5 ελληνικά weekends για τον Σεπτέμβριο

Λίμνες, ποτάμια, βουνά, δάση, πόλεις και νησιά. Τίποτα δεν λείπει από τις προτάσεις μας για το ιδανικό σεπτεμβριάτικο σαββατοκύριακο made in Greece.
5 ελληνικά weekends για τον Σεπτέμβριο
του Γιώργου Κόκουβα

Ένα νησί για τις τελευταίες βουτιές και το φαντασμαγορικό φινάλε του καλοκαιριού. Μία λίμνη για να ξεκινήσουμε τη σεζόν χαλαρώνοντας στα γαλήνια νερά της. Ένα «μυστικό» ποτάμι στην Πελοπόννησο αν προτιμάμε την αδρεναλίνη αντί της χαλάρωσης. Ένα δάσος για το απόλυτο φυσιολατρικό weekend ή μια πόλη για τους λάτρεις των city breaks. Όποια κι αν είναι τα γούστα σας, σίγουρα κάποια από τις παρακάτω ιδέες μας για σεπτεμβριάτικα σαββατοκύριακα made in Greece θα βγάλει ασπροπρόσωπη την ταξιδιωτική σας διάθεση και θα σας βάλει από νωρίς στον ρυθμό των ειδυλλιακών αλλά οικονομικών αποδράσεων.

Σπέτσες: Το τελευταίο καλοκαιρινό weekend

Η αυλαία του καλοκαιρινού πέφτει παραδοσιακά στον Σαρωνικό. Όχι μόνο επειδή είναι το πλέον κοντινό νησιωτικό αποκούμπι της Αττικής, αλλά κι επειδή τον Σεπτέμβριο, σε μια συγκεκριμένη γωνιά του κόλπου, το τέλος της θερινής περιόδου μετατρέπεται σε μια μεγάλη φιέστα. Μιλάμε για τις Σπέτσες και την γιορτή της Αρμάτας, που κορυφώνεται το προσεχές σαββατοκύριακο – όσοι πιστοί του καλοκαιριού, σπεύστε γιατί τα δωμάτια εξαφανίζονται με γοργούς ρυθμούς.
Τι να κάνετε: Από τις 8 ως τις 14 Σεπτεμβρίου, θα μπείτε στους ρυθμούς της γιορτής, καθώς οι Σπέτσες προετοιμάζονται για την φαντασμαγορική αναπαράσταση της ναυμαχίας του 1822 και της πυρπόλησης της Αρμάτας. Οι εκδηλώσεις έχουν ήδη αρχίσει και συνεχίζονται καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας με latin βραδιές, παραδοσιακούς χορούς, παράσταση της Λυρικής Σκηνής, συναυλία του Παντελή Θαλασσινού και φυσικά ως αποκορύφωμα την ρίψη πυροτεχνημάτων μετά την αναπαράσταση το βράδυ του Σαββάτου. Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων. 
Κατά τα άλλα, θα βολτάρετε στην αρχοντική περαντζάδα μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού με φόντο τα καπετανόσπιτα των Σπετσών, θα επισκεφθείτε το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας και το Μουσείο των Σπετσών, θα εξερευνήσετε τους πευκώνες της ενδοχώρας με τα ωραία αρώματα και θα επιχειρήσετε τις τελευταίες βουτιές της σεζόν στις παραλίες Βρέλλος ή Άγιοι Ανάργυροι αν αναζητάτε οργανωμένες πλαζ ή στη Ζωγεριά και το Λιγονέρι για πιο μοναχικές βουτιές.
Πού να φάτε: Στου Πατράλη στην Κουνουπίτσα για φρέσκο ψάρι, στου Καπελογιάννη για ουζάκι με ψαρομεζέδες στο παλιό λιμάνι, στο Νερό της Αγάπης για πιο γκουρμέ γεύσεις στην Κουνουπίτσα και στο Λιοτρίβι στο παλιό λιμάνι για θαλασσινά και τοπικές σπεσιαλιτέ.
Πού να μείνετε: Στο Villa Anesis πολύ κοντά στην πλατεία της Ντάπιας, που προσφέρει λιτά και καθαρά δωμάτια τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν ως και τρία άτομα, από 70€ ανά διανυκτέρευση για το σαββατοκύριακο της Αρμάτας. Στο Theo Studios ανάμεσα στην Κουνουπίτσα και την Ντάπια προσφέρει περιποιημένα δωμάτια με όμορφα μπαλκόνια με θέα και εξοπλισμένη κουζίνα (από 55€ ανά διανυκτέρευση). 

