Φθινοπωρινές εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδα

Βαρκάδες στις Πρέσπες, birdwatching στην Κερκίνη, κανό στους μαιάνδρους του Νέστου, sightseeing και γαστρονομία στη Βεργίνα.
Φθινοπωρινές εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδα
της Ηρώς Κουνάδη

Χρυσοκίτρινα δάση που μυρίζουν βρεγμένο χώμα. Ειδυλλιακά τοπία που μοιάζουν με εικονογράφηση παραμυθιού. Σταματημένα στον χρόνο χωριουδάκια, με τις καμινάδες των σπιτιών τους να αχνίζουν. Πεζοπορίες πλάι σε καταρράκτες και βαρκάδες στα ακίνητα νερά των λιμνών. Ιστορία αρκετή για να γεμίσει ολόκληρες βιβλιοθήκες. Και κουζίνα από τις καλύτερες της χώρας. Η Βόρεια Ελλάδα έχει κάτι για όλους, και το φθινόπωρο είναι μια από τις ωραιότερες εποχές για να απολαύσουμε τις ομορφιές της.

Κερκίνη

Μία από τις ομορφότερες λίμνες της χώρας βρίσκεται τώρα που μιλάμε σε μια από τις καλύτερες εποχές της. Ιδανική για βαρκάδες στα ακίνητα νερά της, παρέα με αγριοπελεκάνους και νεροβούβαλους, ποδηλατάδες και βόλτες με τα πόνι στις όχθες της, birdwatching τώρα που τα μεταναστευτικά πουλιά ξεκινούν το μεγάλο ταξίδι για τον νότο. Το παζλ συμπληρώνουν τα κουκλίστικα χωριά γύρω της (Μανδράκι, Κερκίνη, Άνω Πορόια…) και το όρος Μπελλές με τις ειδυλλιακές ορεινές διαδρομές του.

Διαβάστε περισσότερα - Κερκίνη: Η φύση είναι τζαζ

Πού θα μείνετε:
Στο παραδοσιακό Villa Belles στο Ακριτοχώρι, ένα μόλις χιλιόμετρο μακριά από τη λίμνη (40€ η δίκλινη σοφίτα με πρωινό). Στο Αρχοντικό Βιγλάτορας στα Άνω Πορόια (60€ το δίκλινο με πρωινό και θέα στη λίμνη). Στον παραδοσιακό ξενώνα Λιμναίο στα Χρυσοχώραφα, στην ανατολική όχθη της λίμνης (50€ το δίκλινο με πρωινό και τζάκι).

Πού θα φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ όπως βουβάλι μαγειρευτό στη γάστρα και αγριογούρουνο με κυδώνι θα δοκιμάσετε στην Εβόρα στη Μακρινίτσα. Συγκλονιστικά βουβαλίσια λουκάνικα και μπριζόλες σερβίρει ο Οικοπεριηγητής, στο χωριό Κερκίνη. Τα ψάρια της λίμνης αφθονούν και το μαγείρεμα/ ψήσιμό τους παίρνει… άριστα σε όλα τα χωριά γύρω της.

Νέστος

Οι μαγευτικοί μαιανδρισμοί του ποταμού, και η απολαυστική εξερεύνησή τους με κανό, η οποία διαρκεί ένα γεμάτο 5ωρο και κοστίζει περί τα 40-50€ το άτομο. Το γραφικό χωριό της Σταυρούπολης στην όχθη του. Τα παραμυθένια τοπία γύρω του, ο μεγαλύτερος καταρράκτης των Βαλκανίων, ο Λειβαδίτης, στην… γειτονιά του. Τα road trips – ταξίδια στον χρόνο στα Πομακοχώρια και η συγκλονιστική θρακιώτικη κουζίνα. Όλα αυτά είναι λίγοι μόνο από τους λόγους που κάνουν τον Νέστο τον αγαπημένο μας προορισμό στη Βόρεια Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα - Νέστος: Στις όχθες της Θράκης

Πού θα φάτε: Στον Παλιό Σταθμό, πλάι στις ράγες του τρένου στη Σταυρούπολη, για θαλασσινούς μεζέδες, στο Στέκι, επίσης στη Σταυρούπολη, για νόστιμα μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά στον Καππαδόκα στο χωριό Λειβαδίτης.

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα δωμάτια του Αρχοντικού στη Σταυρούπολη (από 45€ το δίκλινο με πλούσιο σπιτικό πρωινό). Στα μεγάλα διαμερίσματα του ξενώνα Τζιβαέρι με την ωραία θέα στο χωριό Λυκοδρόμιο μεταξύ Ξάνθης και Σταυρούπολης, από 60€ για το δίκλινο δωμάτιο. Στο δασικό χωριό Ερύμανθος κοντά στη Σταυρούπολη, που διαθέτει δίχωρα ξύλινα σπιτάκια από 40€.

