Οι Χρυσοί Κανόνες της Μαγειρικής: Απαραίτητα εργαλεία

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει, και η Αγάπη μάς κάνει μάθημα για τα απαραίτητα εργαλεία της κουζίνας για αρχάριους.  Την ακούμε με τη δέουσα προσοχή!
Οι Χρυσοί Κανόνες της Μαγειρικής: Απαραίτητα εργαλεία

της Αγάπης Μαργετίδη

Όταν πριν από πολλά (πάρα πολλά …) χρόνια βρέθηκα μόνη - και με χαρά που δεν περιγράφεται -  στο δικό μου, το καταδικό μου μίνι διαμέρισμα στο Παρίσι, οι απόπειρές μου στην κουζίνα ήταν, μέχρι τότε, σχεδόν ανύπαρκτες. Ζήτημα ήταν να ήξερα κάποια βασικά πράγματα, κι ούτε καν.  Φανταστείτε ότι η πρώτη μου σάλτσα ντομάτας δεν είχε καν κρεμμύδι, ούτε σκόρδο, και όχι, δεν τρωγόταν.  Για να προλάβω την ερώτησή σας, η μαμά μου δεν ήταν μαζί για να με βοηθήσει να εγκατασταθώ.  Ολομόναχη ήμουν, εξ ου και η απερίγραπτη χαρά! 

Το μικρό αυτό διαμέρισμα είχε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ήτοι, καφετιέρα, μία κατσαρόλα, ένα τηγάνι, δύο ζευγάρια μαχαιροπήρουνα και κουτάλια, δύο μεγάλα και δύο μικρά πιάτα, δύο φλιτζάνια και τέσσερα ποτήρια, δύο για νερό και δύο για κρασί (αλίμονο εάν έλειπαν τα ποτήρια του κρασιού, για Γαλλία μιλάμε!).  Τίποτε άλλο.  Μια και δυο, την άλλη μέρα μπήκα στο μετρό και πήγα στις περίφημες Galeries Lafayette  όπου στο υπόγειο ήταν το τμήμα των κουζινικών.  Θα είναι ψέμα αν σας πω τι ακριβώς αγόρασα εκείνη τη μέρα.  Σίγουρα όμως δεν ήταν πολλά τα πράγματα γιατί απλούστατα, η κουζίνα ήταν τόσο μικροσκοπική, που με το ζόρι με χωρούσε.  Όχι, μίξερ δεν αγόρασα, ούτε καν σύρμα, γι' αυτό είμαι σίγουρη.

 

Μιας λοιπόν και όπου να ‘ναι αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά στα πανεπιστήμια και τις σχολές,   πολλές και πολλοί θα βρεθείτε για πρώτη φορά σε μια κουζίνα, πιθανότατα μικρή, μακριά από γονείς και άλλους συγγενείς (ζήτω!), οι οποίοι μέχρι σήμερα έφερναν έτοιμο μπροστά σας τον άρτον τον επιούσιον μεταμορφωμένο σε χίλια δυο αγαπημένα φαγητά. Κι έτσι σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να σας πω δυο πραγματάκια για το τι είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει μια κουζίνα για αρχάριους.  Αν δε είναι η μαμά σας που θα σας συνοδεύσει στα ψώνια, ένας λόγος παραπάνω για την εν λόγω λίστα, γιατί αγαπητές μου μητέρες, σας ξέρω απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη.  Αν μπορούσατε, θα αγοράζατε ένα από όλα, μην και λείψει κάτι του παιδιού! Ακούστε, ακούστε με προσεχτικά:  Εκτός κι αν το παιδί σας σπουδάζει σε σχολή μαγειρικής, το μπλέντερ θα πιάσει αράχνες, πιστέψτε με.  

