5 ελληνικά ταξίδια στους «δρόμους» του τσίπουρου

Η Ναυπακτία, ο Βόλος, η Αχαΐα, η Ευρυτανία και η Ήπειρος γιορτάζουν την απόσταξη του τσίπουρου και στήνουν φθινοπωρινές γιορτές που μας προκαλούν για μεθυστικά σαββατοκύριακα.
5 ελληνικά ταξίδια στους «δρόμους» του τσίπουρου
του Γιώργου Κόκουβα

Διαλεχτά σταφύλια από τους ελληνικούς αμπελώνες συγκεντρώνονται σε άμβυκες. Μάραθος και γλυκάνισος προστίθενται στα καζάνια και αρχίζει το βράσιμο. Και χωριά ολόκληρα βρίσκουν ευκαιρία να γιορτάσουν με χορούς, κάστανα και φθινοπωρινούς μεζέδες.

Ευτυχώς, είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι στις γιορτές τους. Το παραδοσιακό ελληνικό τσίπουρο, που ετοιμάζεται κάθε Οκτώβριο στην ορεινή (και όχι μόνο) Ελλάδα, γίνεται αφορμή να γνωρίσουμε μερικές από τις πιο «κρυφές χάρες» της χώρας, μερικά από τα πιο γραφικά της χωριουδάκια και μερικούς από τους πιο… γλεντζέδες κατοίκους της. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε πέντε περιοχές όπου θα βρείτε αυτή την περίοδο γιορτές τσίπουρου αλλά και ομορφιές που αξίζει να ανακαλύψετε, ακόμη και με την γλυκιά ζαλάδα από τα καραφάκια που θα σας κεράσουν.

Τσίπουρα και κάστανα στην Ορεινή Ναυπακτία

Καζάνια και φουφούδες είναι το σκηνικό που συναντά κανείς στην Άνω Χώρα της ορεινής Ναυπακτίας κάθε Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, το σαββατοκύριακο 16-18 Οκτωβρίου, η διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου αλλά και η συγκομιδή του κάστανου οδηγούν τη γιορτή στο αποκορύφωμά της, καθώς ντόπιοι και επισκέπτες συγκεντρώνονται στην πλατεία για να απολαύσουν πέρα από τα τιμώμενα προϊόντα, παραδοσιακές πίτες και συνταγές, να μπουν στους κυκλωτικούς χορούς και να γλεντήσουν ως το πρωί.
Τι άλλο θα δείτε: Θα ακολουθήσετε τα φθινοπωρινά μονοπάτια της Ορεινής Ναυπακτίας, θα εξερευνήσετε τα γειτονικά χωριουδάκια της Ελατούς, της Τερψιθέας και του Πλάτανου και θα απολαύσετε την φύση της νότιας Πίνδου κάνοντας πικνίκ με μαγευτική θέα, κάτω από τα δέντρα στους φουντωτούς καστανόλογκους της Άνω Χώρας.
Πού να μείνετε: Στο Crystal Mountain Hotel με τα ζεστά φιλόξενα δωμάτια στην Άνω Χώρα, που διοργανώνει κάθε σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου εξορμήσεις στον ιδιόκτητο καστανεώνα του και φθινοπωρινά κυνήγια θησαυρού για μικρούς και μεγάλους – το δίκλινο στοιχίζει 70€ ανά διανυκτέρευση. Στον ξενώνα Αλθαία με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα κουκλίστικα δωμάτια επίσης στην Άνω Χώρα – από 50€ ανά διανυκτέρευση για τον Οκτώβριο. 
Περισσότερα για την Ορεινή ΝαυπακτίαΕδώ 

