Οι Χρυσοί Κανόνες της Μαγειρικής : Μικρές κουζίνες

Μικρή κουζίνα; Μικρό είναι το μάτι σου! Θαύματα μπορούν να γίνουν σε μικρές κουζίνες!
Οι Χρυσοί Κανόνες της Μαγειρικής : Μικρές κουζίνες

της Αγάπης Μαργετίδη

Προχθές συγκινήθηκα πολύ.  Η κόρη της αγαπημένης μου φίλης, μετά από τέσσερα χρόνια φοιτητικών, αναγκαστικών συγκατοικήσεων, εγκαταστάθηκε στο πρώτο ολοδικό της διαμερισματάκι στο μακρινό Εδιμβούργο και με ένα βίντεο μας ξενάγησε γεμάτη ενθουσιασμό, δείχνοντάς μας όλες τις λεπτομέρειες.  Κι ενώ η μητέρα της προσπαθούσε να δει αν τα τζάμια ήταν καθαρά (!), εγώ ξεψάχνισα, τι άλλο, την κουζινούλα.  Μια χαρά είναι, μικρή, με όλα όμως τα απαραίτητα.  Όπως ήταν φυσικό, τηλεμεταφέρθηκα 37 χρόνια πριν, στο λιλιπούτειο πρώτο μου διαμέρισμα στο Παρίσι και ξαναέζησα το ανεπανάληπτο συναίσθημα της ελευθερίας που με είχε κάνει να πετώ στα σύννεφα. 
 
Τι όμορφο που ήταν το μικρό μου παλατάκι!  Βλέπετε είχα και μεγάλη τύχη γιατί ιδιοκτήτρια ήταν μία καταπληκτική κυρία, Βραζιλιάνα, που εργαζόταν στην ΟΥΝΕΣΚΟ, και το διαμέρισμα ήταν το πρώτο σπίτι που είχε ανακαινίσει η πρωτόβγαλτη τότε αρχιτέκτων, ξαδέλφη μου.  Ήμουν η πρώτη που το κατοίκησε, άλλη φοβερή πολυτέλεια.  Η απίθανη μαύρη και κίτρινη κουζίνα δεν χώραγε πάνω από δύο άτομα, κι αυτά με το ζόρι.  Κι όμως, ξέρετε πόσα τραπεζώματα έκανα εκεί;  Μέχρι και για πάρτι μαγείρεψα!
 
 
Κι έτσι αποφάσισα να σας δείξω τα κόλπα για να μεγαλουργήσετε, εσείς ή τα παιδιά σας, σε λίγα τετραγωνικά.
 
  • Τα ράφια καλά είναι, όμως δεν γίνεται να μπουν παντού, γιατί συν τοις άλλοις μπουκώνουν τον χώρο και εάν η κουζίνα είναι μακρόστενη, κινδυνεύετε να σπάσετε το κεφάλι σας!  Αντί για έξτρα ράφια λοιπόν, εγκαταστήστε έναν πίνακα με διάτρητη επιφάνεια για να κρεμάσετε από γάντζους τηγάνια, εργαλεία, κ.λπ.
  • Αν τα ντουλάπια δεν φτάνουν μέχρι το ταβάνι, εκμεταλλευθείτε τον χώρο από πάνω τους για να βάλετε πράγματα που δεν χρησιμοποιείτε συχνά.  Το ίδιο και πάνω στο ψυγείο.
  • Τα ελεύθερα κενά πάνω από τον νεροχύτη και τη συσκευή της κουζίνας είναι ιδανικά για να κρεμάσετε εργαλεία ή να βάλετε κάποιο ράφι. Το ίδιο και τα ελεύθερα εξωτερικά πλαϊνά των ντουλαπιών.  Επίσης, το περβάζι του παραθύρου, εάν η κουζίνα σας έχει παράθυρο, είναι στην ουσία άλλο ένα ράφι.  Φτιάξτε κι ένα ράφι πάνω από το καλοριφέρ : εκτός από χώρο, θα έχετε και ένα μέρος να μαλακώσετε το βούτυρο τον χειμώνα στο πι και φι. 
  • Για τα μαχαίρια σας αγοράστε μια βέργα-μαγνήτη.  Δεν θα πιάνουν χώρο στα συρτάρια και δεν θα κινδυνεύετε να κοπείτε κάθε φορά που θα προσπαθείτε να βγάλετε ένα που έχει καταχωνιαστεί κάτω από άλλα εργαλεία.
  • Μεταξύ του ψυγείου και του τοίχου, συνήθως υπάρχει ένα μικρό, στενό άνοιγμα.  Φτιάξτε ένα συρτό ντουλάπι για τα μικρά βάζα ή μπουκάλια π.χ. των μπαχαρικών ή για τα βιβλία μαγειρικής.

  • Οι εσωτερικές πλευρές των πορτών των ντουλαπιών είναι πρώτης τάξεως χώρος για το κρέμασμα όσων κουζινικών είναι επίπεδα π.χ. κουτάλες μαγειρέματος, πετσέτες κουζίνας, προστατευτικά γάντια, κ.λπ.
  • Δημιουργείστε έξτρα πάγκο εργασίας, αγοράζοντας φορητές τάβλες που θα εφαρμόζουν στον νεροχύτη.  Σκεφτείτε να φτιάξετε και μία ξύλινη τάβλα στις διαστάσεις των ματιών της κουζίνας, έτσι ώστε να έχετε έξτρα πάγκο για την προετοιμασία, την ώρα δηλαδή που η κουζίνα είναι σβηστή.

  • Δεν νομίζω να χρειάζεται να σας πω ότι η οργάνωση και η σωστή προετοιμασία του γεύματος θα σας γλιτώσει από κόπο και … νεύρα!  Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στις μικρές κουζίνες. Θυμηθείτε τι σας είχα γράψει προ καιρού κι εφαρμόστε τα
  • Μην γεμίζετε τον χώρο σας με άχρηστα γκατζετάκια.  Σκεφτείτε καλά πριν αγοράσετε κάτι που θα είναι χρήσιμο σε μάγειρες επιπέδου Alain Ducasse και πάνω! Για τα εργαλεία θα σας μιλήσω στο επόμενο μάθημα. 
  • Πετάξτε ό, τι ραγισμένο, φθαρμένο ή ανεπανόρθωτα λεκιασμένο έχετε και  δωρίστε ό, τι δεν χρειάζεστε.  Ξέρετε τι ανακούφιση θα νιώσετε; 
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v