Αυτές οι συνταγές θα σε κάνουν να λατρέψεις τις φακές

Είσαι κάπως επιφυλακτικός με τις φακές; Δεν σε τρελαίνουν κιόλας; Ε αυτές οι συνταγές θα σε ενθουσιάσουν – πίστεψέ μας.
Αυτές οι συνταγές θα σε κάνουν να λατρέψεις τις φακές
Δεν τις αγαπάς και τόσο τις φακές; Σου φαίνεται κάπως «μνιεχ» αυτή η κλασική, νερόβραστη σούπα που έτρωγες στα παιδικά σου χρόνια; Δεν σε αδικούμε.

Όμως οι φακές έχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, αφού συνδυάζονται με ένα κάρο υλικά και μεταμορφώνονται σε νοστιμότατα πιάτα.

Φακές με λουκάνικο τσορίθο

Υλικά: 400 γρ. φακές, 80 ml ελαιόλαδο + 1 κ.σ., 2 σκελίδες σκόρδου, λιωµένες, 1 πράσινη πιπεριά, χωρίς σπόρια, ψιλοκοµµένη, 2 ξερά κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα, 2 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα, 1 φύλλο δάφνης, 2 φέτες µπέικον, κοµµένες σε µέτρια κοµµάτια, 200 γρ. τσορίθο σε µέτριες ροδέλες ή ελληνικό λουκάνικο πικάντικο, π.χ. µε πάπρικα,  1 ντοµάτα, ψιλοκοµµένη, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Εκτέλεση: Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε τη 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε το σκόρδο, την πιπεριά και το 1 από τα 2 κρεµµύδια για 5 λεπτά ή µέχρι να µαραθεί το κρεµµύδι. Προσθέτουµε τις φακές, την πάπρικα, τη δάφνη και το µισό ελαιόλαδο. Ρίχνουµε τόσο νερό ώστε να καλυφθούν τα υλικά και βράζουµε για 6-8 λεπτά, µέχρι να κοχλάσουν τα υγρά. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 30 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι φακές.

Στο µεταξύ, ζεσταίνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε το µπέικον, το λουκάνικο και το υπόλοιπο κρεµµύδι, και τηγανίζουµε για 5-6 λεπτά ή µέχρι να ροδίσουν. Τα προσθέτουµε στις φακές µαζί µε την ντοµάτα και αλατοπίπερο και µαγειρεύουµε για ακόµη 5 λεπτά. Πασπαλίζουµε µε φρεσκοτριµµένο πιπέρι και σερβίρουµε.

Συνταγή από εδώ

Φακές με κάρυ και λαχανικά

Υλικά: 50 γρ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. τζίντζερ, φρέσκο, 1 κρεμμύδι, μεγάλο, 3 σκ. Σκόρδο, 1 κ.σ. κάρι, μέτριο σε σκόνη, 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας, 4 καρότα, καθαρισμένα, 2 πράσα, ολόκληρα, 300 γρ. φακές, 1 λίτρο νερό, αλάτι, πιπέρι, 150 γρ. σπανάκι, γιαούρτι στραγγιστό, για σερβίρισμα, κόλιανδρο, για σερβίρισμα

Εκτέλεση: Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Τρίβουμε το τζίντζερ, ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε στην κατσαρόλα για 5-7 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να χρυσαφίσουν. Προσθέτουμε το κάρυ, τον πελτέ τομάτας και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας.

Κόβουμε σε λεπτές φέτες τα καρότα, ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα. Τέλος, ρίχνουμε τις φακές, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι φακές. Στην συνέχεια προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε με την κουτάλα μέχρι να μαλακώσει για 1 λεπτό.

Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε τη σούπα στα πιάτα. Γαρνίρουμε με 1 κ.σ. γιαούρτι σε κάθε πιάτο και λίγα φύλλα κόλιανδρου.

Συνταγή από εδώ. 

Φακοσαλάτα με τόνο

Υλικά: 200 γρ. φακές, 100 γρ. τόνο, σε νερό, κονσέρβα, 1 καρότο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 κ.σ. ελιές, σε ροδέλες, 1 κ.σ. κάππαρη, 5 ντοματίνια, 40 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 50 γρ. κρέμα βαλσάμικο

Εκτέλεση: Βράζουμε τις φακές σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε τον τόνο και τον βάζουμε σε ένα μπολ. Κόβουμε το καρότο σε ροδέλες, ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον μαϊντανό, και τα βάζουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε στο μπολ τις ελιές, την κάπαρη και τις φακές. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και τα ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και την κρέμα βαλσάμικο. Ανακατεύουμε καλά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα. Σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v