Εκδρομές για 5 φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα

Πεζοπορία στα Μετέωρα, τσίπουρα και κάστανα στην Ορεινή Ναυπακτία, river trekking στο Καρπενήσι. Πέντε οικονομικές εκδρομές με αφορμή για τον Οκτώβριο.
Εκδρομές για 5 φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα
της Ηρώς Κουνάδη

Στις Σπέτσες δοκιμάζουμε τις αντοχές μας σε ένα μαραθώνιο, στην Σύρο δεν χορταίνουμε να βλέπουμε animation, ελληνικά και ξένα, και στην Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας μεθάμε με ολόφρεσκο τσίπουρο και δοκιμάζουμε τα πρώτα φρεσκοψημένα κάστανα της χρονιάς. Το φετινό φθινόπωρο έχει ένα σωρό αφορμές για εξορμήσεις, και τα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου δεν μας βρίσκουν στην Αθήνα.

Κινούμενες εικόνες στη Σύρο

Η αφορμή: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς γίνεται φέτος επτά ετών και το γιορτάζει με μία φαντασμαγορική διοργάνωση, από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου. Δυνατές πανελλήνιες πρεμιέρες έρχονται στο ιστορικό θέατρο Απόλλων που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλα αφιερώματα, γυναικείο άρωμα και υπαίθριες προβολές στην πλατεία Μιαούλη έξω από το επιβλητικό Δημαρχείο της Σύρου. Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα βρείτε εδώ.

Και οι άλλες βόλτες: Ξεκινούν απαρεγκλίτως από τα γοητευτικά καλντερίμια της Ερμούπολης και περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία στάση για χάζι στην πλατεία Μιαούλη, στα σκαλιά του Δημαρχείου, που φέρει την βαριά υπογραφή του Τσίλλερ, πριν συνεχίσετε για τα δαιδαλώδη σοκάκια της Άνω Σύρου. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο σπίτι-μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, και μερικές απογευματινές βόλτες ανάμεσα στα υπέροχα νεοκλασικά και τις επαύλεις της Ντελαγκράτσια.

Πού θα φάτε: Δημιουργική ελληνική κουζίνα στην πανέμορφη αυλή του Όνειρου στην Ερμούπολη ακριβώς απέναντι από το Θέατρο Απόλλων (περί τα 25€ κατ’ άτομο) και μερακλίδικες πίτες συνοδεία θαλασσινών μεζέδων στο Ηλιοβασίλεμα στον Γαλησσά (περί τα 20€).

Πού θα μείνετε: Στα άνετα και γαλήνια διαμερίσματα Caviri κοντά στην παραλία Γαλησσάς, με την καταπράσινη θέα (από 20€ το δίκλινο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking). Αν προτιμάτε να μείνετε στην Ερμούπολη, εξαιρετική value for money επιλογή αποτελούν τα όμορφα δωμάτια του Ξενώνα Αίθριο (από 35€ το δίκλινο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking).

River trekking στο Πάντα Βρέχει

Η αφορμή: Η Trekking Hellas διοργανώνει αυτήν την περίοδο εξορμήσεις στο μοναδικό φαράγγι Πάντα Βρέχει, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι. Η διαδρομή ξεκινά με jeep από το βουνό της Καλιακούδας, μέχρι τις όχθες του Κρικελοπόταμου απ’ όπου αρχίζει η πεζοπορία παράλληλα αλλά και μέσα στο ποτάμι. Στη διάρκεια της διαδρομής πολλές φορές το νερό μπορεί να φτάσει και μέχρι τη μέση σας.