Θεσσαλονίκη: City break με άρωμα φιέστας

Όπως πάντα, αφορμή και μόνο ζητάμε για να ανηφορίσουμε προς την συμπρωτεύουσα. Και τον Σεπτέμβριο, η αφορμή είναι χορηγία της Διεθνούς Έκθεσης, που θα γεμίσει το σαββατοκύριακό μας με ωραίες εκπλήξεις – μουσικές και γευστικές.
Τι να κάνετε: Θα περπατήσετε στην υπέροχη Νέα Παραλία με τα βραβευμένα πάρκα του παραθαλάσσιου μετώπου. Θα ανηφορίσετε προς τα Κάστρα, θα φάτε ωραίους μεζέδες στην Άνω Πόλη, θα πιείτε ουζάκι στο Μπιτ Παζάρ και την πλατεία Άθωνος, θα πιάσετε τραπεζάκι για café στον all time classic πεζόδρομο της Ζεύξιδος και θα φροντίσετε να δοκιμάσετε αυθεντική μπουγάτσα αλλά και τσουρέκι κάστανο που επιβάλλεται το φθινόπωρο.
Όσο για τη ΔΕΘ, αυτή τη χρονιά έχει ωραία και φρέσκα πράγματα για όλους: Ένα εργοστάσιο σοκολάτας, που στήθηκε εντός της Έκθεσης και θα παραμείνει στις επάλξεις ως μουσείο… γλύκας για έξι μήνες, παρουσιάσεις των πειραμάτων του CERN για ένα συναρπαστικό ταξίδι στην προέλευση του σύμπαντος μέσω του Μεγάλου Επιταχυντή, εκθέσεις τέχνης ελλήνων δημιουργών με την σφραγίδα της Cheapart, γωνιά «Ελληνικής Γεύσης», έκθεση βιβλίου, έκθεση συλλεκτικών ρετρό υπολογιστών και παιχνιδομηχανών, e-gaming event και πολλές συναυλίες για κάθε γούστο, με καλεσμένους από τον Διονύση Σαββόπουλο μέχρι τους νεότερους popstars και διαγωνισμό νέων συγκροτημάτων. Η Έκθεση ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου – μάθετε περισσότερα εδώ
Πού θα φάτε: Στους «Μάγειρες» (Βασιλέως Ηρακλείου 42) για σπιτικό και φθηνό φαγάκι σε όμορφο περιβάλλον, με διαφορετικές συνταγές κάθε ημέρα και προσφορά για πλήρες μενού με σαλάτες, κυρίως, μπύρα και γλυκό από 7€ κατ’ άτομο. Στην Ακαδημία (Αγίου Μηνά 3) για δημιουργική ελληνική κουζίνα και παραδοσιακές γεύσεις από 15€ κατ’ άτομο. Στο Έργον (Κούσκουρα 3-5) για μικρές αλλά πεντανόστιμες μερίδες, φτιαγμένες από διαλεχτά ελληνικά προϊόντα σε έναν minimal χώρο (περί τα 10-12€ κατ’ άτομο). Στο El Burrito (Χρ. Σμύρνης 5) για μεξικάνικες γεύσεις στα καλύτερά τους, στην χαρούμενη, πολύχρωμη σάλα με τα… γαϊδουράκια (περί τα 15-20€ κατ’ άτομο).
Πού θα μείνετε: Στα ευρύχωρα, λιτά δίκλινα δωμάτια του ξενοδοχείου Πέλλα κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, που για την περίοδο της Έκθεσης στοιχίζουν από 40€ ανά διανυκτέρευση. Στα περιποιημένα δωμάτια του Hotel Ilios στο κέντρο της πόλης, από 44€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο. Στα μοντέρνα, ευρύχωρα δωμάτια του Hotel Telioni κοντά στον Άγιο Δημήτριο και δύο βήματα από την Άνω Πόλη αλλά και το κέντρο, από 60€ ανά διανυκτέρευση .

