Ευρυτανία: Φθινοπωρινές αποδράσεις σε μαγικά φαράγγια

Απόκρημνες πλαγιές, πλούσια χλωρίδα και πανίδα, μαγευτικά χειμωνιάτικα τοπία. Η Ευρυτανία ενδείκνυται για φθινοπωρινές αποδράσεις και εμείς ανακαλύπτουμε τρία από τα ομορφότερα φαράγγια της.
Ευρυτανία: Φθινοπωρινές αποδράσεις σε μαγικά φαράγγια
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πόλος έλξης για χιλιάδες χειμερινούς εκδρομείς που σπεύδουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να απολαύσουν τις ομορφιές του, ο νομός Ευρυτανίας προσφέρει όλα όσα θα απαιτούσε ένας φυσιολάτρης επισκέπτης και πολλά περισσότερα. Η πρωτεύουσά του, το Καρπενήσι, πνιγμένη στο έλατο και σε υψόμετρο 960 μέτρων, συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους απανταχού λάτρεις του σκι, του καλού φαγητού, της διασκέδασης, αλλά και τις περιπέτειας. Περιπέτειας; Ναι. Λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Καρπενήσι, στα αμέτρητα μικρά χωριουδάκια του νομού, ανακαλύπτουμε φυσικά τοπία που κόβουν την ανάσα. Μονοπάτια σε απόκρυμνα φαράγγια, μεγάλοι καταρράκτες, παγωμένα ποτάμια και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, συνθέτουν τον αποπλανητικό χαρακτήρα των φαραγγιών αυτών που θα σας κάνουν να αναθεωρήσετε ο,τι πιστεύατε μέχρι τώρα για την μαγεία της Φύσης...
Φαράγγι "Πανταβρέχει"

Χωρίς υπερβολή ένα από τα ομορφότερα και καθαρότερα φαράγγια της Ευρώπης. Σχηματίζεται από τα νερά του ορμητικού Κρικελοπόταμου και βρίσκεται στο χωριό Ροσκά του δήμου Δόμνιστας. Στην πραγματικότητα είναι απλώς το στενότερο πέρασμα του ποταμού ανάμεσα στα όρη Πλατανάκι και Καλιακούδα. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 100 μέτρα αλλά σε αυτήν την μικρή απόσταση, θα χαρείτε την ομορφιά της φύσης σε όλο της το μεγαλείο. Στο φαράγγι χύνονται πηγές από τα γύρω βουνά με αποτέλεσμα... πάντα να βρέχει! Βράχια σκεπασμένα με βρύα, υδάτινα παραπετάσματα και σπάνια είδη χλωρίδας συνθέτουν τον μαγικό χαρακτήρα της περιοχής αυτής. Η προσέγγιση του φαραγγιού πάντως, είναι αρκετά δύσκολη.
Πως θα πάτε: To φαράγγι του Πανταβρέχει έχει πρόσβαση από τρεις δρόμους που και οι τρεις είναι χωματόδρομοι. Η πρώτη πρόσβαση είναι από το Μεγάλο Χωριό, όπου θα πάρετε τον δρόμο για το καταφύγιο της Καλιακούδας (απαραίτητο το 4x4). Από εκεί θα κατηφορίσετε προς το χωριό Στουρνάρα στα 850 μέτρα. Μετά από 4 χιλιόμετρα θα φτάσετε στην είσοδο του φαραγγιού στα 600 μέτρα. Ο δρόμος αυτός είναι ο πιο σύντομος, αλλά και ο πιο απότομος. Η δεύτερη πρόσβαση γίνεται από το χωριό Δομνίστα προς το χωριό Ροσκά (περίπου 23 χιλιόμετρα). Πέντε χιλιόμετρα μετά βρίσκεστε στην είσοδο του φαραγγιού. Τέλος, η τρίτη πρόσβαση είναι από τον Προυσσό προς Ροσκά (35 χιλιόμετρα από τα οποία 16 είναι χωματόδρομος). H είσοδος στο φαράγγι είναι στο σημείο που ο δρόμος που ενώνει την Ροσκά με τα Δολιανά περνάει τον Κρικελλοπόταμο.
Που να μείνετε: Στα Ροσκά το δημοτικό σχολείο έχει μετατραπεί σε ξενώνα (τηλ. 2237021496), στην Δομνίστα στον κοινοτικό ξενώνα "Ο Έλατος" (τηλ. 2237092228 & 2237092023), στο Μεγάλο Χωριό στο Ανεράδα Ιnn (τηλ. 22370/41479, 6944505045).
Πότε να το επισκεφτείτε: Μάρτιος - Σεπτέμβριος. Τους καλοκαιρινούς μήνες απαραίτητη η χρήση αντικουνουπικού.  
Tip: Η Trekking Hellas διοργανώνει εξορμήσεις στο φαράγγι με 40€ το άτομο. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ εδώ.  Για να πάρετε μια γεύση από το πανέμορφο τοπίο, κατεβάστε βίντεο από την περιήγηση στο φαράγγι εδώ

Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς

Βρίσκεται έξω από το χωριό Προυσός στην γέφυρα της Καστανιάς και είναι αρκετά βατό και σύντομο. Εξαιρετικής ομορφιάς, έχει κρυστάλλινα νερά και ένα γραφικό ξύλινο γεφυράκι το οποίο σε συνδυασμό με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, συνθέτει έναν μοναδικό προορισμό. Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να αγνοήσουν το μονοπάτι και να διασχίσουν το φαράγγι που είναι αρκετά δύσκολο.
Πως θα πάτε: Το Φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς βρίσκεται μετά την εκκλησία του Προύσου στην διασταύρωση που πηγαίνει αριστερά για τα χωριά και δεξιά για να περάσετε το βουνό προς Αγρίνιο. Στρίβετε αριστερά και σύντομα θα δείτε μια όμορφη ξύλινη ταμπέλα που θα σας καθοδηγήσει προς το φαράγγι. Στην αρχή του μονοπατιού θα δείτε μια όμορφη βρύση φτιαγμένη από πέτρα, ενώ λίγο μετά ακολουθώντας το μονοπάτι θα συναντήσετε μια ξύλινη γέφυρα και αμέσως μετά έναν εντυπωσιακό δεκάμετρο καταρράκτη που σχηματίζει μια φυσική πισίνα με αρκετά παγωμένα νερά. Σε έναν από τους καταρράκτες έχουν τοποθετηθεί και οι σχετικές ασφάλειες για ραπέλ. Στο τέλος της διαδρομής θα βρεθείτε στην Μαύρη Σπηλιά που αποτελούσε το κρησφύγετο των κατοίκων της περιοχής κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Η είσοδός της είναι μια τεράτια λίθινη κατασκευή πλάτους τριάντα μέτρων. Στην ίδια περιοχή, μην αμελήσετε να επισκεφτείτε την μονη Προυσού, που οφείλει το όνομα της στη θαυματουργό Εικόνα της "Κυράς της Ρούμελης", της Παναγίας Προυσιώτισσας, ή Μπουρσιώτισσας όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι.
Που θα μείνετε: Στον Προυσό στον παραδοσιακό ξενώνα Εν Αμπάρες , και στο Ξενοδοχείο "Αγαθίδης" τηλ. 22370-80813, στους Κορυσχάδες  στα παραδοσιακά πέτρινα κτίσματα "Λάππας" με 80€ το δίκλινο (τηλ. 22370-25102, 22370-21101) και στις Ορειάδες (τηλ. 22370/25400) με 80€ το δίκλινο.
Πότε να το επισκεφτείτε: Μάιος - Οκτώβριος.
Tips: Η Trekking διοργανώνει και εδώ εξορμήσεις. Συγκεκριμένα πεζοπορίες από την Μονή Προυσού μέχρι την Μαύρη Σπηλιά με 20€/ άτομο. Βίντεο από το εντυπωσιακό φαράγγι μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.
Φαράγγι του Βόθωνα

Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι στον δρόμο για τον Προυσό. Είναι ένα πανέμορφο, κατάφυτο φαράγγι που σχηματίστηκε στις δυτικές πλαγιές του όρους Καλιακούδα. Έχει μεγάλο ανοιχτό τμήμα στην αρχή του, το οποίο ύστερα στενεύει δημιουργώντας αρκετές όμορφες καταβάσεις προτού καταλήξει στον ποταμό Καρπενησιώτη. Από τους 8 καταρράκτες του, οι δύο φτάνουν τα 25 μέτρα.
Πως θα πάτε: Το φαράγγι ξεκινά από το χωριό Καρίτσα, όπου μονοπάτι με βορειοανατολική κατεύθυνση από την εκκλησία του χωριού καταλήγει στην χαράδρα όπου βρίσκεται το ρέμα με το ξύλινο γεφυράκι. Όλοι οι καταρράκτες είναι εξοπλισμένοι με βύσματα και πλακέτες για αναρρίχηση. Το μονοπάτι για την είσοδο του Βόθωνα, είναι πολύ καλά διατηρημένο σε πλήρη αρμονία με τα υπόλοιπα μονοπάτια τα οποία ενώνουν τους διάσπαρτους οικισμούς που υπάρχουν στις πλαγιές των βουνών της Ευρυτανίας. Η έξοδος από το φαράγγι βρίσκεται στο 18 χλμ Καρπενησίου- Προυσού.
Που θα μείνετε: Το φαράγγι βρίσκεται αρκετά κοντά στο Καρπενήσι αλλά και στο Μικρό & Μεγάλο Χωριό. Στο Καρπενήσι μπορείτε να μείνετε στο Avaris Hotel και στο πολυτελές Montana Spa. Επίσης, στο Άνεσις (Ζηνοπούλου 50 Τηλ.: 22370/80700-1) και στο Ελβετία (Ζηνοπούλου 17.Τηλ: 22370/22465, 22370/22920). Στο Μικρό Χωριό στο Country Club Hellas
Πότε να το επισκεφτείτε:
Ιδανική περίοδος θεωρείται ο Απρίλιος - Ιούλιος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v