Μεθυστικό weekend στην Ευρυτανία

Σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, η Δομνίστα της Ευρυτανίας κρύβει στα ελατοδάση των πλαγιών της εκατοντάδες μονοπάτια, δυσπρόσιτα φαράγγια, πηγές που αναβλύζουν από το βουνό και πλατάνια που φυσικά φτάνουν ως την πλατεία του χωριού. Σε αυτή την πλατεία που, για τους λάτρεις των ιστορικών λεπτομερειών, ήταν το σημείο από όπου κήρυξε το «αντάρτικο» ο Άρης Βελουχιώτης, είναι που θα στηθεί το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (24-26/10) η περίφημη Γιορτή του Τσίπουρου, η οποία κορυφώνεται την Κυριακή με επικό γλέντι και άφθονο κερασμένο τσίπουρο συνοδεία μεζέδων.
Τι άλλο να δείτε: Στη Δομνίστα θα βρείτε και ένα ενδιαφέρον Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται τα αρχαιολογικά ευρήματα στην αρχαία Φαντίνο. Πλούσια παράδοση και γραφικά δρομάκια θα συναντήσετε στα γειτονικά χωριά Άμπλιανή, Κρίκελλο, Ψιανά και Στάυλους, ενώ οι βουνίσιες διαδρομές θα σας φέρουν μπροστά σε ποτάμια, λίμνες και το εκπληκτικό φαράγγι Πανταβρέχει. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις συγκλονιστικές ντόπιες χυλοπίτες, την προζυμόπιτα, τα λουκάνικο ή την άγρια πέστροφα που ψαρεύεται στον Κρικελλοπόταμο ή την λίμνη των Κρεμαστών.
Πού να μείνετε: Για την περίοδο της Γιορτής Τσίπουρου είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρείτε επιλογές διαμονής στο χωριό της Δομνίστας, αλλά υπάρχουν πολύ καλές επιλογές σε γειτονικά χωριά, όπως ο όμορφος ξενώνας Αναΐδα στο χωριό Ανιάδα με ζεστά δωμάτια και θέα στο βουνό (από 45€ για το δίκλινο) ή το Archontopetra Suites and Spa στο Μέγα Χωριό (από 50€ για το δίκλινο) και ο παραδοσιακός ξενώνας Πέτρινο στο ίδιο χωριό (από 50€ για το δίκλινο), όλα τους περί τα 10 χιλιόμετρα από τη Δομνίστα. 
Περισσότερα για την ΕυρυτανίαΕδώ 

Μαγνησία: Στους ναούς της τσιπουροκατάνυξης

Στα ορεινά και τα πεδινά, σε πόλεις ή χωριά, στο λιμάνι του Βόλου ή στις πλαγιές του βουνού των Κενταύρων, η Μαγνησία ζει και αναπνέει με ένα ποτηράκι τσίπουρο στο χέρι. Ξεκινήστε με βάση σας τον Βόλο, την πόλη των εξακοσίων και πλέον τσιπουράδικων, που προσφάτως απέκτησε και τη δική της ετικέτα τσίπουρου, το Tuvolu με βασικά συστατικά το πηλιορείτικο μήλο και οκτώ βότανα της περιοχής. Μάλιστα, η Ένωση Επιχειρηματιών Εστίασης της πόλης ξεκίνησε συνεργασία με ελληνοαυστραλό σεφ, για να αποδείξει πως το τσίπουρο μπορεί να γίνει… γκουρμέ και να αναδείξει γεύσεις υψηλής γαστρονομίας, πέρα από τους κλασικούς τσιπουρομεζέδες. Συνεχίστε τις εξερευνήσεις στα γραφικά χωριά του Πηλίου, που παράγουν επίσης εξαιρετικό τσίπουρο, όπως για παράδειγμα το χωριό Κατηχώρι που φημίζεται για την παραγωγή του.
Τι άλλο να δείτε: Τριγυρίστε άφοβα στις χρυσαφένιες πλαγιές του Πηλίου, εξερευνήστε το ρομαντικό δάσος της Τσαγκαράδας, που αυτή την εποχή βάφεται στα χρώματα του φθινοπώρου, περπατήστε στα γραφικά σοκάκια της Βυζίτσας, του Αγίου Λαυρεντίου, του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, της Ζαγοράς, της Μακρινίτσας ή του low profile Λαύκου και συνοδεύστε το τσίπουρο με εκλεκτά πηλιορείτικα πιάτα.
Πού να μείνετε: Στο low budget ξενοδοχείο Καραγιάννη, σε μια ήσυχη γειτονιά του Βόλου (από 35€ για το δίκλινο), στα άνετα δωμάτια του ξενοδοχείου Φιλοξενία στο κέντρο της πόλης (από 40€), στον super low budget ξενώνα Χαραυγή στη Ζαγορά (από 28€), στα άνετα και προσεγμένα δωμάτια του Tasia Boutique Hotel στα Χάνια (από 30€) ή στα ειδυλλιακά δωμάτια του Kleopatra’s στην Τσαγκαράδα (από 40€).
Περισσότερα: για το Πήλιο εδώ και για τον Βόλο εδώ