Μετά από 45' περίπου φτάνετε στο εντυπωσιακό σημείο με τους καταρράκτες όπου οι τολμηροί θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους στις παγωμένες βουτιές. Η επιστροφή γίνεται από τον ίδιο δρόμο, και όσοι θέλουν μπορούν να ανέβουν να απολαύσουν τη θέα από την εντυπωσιακή κρεμαστή γέφυρα. Το κόστος της πεζοπορίας που διαρκεί μία ώρα (και της δίωρης διαδρομής με τα jeep στο βουνό) είναι 40€ το άτομο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Και οι άλλες βόλτες: Όρεξη να ‘χετε για εξερευνήσεις, και η γύρω περιοχή είναι γεμάτη κουκλίστικα χωριουδάκια και αφορμές για δραστηριότητες στη φύση (οι λάτρεις της πεζοπορίας θα εκτιμήσουν δεόντως το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που ελίσσεται κάτω από τα πλούσια δάση της Ευρυτανίας). Φυσικά, στο κέντρο όλων αυτών βρίσκεται το πάντα ενδιαφέρον Καρπενήσι, που αποτελεί ιδανική βάση για τις εξορμήσεις σας στην γύρω περιοχή. Λεπτομέρειες για τα χωριά, τα μονοπάτια και τα υπόλοιπα μυστικά της Ευρυτανίας έχουμε εδώ.

Πού θα φάτε: Λαχταριστά μαγειρευτά στο Πανόραμα στο Καρπενήσι (περί τα 15-20€ το άτομο) και ζουμερή σχάρα και σούβλα στο Χωριάτικο, στο Μικρό Χωριό –το πολύ 15€ το άτομο.

Πού θα μείνετε: Στα όμορφα δωμάτια της Άρτεμις στο Καρπενήσι (40€ το δίκλινο με πρωινό για κρατήσεις μέσω του Booking) ή στις ιδιαίτερα προσεγμένες Κατοικίες Ανέστη Λάππα (38€ το δίκλινο με πρωινό αν κάνετε την κράτηση μέσω του Booking).
Δείτε εδώ περισσότερες προτάσεις διαμονής στο Καρπενήσι και τα γύρω χωριά.

Κάστανα και Τσίπουρα στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας

Η αφορμή: Κάθε χρόνο, το τρίτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (φέτος στις 17-18 Οκτωβρίου, με άλλα λόγια) τα καζάνια παίρνουν φωτιά στην πλατεία της Άνω Χώρας, για την απόσταξη του τσίπουρου, και οι φουφούδες ανάβουν στους δρόμους για να ψήσουν τα πρώτα κάστανα. Το ξημέρωμα του Σαββάτου βρίσκει το χωριό αγκαλιασμένο από μυρωδιές. Το ίδιο απόγευμα οι νοικοκυρές του χωριού σερβίρουν λιχουδιές όπως τηγανίτες, πίτες, λουκουμάδες αλλά και παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά. Τα ποτήρια γεμίζουν από το “λουλά” όπου το αχνιστό, μερακλήδικο τσίπουρο ρέει άφθονο. Εννοείται ότι το… μενού συμπληρώνεται από παραδοσιακούς χορούς και αστείρευτο κέφι που κρατά μέχρι την Κυριακή.

Και οι άλλες βόλτες: Σε υψόμετρο 1.050 μέτρων, η Άνω Χώρα είναι το ομορφότερο ίσως χωριό της Ορεινής Ναυπακτίας. Όταν την εξερευνήσετε, θα οδηγήσετε μέχρι την Ελατού, την Τερψιθέα και τον Πλάτανο, ή θα περπατήσετε τα ειδυλλιακά μονοπάτια που ενώνουν τα χωριουδάκια μεταξύ τους.
Διαβάστε περισσότερα - Ορεινή Ναυπακτία: Η Πίνδος από την ανάποδη

Πού θα φάτε: Θεϊκό αγριογούρουνο στιφάδο στον Πατούχα, και λαχταριστά μαγειρευτά στο Πλατάνι και το Στέκι –όλα στην Άνω Χώρα. Τοπικές σπεσιαλιτέ και σπιτικά μαγειρευτά στον Λώλο, στο δρόμο που συνδέει την Άνω Χώρα με την Ελατού.

