Συνταγές με φραγκοστάφυλο για λαχταριστά γλυκά
Έλα να σε γλυκάνουμε από τις πίκρες που σε κέρασε η ζωή κι έλα να δοκιμάσεις τις λαχταριστές συνταγές με φραγκοστάφυλο που αλιεύσαμε προσφάτως.

Έλα να σε γλυκάνουμε από τις πίκρες που σε κέρασε η ζωή κι έλα να δοκιμάσεις τις λαχταριστές συνταγές με φραγκοστάφυλο που αλιεύσαμε προσφάτως.
Βαίνουμε πια ολοταχώς προς Οκτώβρη και σιγά σιγά οι περισσότεροι αποχαιρετάμε μαζί με τα μπάνια και τα παγωτά που μετράγαμε όλο το προηγούμενο καλοκαίρι. Επειδή ωστόσο δεν θέλουμε να μας λείψουν τα γλυκάκια περιοπής, αποφασίσαμε να κάνουμε μια καλή ιντερνετική ψακτική και να συγκεντρώσουμε τις πιο γευστικές κι εύκολες γλυκέ συνταγές με φραγκοστάφυλο. Φτιάξαμε λοιπόν μια έξτρα λαχταριστή λίστα για να τη δοκιμάσεις μαζί με το ταίρι και τους αγαπημένους σου.
Υλικά: 500 γρ φραγκοστάφυλα, 300 γρ ζάχαρη, χυμός μισού λεμονιού
Εκτέλεση: Αποχωρίζουμε τα φραγκοστάφυλα από το τσαμπί τους με προσεκτικές κινήσεις χωρίς να τα τραυματίζουμε. Τα πλένουμε προσεκτικά με δροσερό νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Τα τοποθετούμε εναλλάξ με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα μας και αναδεύουμε ελαφρά. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού αυξάνοντας σταδιακά την ένταση της εστίας μας και μόλις αρχίσουν να βράζουν συνθλίβουμε ελαφρά με κουτάλα του πουρέ.
Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 περίπου λεπτά. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί και ελέγχουμε αν έχει δέσει αποσύροντας από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ανακατεύουμε και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Συνταγή εδώ
Υλικά: ½ φλ. μαρμελάδα φραγκοστάφυλλο, 115 γρ. μαύρα φραγκοστάφυλλα + επιπλέον για γαρνιτούρα, 1 φλ. βούτυρο, 1 ¼ φλ. ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 4 αυγά, 1 ¾ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη άχνη.
Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια αποσπώμενη φόρμα 26εκ. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαρμελάδα φραγκοστάφυλλο και τη ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει λεπτόρευστη. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η μαρμελάδα. Μόλις κρυώσει η μαρμελάδα, προσθέτουμε τα φραγκοστάφυλλα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι, το εκχύλι-σμα βανίλιας και χτυπάμε, μέχρι να γίνουν κρέμα. Προσθέτουμε τα αβγά, ένα κάθε φορά και χτυπάμε μετά από κάθε προσθήκη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το μίγμα αλευριού-μπέικιν πάουντερ στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν. Αδειάζουμε το μισό μίγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω στο μίγμα τη μαρμελάδα με τα φραγκοστάφυλλα. Καλύπτουμε τη μαρμελάδα με το υπόλοιπο μίγμα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει σε μια σχάρα. Γαρνίρουμε με φραγκοστάφυλλα, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.
Συνταγή εδώ
Για τα Μάφιν:150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 80 γρ. ζάχαρη, 1 κ.γλ. baking powder, 1 πρέζα αλάτι, 1 αυγό, 80 ml φυτικό λάδι, 100 ml γάλα, 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 100 γρ. κόκκινα φραγκοστάφυλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
Για την Κρούστα: 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 30 γρ. ζάχαρη, 30 γρ. κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους.
Εκτέλεση: Για τα Μάφινς: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και τοποθετούμε 6 χάρτινες θήκες σε μια φόρμα για μάφινς. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό, τη ζάχαρη, το φυτικό λάδι, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Προσθέτουμε τα ξηρά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν, προσέχοντας να μην παραχτυπήσουμε το μείγμα. Έπειτα ενσωματώνουμε απαλά τα κόκκινα φραγκοστάφυλα.
Για την Κρούστα
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι και τη ζάχαρη για την κρούστα. Με τα δάχτυλά μας ή με μαχαίρι ζαχαροπλαστικής δουλεύουμε το κρύο βούτυρο μέχρι το μείγμα να αποκτήσει θρυμματιστή υφή. Μοιράζουμε τη ζύμη ομοιόμορφα στις 6 θήκες μάφινς και πασπαλίζουμε την κρούστα από πάνω.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο ενός μάφιν. Τέλος, βγάζουμε τα μάφινς από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5 λεπτά στη φόρμα και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς.
Υλικά: 1 πακέτο (12 συνήθως) έτοιμες προψημένες ταρτελέτες (Sable pastry), 2 γεμάτες κουταλιές μαρμελάδα φραγκοστάφυλο, 1 φλ. έτοιμη κρέμα κάσταρντ, 1 1/3-1 ½ φλ. φρέσκα ή κατεψυγμένα καλής ποιότητας φραγκοστάφυλα, ξεπαγωμένα, ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.
Εκτέλεση: Απλώνουμε τις έτοιμες ταρτελέτες σε μια πιατελίτσα και βάζουμε μέσα σε καθεμιά από 1 κοφτό κουταλάκι μαρμελάδα φραγκοστάφυλο. Στη συνέχεια τις γεμίζουμε με ένα κουτάλι έτοιμη κρέμα κάσταρντ. Τις γαρνίρουμε με 3-4 φραγκοστάφυλα την καθεμιά και τις πασπαλίζουμε ελαφρά με ζάχαρη άχνη. Τις διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Συνταγή εδώ