Κόνιτσα: Τσουγκρίζοντας ποτήρια στην Ήπειρο

Ποτάμια και δάση σημύδας, τρεχούμενα νερά και αναζωογονητικός φρέσκος αέρας, φαράγγια και γεφύρια από ηπειρώτικη πέτρα. Η Κόνιτσα και τα γύρω χωριά της Ηπείρου δημιουργούν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, που τον Οκτώβριο ενισχύεται από την επίδραση του τσίπουρου, το οποίο ρέει άφθονα στις τοπικές γιορτές. Στην πλατεία της Στράτσιανης για παράδειγμα, στον Πύργο Κόνιτσας, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου όλο το χωριό θα γίνει μια παρέα για να απολαύσει δωρεάν τσίπουρο και φαγητό με μουσικές από παραδοσιακή κομπανία. Η Villa Rustica επίσης, στην Κόνιτσα, αναλαμβάνει να μυήσει τους επισκέπτες της στο σύμπαν του τσίπουρο, με ειδικές βραδιές στο αποστακτήριό της, ιδίως αυτή την εποχή, κατατοπίζοντάς τους σχετικά με τις μεθόδους για την παραγωγή του ιδιαίτερου ντόπιου αποστάγματος. Το αποστακτήριο είναι επισκέψιμο καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς, με ξεναγούς τους ίδιους τους ιδιοκτήτες της βίλας.
Τι άλλο να δείτε: Την γραφική Άνω Κόνιτσα με τα παλιά ηπειρώτικα σπίτια και τα αρχοντικά, τα γειτονικά Μαστοροχώρια και τα μονοπάτια του Αώου ή τα παραμυθένια τοπία που διασχίζει ο Βοϊδομάτης, ποτάμια που ενδείκνυνται και για υδάτινα σπορ.
Πού να μείνετε: Στην πολυτελή Villa Rustica που αναλαμβάνει και ξεναγήσεις στο αποστακτήριο τσίπουρου (από 80€ για το δίκλινο). Στα διαμερίσματα Άρτεμις με την υπέροχη θέα (από 34€) ή τον ξενώνα Τζάκι με τα ζεστά, λιτά δωμάτια (από 40€). 
Περισσότερα για την ΚόνιτσαΕδώ 

Λειβάρτζι: Εκεί που… τα πίνει η Αχαΐα

Ένα χωριό λίγο έξω από τα Καλάβρυτα διδάσκει τσιπουρογνωσία στην Αχαΐα (και όχι μόνο), προσκαλώντας στις 12 Οκτωβρίου τους φίλους του ελληνικού αποστάγματος να επιβιβαστούν στα αυτοκίνητά τους – ή στα ειδικά λεωφορεία των Συλλόγω ν Λειβαρζινών Αθήνας και Πάτρας που θα ξεκινήσουν από τις δύο αυτές πόλεις ειδικά για την γιορτή του τσίπουρου. Εκεί θα γίνετε ένα με τους υπόλοιπους στο γλέντι γύρω από τα καζάνια της παραδοσιακής απόσταξης, θα χορέψετε, θα πιείτε και θα απολαύσετε ατμόσφαιρα γνήσιου ελληνικού πανηγυριού με τραγούδια, χορούς με παραδοσιακές ενδυμασίες, αλλά και μες συμμετοχή του Λαογραφικού Μουσείου της περιοχής. Το Λειβάρτζι θα το βρείτε 41 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, και θα το εξερευνήσετε περπατώντας στις τέσσερις συνοικίες του με τα πέτρινα σπιτάκια, τις βρύσες και τους πύργους.
Τι άλλο να δείτε: Θα επισκεφθείτε τα πάντα ενδιαφέροντα και με βαριά Ιστορία Καλάβρυτα, θα ανακαλύψετε τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ψωφίδας δίπλα στο χωριό Τριπόταμα που συνδέεται με τους μυθικούς άθλους του Ηρακλή και θα εξερευνήσετε τα μυστικά του Λάδωνα.
Πού να μείνετε: Στο φιλόξενο «Γρέκι» στο Λειβάρτζι (από 35€ για το δίκλινο), στα δωμάτια της Μικρής Αρχόντισσας, στην άκρη του δάσους στο γειτονικό χωριό Άνω Βλασία (από 38€) ή στις όμορφες και φιλόξενες «Σοφίτες Χαρούλα» στα Καλάβρυτα (από 50€)
Περισσότερα: Για τα Καλάβρυτα εδώ και για την γειτονική, πανέμορφη Ζαρούχλα εδώ
.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v