Κερκίνη: Σαββατοκύριακο στη λίμνη

Μια λίμνη εν μέσω βουνών, δεκάδες ήσυχα βουκολικά χωριουδάκια, εκατοντάδες πουλιά που δημιουργούν ένα φαντασμαγορικό θέαμα αυτή την εποχή του χρόνου στις όχθες της και ακόμη περισσότερες δραστηριότητες για να έρθετε κοντά στη φύση σας περιμένουν στην Κερκίνη.
Τι να κάνετε: Θα επιδοθείτε σε βόλτες στις όχθες της λίμνης με τα πόδια ή πάνω σε πόνι αν θέλετε να δοκιμάσετε παρόχθια ιππασία. Θα απολαύσετε birdwatching, παρακολουθώντας τα εντυπωσιακά πτηνά που φτάνουν τα 300 σπάνια είδη αυτή την περίοδο. Θα αγοράσετε τοπικά προϊόντα από τους υπαίθριους πάγκους, θα κάνετε βαρκάδες στη λίμνη ή πεζοπορία μέχρι τις πλαγιές των γειτονικών βουνών και φυσικά θα εξερευνήσετε τα παρόχθια χωριά όπως η Κερκίνη, το Μανδράκι και η Πορόια.
Πού να φάτε: Βουβαλίσια λουκάνικα στον Οικοπεριηγητή στο χωριό Κερκίνη, βουβαλίσιες μπριζόλες στην Όαση της Άνω Πορόιας και φρέσκο ψάρι από τη λίμνη στην Εβόρα στη Μακρινίτσα.
Πού να μείνετε: Στον ξενώνα Έπαυλις στην Πορόια, που προσφέρει χαριτωμένα δίκλινα δωμάτια από 40€ ανά διανυκτέρευση, στα παραδοσιακά, περιποιημένα δωμάτια του ξενώνα Λιμναίο στα Χρυσοχώραφα επίσης από 40€ και στον Οικοπεριηγητή το Αρχοντικό Κερκίνης που ανήκει επίσης στην οικογένεια του Οικοπεριηγητή, που προσφέρουν άνετα δωμάτια με όλες τις ανέσεις από 55€. 