Αν σήμερα έμπαινα σε ένα μαγαζί μαγειρικών εργαλείων και μικρών ηλεκτρικών συσκευών για να εξοπλίσω την πρώτη μου κουζίνα, θα αγόραζα οπωσδήποτε τα εξής :

 


ΕΡΓΑΛΕΙΑ/ΣΚΕΥΗ

  1. Δύο καλά μαχαίρια. Το ένα θα είναι το λεγόμενο μαχαίρι του σεφ και το άλλο ένα μικρό γενικής χρήσεως.  Γιατί μαχαίρι του σεφ για αρχάριο;  Για τον απλό λόγο ότι έτσι κινδυνεύετε πολύ λιγότερο να κοπείτε.  Μαζί με αυτά, καλό είναι να αγοράσετε και ένα ακονιστήρι, γιατί αν το μαχαίρι δεν είναι κοφτερό, ο κίνδυνος ατυχήματος πολλαπλασιάζεται.  Δεν χρειάζεται, βεβαίως, να πάρετε τα πιο ακριβά μαχαίρια, αυτά είναι για αργότερα, όταν θα γίνετε εξπέρ. 
  2. Οδοντωτό μαχαίρι για ψωμί.  Όσο και να προσπαθήσετε, σωστή φέτα ψωμιού με οποιοδήποτε άλλο μαχαίρι δεν θα καταφέρετε να κόψετε.  Ελπίζω να μην την βγάζετε με πλαστικό ψωμί του τοστ.
  3. Ξύλο κοπής.  Γιατί ξύλο και όχι πλαστικό;  Διαβάστε εδώ, έχω κάνει ολόκληρη μελέτη για το θέμα.
  4. Ένα αντικολλητικό τηγάνι και ένα αντικολλητικό ταψί, και τα δύο μεσαίου μεγέθους.  Σήμερα βρίσκουμε αντικολλητικά σκεύη από πολύ ανθεκτικά υλικά που δεν χαράσσονται. Ακόμα καλύτερα,  το τηγάνι να είναι κατάλληλο και για τον φούρνο.
  5. Δύο κατσαρόλες.  Μία μικρή ή μεσαία και μία μεγαλύτερη.  Να είναι ανοξείδωτες και με χοντρό πάτο.  Όσο πιο καλής ποιότητας είναι οι κατσαρόλες, τόσο πιο εύκολο είναι το μαγείρεμα, χώρια η οικονομία στην ενέργεια.
  6. Ψαλίδι κουζίνας.  Ένα από τα πλέον απαραίτητα εργαλεία για το άνοιγμα συσκευασιών.  Αν ανοίξετε σακούλα με φακές με μαχαίρι, θα τις μαζεύετε από το πάτωμα μέχρι του χρόνου!  Τουλάχιστον κάντε το μέσα στον νεροχύτη.
  7. Ένα τιρμπουσόν για κρασί, ένα ανοιχτήρι για μπύρες και άλλα μπουκάλια κι άλλο ένα για κονσέρβες.  Αφενός οι καλές μπύρες είναι πλέον σε γυάλινα μπουκάλια και αφετέρου δεν έχουν όλες οι κονσέρβες αυτόματο άνοιγμα. 
  8. Δύο-τρία δοχεία αποθήκευσης διαφορετικών μεγεθών.  Τα γνωστά σε όλους ταπεράκια!  Τα γυάλινα είναι πιο υγιεινά και καθαρίζονται πιο εύκολα από λιπαρές ουσίες.
  9. Ένα ανοξείδωτο σουρωτήρι μεσαίου μεγέθους.  Προτείνω ένα με μικρές τρύπες για να είναι το ίδιο και για μακαρόνια και για ρύζι.  Γιατί ανοξείδωτο;  Γιατί τα πλαστικά γλιτσιάζουν και είναι ανθυγιεινά.
  10. Ξύλινη ή/και μεταλλική κουτάλα ανακατέματος, μεταλλική πιρούνα και μεταλλική σπάτουλα.
  11. Τρίφτης.  Αν από την αρχή μάθετε να τρίβετε τυρί αντί να αγοράζετε τα απαίσια ετοιματζίδικα, θα πάτε πολύ μπροστά!
  12. Κανάτα-δοσομετρητής.  Πάρα πολύ χρήσιμο, ακόμα και για τις πρώτες μαγειρικές απόπειρες, για να μετράτε τα υλικά των συνταγών.  Επιλέξτε μία που να έχει ενδείξεις για διαφορετικές μονάδες μέτρησης (γραμμάρια και λίτρα), καθώς και για διαφορετικά υλικά (υγρά και στερεά).
 
