6 ελληνικές λίμνες μας καλούν σε δράση

Κανό στις Πρέσπες, ιππασία στην Κερκίνη, τοξοβολία στην λίμνη Πλαστήρα. Ανακαλύπτουμε όλες τις ευκαιρίες για αδρεναλίνη που μας προσφέρουν 6 πανέμορφες ελληνικές λίμνες.
6 ελληνικές λίμνες μας καλούν σε δράση
Πόση δράση μπορεί να κρύβει η απόλυτη γαλήνη; Κι όμως, τα ήσυχα νερά των ελληνικών λιμνών αποδεικνύουν ότι δεν κρύβουν εκπλήξεις μόνο τα… σιγανά ποταμάκια. Η Κερκίνη μας καλεί για ιππασία και βαρκάδα. Η λίμνη Πλαστήρα μας προκαλεί να την ατενίσουμε με αλεξίπτωτο. Οι λίμνες της Μακεδονίας και της Ευρυτανίας εναλλάσσουν τις υδάτινες διαδρομές του καγιάκ με τα εντυπωσιακά αναρριχητικά τους πεδία. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε έξι ελληνικές λίμνες και τις δραστηριότητες οι οποίες ενδείκνυνται στα κρυστάλλινα νερά τους, στις πιο όμορφες και παρθένες περιοχές της Ελλάδας.

Λίμνη Κερκίνη

(φωτο: Οικοπεριηγητής)
Το Εθνικό Πάρκο της Κερκίνης αποτελεί έναν σπάνιο υδροβιότοπο, όπου θα έχετε για συντροφιά εκατοντάδες σπάνια είδη πουλιών και την γαλήνη των νερών μιας απέραντης λίμνης, στην οποία οι επιχειρήσεις της περιοχής οργανώνουν τις παρακάτω δραστηριότητες: 4X4 στις πιο δύσβατες περιοχές, βαρκάδα με τις «πλάβες», τις χαρακτηριστικές δηλαδή βάρκες της Κερκίνης ή με κανό για να φτάσετε μέχρι το παρυδάτιο δάσος και πεζοπορία, ποδηλασία ή ιππασία, για να δείτε τις όχθες με εναλλακτικό τρόπο και να αφουγκραστείτε καλύτερα τους ήχους της λίμνης. Διοργανωτές είναι ο Οικοπεριηγητής (κανό, ποδηλασία, 4Χ4, πεζοπορία και βάρκες), ο Ιχνηλάτης (βαρκάδα και ιππασία), ενώ όλα τα στοιχεία των μεμονωμένων «βαρκάρηδων» της περιοχής θα τα βρείτε εδώ
Περισσότερα για την ΚερκίνηΕδώ 

Λίμνη Πλαστήρα

(φωτό: Plastiras-lake.gr)
Η τεχνητή θεσσαλική λίμνη είναι ο παράδεισος των φυσιολατρικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς και υπόδειγμα οργάνωσης και υποδομών για την αξιοποίηση της περιοχής. Πάρτε συνοπτικά μια γεύση από τον πλούτο δραστηριοτήτων στις οποίες μπορείτε να επιδοθείτε στη λίμνη: Θα δοκιμάσετε αναρρίχηση στα οργανωμένα πεδία 10 αθλητικών διαδρομών λίγο έξω από το Μουζάκι, στον δρόμο προς την Πορτή. Θα ιππεύσετε θεσσαλικά άλογα στις οργανωμένες καταπράσινες φάρμες μεταξύ Μορφοβουνίου και Καλυβίων Πεζούλας. Θα επιχειρήσετε ατομική ή ομαδική ορειβασία και πεζοπορία σε διαδρομές διαφόρων επιπέδων, με ορμητήρια το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων και το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομίτη. Θα κάνετε ποδηλασία βουνού στο άρτια οργανωμένο Tavropos Mountain Bike Center στα Καλύβια. Θα πετύχετε διάνα, επιδιδόμενοι στην σκοποβολή σε οργανωμένους χώρους σε χωριά όπως το Ρούσσο, η Σέκλιζα και η Νεράιδα. Τέλος, θα κάνετε κανόε-καγιάκ περνώντας από όμορφες διαδρομές στα νησάκια και τα φιόρδ της λίμνης. Εδώ θα βρείτε όλες τις διευθύνσεις για καθεμία από τις παραπάνω δραστηριότητες, και στην ιστοσελίδα της Trekking Hellas που δραστηριοποιείται στην περιοχή θα βρείτε οργανωμένα πακέτα εκδρομών, όπως για παράδειγμα διήμερο με κανόε-καγιάκ και τοξοβολία στη λίμνη από 55€. 
Περισσότερα για την λίμνη ΠλαστήραΕδώ 

