Γιατί τα όσπρια είναι διατροφικός θησαυρός

Οχτώ λόγοι να τρώτε περισσότερες φακές, φασόλια, ρεβίθια, φάβα και άλλα όσπρια... που μας κάνουν καλό.
Γιατί τα όσπρια είναι διατροφικός θησαυρός
Είναι πλούσια σε σίδηρο
Όσπρια όπως οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι πλούσια σε σίδηρο, από εκείνον όμως που δεν είναι εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό. Η απορρόφηση αυξάνεται σε μεγάλο βαθμό όμως, όταν καταναλώνονται συνδυαστικά με βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, εσπεριδοειδή και λαχανικά).

Περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες
Τα όσπρια είναι σημαντική πηγή φυτικών πρωτεϊνών για τον ανθρώπινο οργανισμό, με υψηλή βιολογική αξία, που βελτιώνεται ακόμα περισσότερο αν συνδυαστούν με δημητριακά – π.χ. με ψωμί.

Περιέχουν πολύτιμες διαιτητικές ίνες
Αυτές είναι σημαντικές για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Το «κακό» είναι πως επειδή η διατροφή του μέσου Έλληνα δεν περιέχει πολλές διαιτητικές ίνες, όταν καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες οσπρίων, επειδή ο οργανισμός είναι «άμαθος», δυσκολεύεται να τις πέψει – γι’ αυτό και λέμε ότι τα όσπρια είναι «βαριά».

Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος
Οι διαιτητικές ίνες και οι φυτικές στερόλες που υπάρχουν σε αφθονία στα όσπρια, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης των τροφών από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα ένα μέρος της να αποβάλλεται. Επίσης, αυτές οι ουσίες συντελούν στην παραγωγή οξέων στο παχύ έντερο, που αναστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης.

Έχουν αντικαρκινική δράση
Χάρη στις ισοφλαβόνες που περιέχουν, τα όσπρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να συντελέσουν στην δημιουργία αντικαρκινικής «ασπίδας», παρεμποδίζοντας την δημιουργία ελεύθερων ριζών.

Είναι… αντιγηραντικά
Τα όσπρια περιέχουν πολυφαινόλες, στις οποίες αποδίδονται αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και δράση ενάντια σε εκφυλιστικές ασθένειες.

Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Συγκεκριμένα, χαμηλότερο από άλλες κατηγορίες τροφών, όπως τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά και τα φρούτα, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.

Χορταίνουν χωρίς να φορτώνουν με υπερβολικές θερμίδες
Τα όσπρια είναι εξαιρετικά χορταστική τροφή, ενώ από θερμίδες, ανά 100 γραμμάρια, η φάβα και ο αρακάς αποδίδουν 85 θερμίδες, και οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια περί τις 350 θερμίδες.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v