 
ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ
  1. Καφετιέρα ή μπρίκι ή/και μικρή εσπρεσιέρα. Αναλόγως με τι καφέ πίνετε και υπό την προϋπόθεση ότι δεν ξοδεύετε τα λεφτά σας στους καφέδες απ’ έξω.  Κάτι που αδυνατώ να καταλάβω είναι ο καφές στο χέρι ως καθημερινή συνήθεια.  Είναι μεγάλη σπατάλη για συνήθως κακής ποιότητας καφέ.  Αν χρησιμοποιείτε μπρίκι για ελληνικό καφέ, καλό είναι να αγοράσετε κι ένα μικρό ηλεκτρικό μάτι ή γκαζάκι για λόγους οικονομίας ενέργειας.
  2. Τοστιέρα/φρυγανιέρα.  Γιατί το τοστάκι είναι ο καλύτερος φίλος του εργένη!
  3. Βραστήρας.  Για όσους αγαπούν το τσάι αλλά και για χίλιες άλλες δουλειές που μας γλιτώνουν χρόνο και χρήμα, όπως π.χ. το ζέσταμα νερού για μακαρόνια, τα οποία ανταγωνίζονται το τοστ στα εργένικα σπίτια (και όλων τα σπίτια, εδώ που τα λέμε!).
  4. Μικρό φουρνάκι.  Για να μην ανάβετε τον φούρνο μόνο για ζέσταμα.  Προτείνω συμβατικό κι όχι μικροκυμάτων.  Στο συμβατικό μπορείτε να ζεστάνετε τα πάντα, ενώ τα μικροκύματα καταστρέφουν οτιδήποτε έχει ζύμη κι επειδή, κακά τα ψέματα, η πίτσα θα πάει σύννεφο, ή, στην καλύτερη περίπτωση, η μανούλα θα στέλνει διάφορες πίτες, καλύτερα είναι να έχετε μία συσκευή ζεστάματος κατάλληλη και για ζύμες.  Αν εν τέλει προτιμήσετε φούρνο μικροκυμάτων, μην παραλείψετε να αγοράσετε κι ένα κάλυμμα για τα πιάτα που θα βάζετε μέσα, αλλιώς θα πρέπει να τον καθαρίζετε κάθε φορά που ζεσταίνετε κάτι και, μεταξύ μας, χλωμό το βλέπω…
  5. Μικρός πολυκόφτης (μούλτι). Εντελώς απαραίτητη συσκευή για τα αρχικά στάδια δεν είναι, όμως κάνει ένα σωρό δουλειές.
  6. Ηλεκτρικός στίφτης.  Ούτε αυτός είναι εντελώς απαραίτητος, όμως εάν έχετε συνηθίσει στον φρεσκοστυμμένο χυμό για το πρωινό, εξακολουθήστε αυτή την καλή συνήθεια.  Εάν βεβαίως θέλετε να κάνετε συγχρόνως και σύσφιξη μπράτσων, αγοράστε χειροκίνητο.
  7. Ηλεκτρικό σκουπάκι.  Για να μην σας φάνε οι κατσαρίδες!

Όπως έγραψα πιο πάνω, το πιθανότερο είναι η πρώτη σας κουζίνα να είναι λιλιπούτεια.  Δείτε εδώ μερικά κόλπα για να αξιοποιήσετε τον κάθε διαθέσιμο χώρο.

Θα επανέλθω λίαν συντόμως με νέο κεφάλαιο για τους πιο προχωρημένους.  Μέχρι τότε, εξασκηθείτε στη μαγειρική χωρίς φόβο, αλλά με πολύ πάθος.  Ένα έχω να σας πω, πως μόλις λίγες μέρες μετά την εγκατάστασή μου στο δικό μου σπίτι, τόλμησα να καλέσω φίλους για φαγητό.  Εκείνη τη φορά, η σάλτσα ντομάτας ήταν σχεδόν τέλεια.  Καλή χρονιά, καλή πρόοδο και καλά μαγειρέματα!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v