Χριστουγεννιάτικα δώρα να τα ... φας!

Φέτος φτιάχνουμε και προσφέρουμε νόστιμα δώρα
Χριστουγεννιάτικα δώρα να τα ... φας!

της Αγάπης Μαργετίδη

Η τέχνη του να δίνεις και να παίρνεις δώρα, για σημαντική αλλά ακόμη περισσότερο για ασήμαντη αφορμή, έτσι βρε παιδί μου γιατί σε σκέφτηκα, είναι για μένα ανεκτίμητη.  Ακούω συχνά γύρω μου, κυρίως τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, πως τα δώρα στους ενήλικες είναι άχρηστα και πως ήρθε η ώρα να κοπούν.  Λυπάμαι, αλλά δεν θα συμφωνήσω.  Εντάξει, υπάρχουν κάποιες φορές που το δώρο γίνεται από κοινωνική συνθήκη και απεκδυόμενο της ευχαρίστησης, μετατρέπεται σε στεγνή υποχρέωση, όμως πόσες πια είναι αυτές οι περιπτώσεις;  Πόσες τέταρτες ξαδέλφες έχει ο καθένας μας που παντρεύουν την κόρη τους ή πόσα παιδιά θα γεννοβολήσει ο συνάδελφος με τον οποίο δεν έχουμε καμία σχέση πλην της εργασιακής; 

Δεν θέλω άλλη γκρίνια, μιζέρια και κυνισμό, χόρτασα πια. H στιγμή που διαλέγω το δώρο της κολλητής μου είναι ιερή, τελεία και παύλα! Πόσο μάλλον αυτές τις γιορτινές μέρες.  Κι αν τα οικονομικά μας είναι σφιχτά, φτιάχνουμε όμορφα δώρα που τρώγονται, αγοράζουμε χαρούμενες κορδέλες και ετικέτες και προσφέρουμε ένα νόστιμο δώρο που γίνεται ακόμη πολυτιμότερο, αφού το έχουμε φτιάξει εμείς. 

Πάμε λοιπόν να σας δείξω τι σκέφτηκα για φέτος.  Μια μαρμελάδα και μπισκότα, που πιο γιορτινά δεν γίνεται. 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΕ ΤΣΑΙ & ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
Αυτή η μαρμελάδα γίνεται βάσει της εγγλέζικης τεχνικής, των χοντροκομμένων πορτοκαλιών (thick cut orange marmalade). 



Για 4 μετρίου μεγέθους βαζάκια.  Πλένουμε καλά 1,5 κ. πορτοκάλια και τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται.  Αναλόγως του μεγέθους τους η διαδικασία θα πάρει από 40΄ έως 1 ώρα.  Τα σουρώνουμε και όταν κρυώσουν, αφού αφαιρέσουμε τις δύο άκρες, τα κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 0,5 εκ. και κατόπιν σε κομμάτια.  Τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα, φροντίζοντας να συλλέξουμε και τον χυμό που έβγαλαν κατά το κόψιμο.  Τα ζυγίζουμε και προσθέτουμε ζάχαρη, βάρους λίγο πάνω από το μισό του βάρους των πορτοκαλιών.  Σε μία γάζα τυλίγουμε 2 κ.σ. φύλλα τσαγιού, 1 κομμάτι ginger, 2 αστεροειδείς γλυκάνισους, 4 καρφάκια γαρύφαλλου και 1 μπαστουνάκι κανέλας.  Δένουμε τη γάζα σε πουγκί και την τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τα πορτοκάλια.  Τα αφήνουμε να αρωματιστούν για λίγες ώρες, ακόμα καλύτερα για μία νύχτα.  Φέρνουμε σε ελαφρύ βρασμό και όταν πήξει η μαρμελάδα, την μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.  Τα γεμίζουμε μέχρι το χείλος και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς.  Εφόσον έχουμε κάνει σωστή αποστείρωση, η μαρμελάδα συντηρείται εκτός ψυγείου σε ξηρό μέρος για πολλούς μήνες, ενώ εφόσον ανοίξουμε ένα βάζο, το συντηρούμε κατόπιν στο ψυγείο. 