Βεργίνα

Δεν έχουν όλες οι εκδρομές στη Βόρεια Ελλάδα για επίκεντρο τη φύση. Οι ιστοριοδίφες θα ανακηρύξουν την Βεργίνα επίσημο παράδεισό τους, ενώ οι λάτρεις των city breaks δεν θα έχουν κανένα λόγο να παραπονεθούν, καθότι οι μικρές αλλά θαυματουργές πόλεις γύρω της, με τα κουκλίστικα ιστορικά κέντρα τους, αποτελούν μια πρώτης τάξεως αφορμή για εκδρομές εντός της εκδρομής –κάπως σαν το Inception.

Εκατοντάδες ταφικά μνημεία (για να είστε και στο πνεύμα των ημερών) και ένα εντυπωσιακό παλάτι διακοσμημένο με μωσαϊκά και τοιχογραφίες συναποτελούν τον Αρχαιολογικό Χώρο της Βεργίνας. Ελάχιστα χιλιόμετρα από εδώ, στην Βέροια, θα βολτάρετε στη σκιά του Βερμίου, στις παλιές, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής γειτονιές και τα βυζαντινά κτίρια και θα δοκιμάσετε αυθεντικό ραβανί. Στα ανατολικά του Βερμίου, θα επισκεφθείτε το έτερο (και όχι αντίπαλο) δέος, την Νάουσα, για να περπατήσετε στις παραδοσιακές πλακόστρωτες γειτονιές του κέντρου, να δείτε τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του ποταμού Αράπιτσα και να δοκιμάσετε το φημισμένο κρασί που προέρχεται από τους πλούσιους αμπελώνες της πόλης.

Πού θα φάτε: Στην Βέροια θα δοκιμάσετε εξαιρετική ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, αλλά και μεζέδες για να συνοδεύσετε το εξαιρετικό κρασί στο “12 Γράδα” (Σοφού 11) στην καρδιά της πόλης, και μερακλίδικη ελληνική κουζίνα στο παραδοσιακό «Βεργιώτικο» (Θωμαΐδου 2). Στην Νάουσα, θα δοκιμάσετε φρέσκια πέστροφα στα «Γεράνια» (τηλ. 23320 25174) και τοπική κουζίνα στα «Οινομαγειρέματα» (τηλ. 23320 23576).
Διαβάστε περισσότερα - Νάουσα: Εικόνες και γεύσεις στη σκιά του Βέρμιου

Πού θα μείνετε: Στο Αγρόκτημα Καψάλη, σε μια μεγάλη φάρμα λίγο έξω από την Βέροια, όπου θα δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην ιππασία ή στο τένις και θα απολαύσετε θέα από τις μεγάλες βεράντες (από 45€) ή στα ρομαντικά δωμάτια του Λοζίτσι, πέντε λεπτά από το ιστορικό κέντρο, από 50€ για το δίκλινο. Στη Νάουσα, θα μείνετε στο ξενοδοχείο Βέρμιον μέσα σε ένα πλατανόδασος, με δωμάτια που στοιχίζουν 40€ ανά διανυκτέρευση, ή στον ξενώνα Μηλίτσα πλάι στην κοιλάδα του Αγίου Νικολάου, τα ειδυλλιακά δωμάτια του οποίου βλέπουν στο βουνό και στοιχίζουν από 50€.

Πρέσπες

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δεκαεπτά χωριά-μπιζουδάκια φωλιάζουν ανάμεσα στις δύο λίμνες που ενώνουν τα σύνορά μας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Στις διαδρομές ανάμεσά τους, η φύση ξεδιπλώνει όλο της το μεγαλείο ενώ στα κρυστάλλινα νερά τους ο χρόνος σταματά. Οι βαρκάδες ξεκινούν από το χωριό Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας και φτάνουν ως το τριεθνές το σημείο δηλαδή όπου ορίζονται τα υδάτινα σύνορα των τριών χωρών που μοιράζονται τη λίμνη. Τα δάση με τις οξιές απλώνονται στις όχθες τους. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή.

Διαβάστε περισσότερα - Πρέσπες: Φθινόπωρο σε… εναλλακτικά νερά

Πού θα φάτε: Πεντανόστιμη λιμνίσια πέστροφα στην «Παράδοση» και ωραίους μεζέδες με ντόπιο κρασί στου Λάζαρου, στο χωριό Ψαράδες. Εξαιρετικούς ψαρομεζέδες με ούζο στου Ρούντου στο χωριό Άγιος Γερμανός και παραδοσιακές γεύσεις στον Ερωδιό στη Μικρολίμνη.

Πού θα μείνετε: Στα παραδοσιακά δωμάτια του αναπαλαιωμένου, γοητευτικού ξενώνα Άγιος Γερμανός στο ομώνυμο χωριό (από 49€ για το δίκλινο δωμάτιο). Στα χαριτωμένα και low budget δωμάτια του πετρόχτιστου ξενώνα Βαρνούς επίσης στον Άγιο Γερμανό (από 30€). Στα άνετα, μοντέρνα δωμάτια του ξενώνα Mimallones στον οικισμό του Λαιμού (από 50€). Στα μικρά, λιτά και φιλόξενα δωμάτια του ξενώνα η Συντροφιά στους Ψαράδες (από 30€).



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v