Πρέσπες

(φωτό: prespes.gr)
Ήσυχη, παρθένα, με χρυσαφένια δάση και χωριά σταματημένα στο χρόνο, η περιοχή των Πρεσπών προσφέρεται για χαλάρωση, αλλά δεν λείπουν και οι επιλογές δραστηριοτήτων. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται η βαρκάδα στη λίμνη, για να δείτε από μια διαφορετική οπτική γωνιά τα βυζαντινά μνημεία αλλά και τα σπάνια πουλιά της περιοχής. Επιπλέον, οι διαδρομές για πεζοπορία είναι πανέμορφες – δοκιμάστε την πορεία Ψαράδες-Βροντερό μέσα από τον δασικό δρόμο ή το μονοπάτι προς το σημείο Ρότι για τους πιο προχωρημένους, όπου θα βρεθείτε κοντά στο βαθύτερο σημείο της Μεγάλης Πρέσπας, κοντά στο λεγόμενο «τριεθνές» των υδάτινων συνόρων. Σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό των Ψαράδων θα βρείτε σημεία κυμαινόμενης δυσκολίας για αναρρίχηση, ενώ τον χειμώνα μπορείτε να βρείτε σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων (περί τα 40 λεπτά) το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου για να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στο σκι. Η εταιρία «Συνοδοί Βουνού» (τηλ. 6972717336) αναλαμβάνει να σας καθοδηγήσει με οργανωμένες εξορμήσεις αναρρίχησης, κανό, ιππασίας και διάσχισης μονοπατιών στην περιοχή. Περισσότερες πληροφορίες για τον αγροτουρισμό και τις τουριστικές υποδομές του δήμου Πρεσπών θα βρείτε εδώ
Περισσότερα για τις ΠρέσπεςΕδώ 

Τριχωνίδα

(φωτο: Σύλλογος Τρίτωνας)
Με ολόκληρο… πέλαγος στην Αιτωλία μοιάζει η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδος, που αποτελεί έναν παραγνωρισμένο ταξιδιωτικό προορισμό. Πέρα από τα ανεξερεύνητα παραλίμνια χωριουδάκια, τους κρυμμένους αρχαιολογικούς χώρους, τα δάση πλατανιών και τους πορτοκαλεώνες της περιοχής, η Τριχωνίδα ενδείκνυται και για δραστηριότητες που θα σας βοηθήσουν να ξεναγηθείτε στη λίμνη, χωρίς να διαταράσσετε το ευαίσθητο οικοσύστημά της με τα σπάνια είδη πουλιών και ψαριών που συναντώνται στα νερά της. Συγκεκριμένα, μπορείτε να δοκιμάσετε πεζοπορικές διαδρομές, όπως αυτές που ξεκινούν από τις παραλίμνιες θέσεις Δογρή και Βαρειά. Δύο σχετικά εύκολες διαδρομές παντός καιρού είναι αυτές που ξεκινούν από το Θέρμο μέχρι το ύψωμα του Μεγάλου Λάκκου, που περνά από τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής και από την ιστορική μονή Κατερινούς μέχρι το Κελάκι στις πλαγιές του Αράκυνθου αντίστοιχα. Στο άθλημα της ορειβασίας μπορείτε να μυηθείτε στο όρος Παναιτωλικό, σε μέρη σπάνιου φυσικού κάλλους με σηματοδοτημένες διαδρομές, όπου θα συναντήσετε και το ορειβατικό καταφύγιου του ΕΟΣ Αγρινίου. Επιπλέον, στα νερά της λίμνης θα δοκιμάσετε θαλάσσιο σκι, wakeboard και κωπηλασία, στη θέση Δογρή (ή Ντουγρί), όπου δραστηριοποιείται ο τοπικός σύλλογος Τρίτωνας. Τέλος, η Αερολέσχη Αγρινίου θα σας μυήσει στον αλεξιπτωτισμό πλαγιάς, για να δείτε την λίμνη από ψηλά – φημισμένες θέσεις για το σπορ είναι η Παλαιοκαρυά και η Παραβόλα. 

Λίμνη Κρεμαστών

Η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της χώρας βρίσκεται ανάμεσα στο Καρπενήσι και το Αγρίνιο και επιφυλάσσει σπάνια τοπία και απολαύσεις στους επισκέπτες της. Αφού οδηγήσετε τους γεμάτους στροφές αλλά ανεμπόδιστης, υπέροχης θέας δρόμους, διασχίσετε την γέφυρα της Επισκοπής, δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι και ανακαλύψετε ξεχασμένα χωριουδάκια και πέτρινα γεφύρια, αξίζει να αφιερώσετε χρόνο στο άθλημα του canoe-kayak. Η εταιρία Trekking Hellas διοργανώνει εξορμήσεις με διθέσια canoe-kayak κάθε Σαββατοκύριακο στην λίμνη της Ευρυτανίας, με σημείο αφετηρίας το καφενείο της γέφυρας Επισκοπής. Η διαδρομή διαρκεί 2-3 ώρες, και το πακέτο περιλαμβάνει συνοδεία από επαγγελματίες οδηγούς, όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό καθώς και σνακ – από 25€ κατ’ άτομο. 
Περισσότερες ταξιδιωτικές πληροφορίες για τη λίμνη Κρεμαστών θα βρείτε εδώ

Λίμνη Τσιβλού

(φωτο: Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος)
Είναι η νεότερη ίσως φυσική λίμνη της Ελλάδας, αφού δημιουργήθηκε μετά από μια κατολίσθηση στα ορεινά της Αχαΐας πριν από έναν περίπου αιώνα. Η Λίμνη Τσιβλού απέχει περί τις 2,5 ώρες από την Αθήνα, βρίσκεται κοντά στην γραφικότατη Ζαρούχλα, μέσα στο ελατόδασος του Χελμού και μπορεί να είναι μικρή, αλλά δεν στερείται επιλογών: Πεζοπορία στις όχθες, ποδηλατάδες με καταπράσινο φόντο (τα κλαδιά σχεδόν ακουμπούν τα νερά της λίμνης) και κωπηλασία για όλους, καθώς το μικρό μήκος διαδρομής επιτρέπει ασφαλείς διαδρομές για αρχάριους. Στα συν, η κοντινή απόσταση από τα Καλάβρυτα και το χιονοδρομικό κέντρο που μας δίνει μια εξτρά επιλογή αθλητικών εξορμήσεων τον χειμώνα.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v