Tips

  • Επειδή καταναλώνουμε και την φλούδα, καλό είναι να επιλέξουμε βιολογικά πορτοκάλια.
  • Αυτή την εποχή τα πορτοκάλια είναι πολύ γλυκά, επομένως προσέχουμε τη ζάχαρη. Μία καλή αναλογία είναι 1 φρούτο προς 0,7 ζάχαρη.
  • Ταιριάζουν όλα τα μαύρα τσάγια με άριστο συνδυασμό το Earl Grey.  Προτιμούμε το χύμα τσάι, αγορασμένο από ειδικό μαγαζί.
  • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1 σφηνάκι brandy, cognac ή whisky.
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΒΟΥΤΥΡΟΥ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΈΝΑ ΜΕ ΤΣΑΙ EARL GREY
Αφράτα, τριφτά και εξαίσια αρωματικά μπισκότα, τύπου shortbread.
 
 
Για περίπου 50 μπισκότα.  Κονιορτοποιούμε στο γουδί 2 γεμάτες κ.σ. φύλλα τσαγιού Earl Grey.  Στο μίξερ ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα με το φτερό 220 γρ. μαλακωμένο βούτυρο με ½ φλ. τσ. ζάχαρη κρυσταλλική, ½ φλ. τσ. ζάχαρη άχνη και την πούδρα του τσαγιού.  Μόλις το μίγμα ασπρίσει και αφρατέψει προσθέτουμε 1 αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Κοσκινίζουμε 3 φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γλ. baking powder και  1/4 κ.γλ. αλάτι, τα προσθέτουμε στο μίξερ σε 3-4 δόσεις και ανακατεύουμε για λίγο μέχρι η ζύμη να ενοποιηθεί.  Τέλος, για να είμαστε σίγουροι πως δεν θα έχει μείνει αλεύρι στον πάτο του κάδου, ανακατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης.  Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3, σχηματίζουμε 3 μπαστούνια διαμέτρου περίπου 2,5 εκ., τα τυλίγουμε σε μεμβράνη σαν καραμέλες και τα κρυώνουμε καλά στο ψυγείο (μπορούμε να φτιάξουμε τη ζύμη από την προηγούμενη μέρα).  Όταν παγώσει και στερεοποιηθεί η ζύμη, την κόβουμε σε ροδέλες πάχους περίπου 0,6 εκ. και τις τοποθετούμε στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, με κάποια απόσταση μεταξύ τους (περίπου 1,5 εκ.).  Ψήνουμε τα μπισκότα σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη λειτουργία του αέρα στους 200ο C για 8΄ περίπου, έως ότου σκουρύνουν περιμετρικά και στερεοποιηθούν στη μέση.  Προσέχουμε να μην τα παραψήσουμε, υπολογίζοντας πως κρυώνοντας θα σκληρύνουν κι άλλο.  Τα μπισκότα συντηρούνται για αρκετές μέρες σε μεταλλικό κουτί.  
 
Tips
  • Εννοείται και πως γι’ αυτή τη συνταγή επιλέγουμε άριστης ποιότητας τσάι από εξειδικευμένα καταστήματα.
  • Αν είστε επιδέξιοι στο άνοιγμα της ζύμης με τον πλάστη, μπορείτε αντί να φτιάξετε μπαστούνια και να τα κόψετε, να ανοίξετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,6 εκ. περίπου και να χρησιμοποιήσετε κουπάτ σε όμορφα χριστουγεννιάτικα σχήματα.  Μπορείτε επίσης, αφού τα ψήσετε και τα αφήσετε να κρυώσουν, να τα γλασάρετε με παχύ γλάσο από ζάχαρη και χυμό λεμονιού.  Θα είναι όνειρο!
Ψάχνοντας τις προηγούμενες συνταγές μου, ψάρεψα ακόμα 4 ιδέες που γίνονται τέλεια δώρα.  Δείτε τα.
 
Μην το σκέφτεστε άλλο, στις κουζίνες σας ολοταχώς!
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v