, φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα, φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα, φύλλα κόλιανδρου,ψιλοκομμένα, 1/3 φλ. ελαιόλαδο, 1 κ. σ. χυμό λεμονιού, 2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου ρόδι, αλάτι χονδρό, κατά βούληση, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Εκτέλεση:
Ξεπλένουμε καλά τα όσπρια, τα τοποθετούμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό κρύο νερό να τα καλύπτει. Βράζουμε τα όσπρια για 60 λεπτά. Ελέγχουμε να έχουν νερό και αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο. Όταν είναι έτοιμα, σβήνουμε τη φωτιά και τα στραγγίζουμε. Εν τω μεταξύ, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το σέλερι, τα κρεμμυδάκια, τα φύλλα δυόσμου, τα φύλλα μαϊντανού και τα φύλλα κόλιανδρου. Φτιάχνουμε μια σάλτσα ανακατεύοντας το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και την κρέμα βαλσάμικου ρόδι.

Τοποθετούμε την οσπριάδα σε μεγάλη βαθιά πιατέλα, προσθέτουμε το σέλερι, τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Προσθέτουμε αρκετό χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Γαρνίρουμε με φύλλα μαϊντανού και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Δημήτρη Σκαρμούτσου

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα

Υλικά:
500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια, 1/2 φλ. ελαιόλαδο, 1/4 φλ. κόκκινο ξίδι, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα, 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες (δαχτυλίδια), 2 πιπεριές Φλωρίνης στο λάδι τους (έτοιμες) ψιλοκομμένες, 3 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
βάζουμε πρώτα τα φασόλια σε κρύο νερό, να βράσουν για 5΄. Τα στραγγίζουμε και πετάμε το νερό. Τα βράζουμε με καθαρό νερό για άλλα 20΄. Αλατίζουμε την ώρα που βράζουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα δαχτυλίδια κρεμμυδιού. Χτυπάμε το λαδόξιδο με μπόλικο αλατοπίπερο, να γίνει κρέμα. Περιχύνουμε και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με μπόλικο μαϊντανό. Ανακατεύουμε 2-3 φορές τη σαλάτα, να μαριναριστούν καλά τα υλικά πριν τη σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Σαλάτα με ρεβίθια

Υλικά:
600 γρ. ρεβίθια, 1/2 αγγούρι, 200 γρ. ντοματίνια, 1 κ.σ. κάππαρη, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 πιπεριά τσίλι, χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι, 1 κ.σ. μέλι, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, φύλλα δυόσμου, φύλλα βασιλικού, αλάτι, πιπέρι
Για το σερβίρισμα: 100 γρ. φέτα, φύλλα δυόσμου, φύλλα βασιλικού, πιπέρι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τα ρεβίθια και βράζουμε για 20 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να τα κρυώσουμε. Κόβουμε το αγγούρι και μικρά κυβάκια και το βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε τα ντοματίνια και τα βάζουμε στο μπολ. Προσθέτουμε την κάππαρη, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την τσίλι ψιλοκομμένα, τον χυμό από το λεμόνι, το μέλι, το ελαιόλαδο, τον δυόσμο και τον βασιλικό ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι.
Βάζουμε τα κρύα ρεβίθια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σπάμε τη φέτα σε κομμάτια, βάζουμε τον δυόσμο, τον βασιλικό, πιπέρι, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Φακοσαλάτα με τόνο

Υλικά:
350 γρ. φακές, 200 γρ. τόνος σε κονσέρβα, 1 κρεμμύδι ξερό, 3 τριμμένα καρότα, 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα, 2 ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης ψητές, 2 φύλλα δάφνης, 2 κ.γ. άνηθος ψιλοκομμένος, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 λεμόνι (ο χυμός του), ½ πορτοκάλι (ο χυμός του), ½ κ.γ. κύμινο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Βράζουμε για 5 λεπτά τη φακή και πετάμε το νερό. Σε κατσαρόλα με καινούριο νερό, βάζουμε ξανά τη φακή, το κρεμμύδι ολόκληρο και τα φύλλα δάφνης και μαγειρεύουμε μέχρι να βράσει η φακή. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης, σουρώνουμε τη φακή και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, τα καρότα, τον άνηθο και τον τόνο. Ετοιμάζουμε το dressing, χτυπώντας το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το πορτοκάλι, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και το προσθέτουμε στο μπολ. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι από εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v