Πού θα μείνετε: Στα κουκλίστικα δωμάτια του ξενώνα Αλθαία, στην Άνω Χώρα (στα 70€ το δίκλινο σπιτάκι με τζάκι και πρωινό) ή στο όμορφο Crystal Mountain Hotel (70€ το δίκλινο με πρωινό).

Πεζοπορία στα Μετέωρα

Η αφορμή:
Το εντυπωσιακό Ananti City Resort (για το οποίο σας είχαμε μιλήσει και στο παρελθόν) της Tresor Hotels and Resorts προσφέρει ένα πακέτο δύο διανυκτερεύσεων για δύο άτομα με πρωινό και πέντε ώρες πεζοπορία στα Μετέωρα, με επαγγελματία οδηγό, στην τιμή των 250€ (συνολικά, για δύο άτομα και για τις δύο διανυκτερεύσεις).

Η πεζοπορία ξεκινάει από την πλατεία στο χωριό Καστράκι και λίγο μετά φτάνετε στη Σκήτη των Σταγών ή Δούπιανη. Στη συνέχεια η διαδρομή ελίσσεται προς το ερειπωμένο μοναστήρι του Παντοκράτορος, της Υπαπαντής και τα ερείπια της μονής του Αγίου Δημητρίου. Από εκείνο το σημείο το μονοπάτι οδηγεί μέχρι το εντυπωσιακό Μεγάλο Μετέωρο και τη μονή του Βαρλαάμ, ενώ στο τέλος της διαδρομής κατηφορίζετε προς την ιερά μονή του Αγίου Γεωργίου Μανδηλά και το σημείο όπου νεαροί σκαρφαλώνουν στους βράχους μόνο με ένα σκοινί ως προσφορά προς τον άγιο. Συνολικά, η διαδρομή έχει μήκος οκτώ χιλιομέτρων, και απαιτεί καλή φυσική κατάσταση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Μαραθώνιος στις Σπέτσες

Η αφορμή: Ο ετήσιος μαραθώνιος του νησιού, Spetses Mini Marathon, διοργανωνεται φέτος από τις 10 έως τις 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει αγώνες δρόμου 5, 10 και 25 χιλιομέτρων και κολυμβητικούς αγώνες 3.000 και 5.000 μέτρων. Θα πραγματοποιηθούν επίσης παιδικοί αγώνες δρόμου, για παιδιά ηλικίας έως 5 ετών και για παιδιά δημοτικού, αλλά και παιδικός κολυμβητικός αγώνας, για παιδιά 8 έως 12 ετών. Λεπτομέρειες για την διοργάνωση θα βρείτε στο επίσημο site του Spetses Mini Marathon.

Και οι άλλες βόλτες: Θα βολτάρετε στην Ντάπια, το γραφικό λιμάνι, θα επισκεφθείτε το σπίτι της Μπουμπουλίνας και το Μουσείο των Σπετσών και θα βολτάρετε στην καταπράσινη ενδοχώρα του νησιού.
Διαβάστε περισσότερα - Σπέτσες: Αρχοντική αυλαία στο καλοκαίρι

Πού θα φάτε: Φρέσκο ψαράκι και τοπική κουζίνα στην θρυλική ταβέρνα του Πάτραλη στην Κουνουπίτσα (περί τα 20€ το άτομο) και λαχταριστές σπιτικές νοστιμιές στο ρομαντικό Λιοτρίβι στο παλιό λιμάνι (στα 15-20€ το άτομο).

Πού θα μείνετε: Στα ρομαντικά δωμάτια του Villa Christina κοντά στο λιμάνι (από 45€ το δίκλινο, αν κάνετε κράτηση μέσω του Booking). Στα περιποιημένα στούντιο του Theo μεταξύ Ντάπιας και Κουνουπίτσας (από 45€ το δίκλινο, για κρατήσεις μέσω του Booking).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v