Λάδωνας: Στο ποτάμι της διπλανής πόρτας

Εκεί που η Αχαΐα συναντά την Αρκαδία κυλά ένα από τα πιο «άγνωστα» ποτάμια της Ελλάδας, κι αυτό σημαίνει όχι πως στερείται ομορφιάς – αντίθετα, η low profile φύση του εγγυάται πως η γοητεία της περιοχής παραμένει ανέγγιχτη και έτοιμη να σας μυήσει στον κόσμο της υδάτινης όασης.
Τι να κάνετε: Θα εξερευνήσετε τις όχθες του ποταμού, που σχηματίζουν μικρές παραλίες μέσα σε καταπράσινα ειδυλλιακά τοπία και βουνοπλαγιές – μάλιστα σε κάποιο σημείο σχηματίζουν και μια γαλαζοπράσινη λίμνη, χάρμα οφθαλμών. Θα δοκιμάσετε ράφτινγκ στο ποτάμι, κανό στη λίμνη και ποδηλασία στις όχθες τους – ίσως ο ιδανικότερος τρόπος να απολαύσετε το τοπίο. Τέλος, θα εξερευνήσετε τα μικρά χωριά της περιοχής, όπως η Μουριά με την προνομιακή θέα προς τη λίμνη, η Κοντοβάζαινα με το όμορφο τοξωτό γεφύρι και τα τρεχούμενα νερά, η Δήμητρα με τα πετρόχτιστα σπιτάκια και την πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο και η Δάφνη με τις θολωτές κρήνες και τα χαριτωμένα δρομάκια.
Πού να φάτε: Στου Τζόλα στη Δάφνη για μερακλίδικα κρεατικά στη σχάρα, στη Λαδωνίδα στην Πουρναριά για τοπικές σπεσιαλιτέ και παραδοσιακά μαγειρευτά, στο Στέκι του Μερακλή στη Δήμητρα για τσίπουρο με εκλεκτά μεζεδάκια ή στου Μπέλλου στον οικισμό Πάο για καλοψημένο κρέας.
Πού να μείνετε: Στις Κατοικίες Λάδωνας στη Σμίξη, που διαθέτουν αυτόνομα σπιτάκια με εξοπλισμένη κουζίνα και τζάκι κοντά στο ποτάμι (περί τα 55€ ανά διανυκτέρευση για το δίκλινο δωμάτιο). Στο Σπίτι της Θεώνης στη Δήμητρα που προσφέρει ζεστά, όμορφα διακοσμημένα δωμάτια με υπέροχη θέα και αρχοντική φινέτσα, από 60€ ανά διανυκτέρευση ή στο ξενοδοχείο Δήμητρα στη Δάφνη, που διαθέτει λιτά δωμάτια στο κέντρο του χωριού, από 50€ ανά διανυκτέρευση.

Δασικό χωριό Wild Life: Weekend εις το δάσος

Αν αναζητάτε την πλήρη χαλάρωση σε ένα απομονωμένο ειδυλλιακό μέρος στην καρδιά της ελληνικής φύσης, η επιλογή ενός δασικού χωριού είναι αυτό που ψάχνατε. Και το Δασικό Χωριό της λίμνης Πλαστήρα θα φροντίσει να «ερωτευτείτε» αυτού του είδους την φυσιολατρική απόδραση, προσφέροντας ό,τι αναζητούσατε (και κάτι παραπάνω) χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.
Τι θα κάνετε: Θα διανυκτερεύσετε μέσα στο πυκνό ελατόδασος πλάι στον οικισμό Ραφήνα, εκεί που βρίσκονται τα ξύλινα σπιτάκια του Δασικού Χωριού Wildlife. Φυσιολατρία και πολυτέλεια, ελληνική φιλοξενία και ατμόσφαιρα σκανδιναβικού σαλέ, απομόνωση αλλά και κάθε σύγχρονη άνεση συνθέτουν το σκηνικό της διαμονής στις κατοικίες της «Άγριας Ζωής». Τα σαλέ διαθέτουν τζάκι, εξοπλισμένη γωνιά παρασκευής καφέ, σπιτικό πρωινό και υπέροχη θέα προς τα Άγραφα και το φαράγγι του Καραμανώλη. Όσο για την ευρύτερη περιοχή, θα εξερευνήσετε το φουντωτό δάσος που αρχίζει να παίρνει τα υπέροχα φθινοπωρινά του χρώματα, θα κάνετε παρόχθιες βόλτες στην λίμνη Πλαστήρα και θα δοκιμάσετε δραστηριότητες όπως ιππασία, ορειβασία, αεραθλητισμό και υδροποδήλατο.
Πού να φάτε: Τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, στο Φαγοπότι στα Καλύβια Πεζούλας – όπου συγκεντρώνεται και η πλειοψηφία των εστιατορίων, σπιτικά μαγειρευτά στου Κελεπούρη στο Νεοχώρι και ζουμερά κρεατικά στου Τσουκαλά στο Κρυονέρι.
Η διαμονή: Ένα δίκλινο σαλέ στο Δασικό Χωριό ξεκινά από τα 60€ ανά διανυκτέρευση (το πρωινό στοιχίζει 10€ επιπλέον, ενώ τα ξύλα για το τζάκι και ο καφές ή το τσάι παρέχονται δωρεάν). 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v