Πώς να φτιάξετε τα καλύτερα τρουφάκια σοκολάτας

Τα τέλεια τρουφάκια σοκολάτας, καθώς και συμβουλές για να σας πετυχαίνουν πάντα τα σοκολατάκια, ώστε να έχετε τα καλύτερα κεράσματα για ημέρες γιορτής.
Πώς να φτιάξετε τα καλύτερα τρουφάκια σοκολάτας

της Αγάπης Μαργετίδη

Του Αγίου Δημητρίου σήμερα, μεγάλη η χάρη του! Δεν πρέπει να είναι πολλά τα σπίτια που να μην έχουν έναν Δημητράκη, έναν Τζιμάκο, μια Δημητρούλα, έναν Μήτσο, έναν Μίμη, μια Μιμή, μια Ντέμη, μια Δημητρία. Κι όσοι δεν έχουν, θα έχουν σίγουρα φίλους, ξαδέλφια και ανήψια, συμμαθητές και συναδέλφους.

Ωραία γιορτή, καταμεσής του φθινοπώρου. Ζεστά γήινα χρώματα, γλυκό χρυσαφί φως, σπιτικές ευωδιές. Τα χαλιά στρώθηκαν, μπήκαν οι χοντρές κουρτίνες, τα βάζα γέμισαν με τα χρυσάνθεμα, τις ζέρμπερες, τις ντάλιες, τις πρώτες ανεμώνες και τα κυκλάμινα, τα υπέροχα κόκκινα φύλλα.

Με τι θα κεράσουν οι εορτάζοντες τους καλεσμένους τους; Με τι θα φιλέψουν τους συναδέλφους τους; Πώς θα τους γλυκάνουν για να εισπράξουν φιλιά και ευχές; Με σοκολατάκια βεβαίως! Τώρα που ξεμπερδέψαμε επιτέλους με τις αφόρητες ζέστες, υποδεχόμαστε ξανά την Αυτοκράτειρα Σοκολάτα με τυμπανοκρουσίες και τιμές.

Σπεύδω να φτιάξω πανέμορφα και απίστευτα νόστιμα τρουφάκια για να γιορτάσω τον δικό μου Δημήτρη. Θέλετε να σας δείξω πώς;


Τρουφάκια σοκολάτας

Με 500 γρ. κουβερτούρας και 3 μικρές συσκευασίες κρέμας γάλακτος (των 200 ml), θα φτιάξετε περίπου 40 τρουφάκια. Δεν συνιστώ να τα φτιάξετε όλα μαζί γιατί αφενός η μεγάλη ποσότητα θα αργήσει να πήξει στο ψυγείο και αφετέρου θα ζεσταθεί υπερβολικά κατά τη διάρκεια που θα πλάθετε και θα ρολάρετε τα σοκολατάκια. Προτείνω λοιπόν να χωρίσετε τα δύο υλικά σε τρία ίσα μέρη, δηλ. 166 γρ. κουβερτούρας ανά 1 κουτάκι κρέμα γάλακτος. Ο άλλος λόγος γι’ αυτή μου την πρόταση είναι ότι με τρία βασικά μίγματα, μπορείτε να φτιάξετε τρεις διαφορετικές εκδοχές.

Η βασική συνταγή είναι συντομότατη και απλούστατη. Ζεσταίνετε την κρέμα σε ένα κατσαρολάκι και ακριβώς τη στιγμή που θα πάρει την πρώτη βράση, την αδειάζετε πάνω από την κουβερτούρα. Περιμένετε λίγα λεπτά ώστε η σοκολάτα να πάρει θερμοκρασία από την καυτή κρέμα και κατόπιν ανακατεύετε καλά με το σύρμα και τελειοποιείτε με την σπάτουλα σιλικόνης. Το μίγμα θα πρέπει στο τέλος να είναι εντελώς λείο και γυαλιστερό. Αν δεν είναι έτσι, μπορείτε να το καταφέρετε με το ραβδομπλέντερ. Θα βάλετε το μίγμα για 1 ώρα στο ψυγείο και κατόπιν θα πλάσετε ομοιόμορφα μπαλάκια της μιας μπουκιάς. Τα γάντια μιας χρήσεως είναι τέλεια γι’ αυτή τη δουλειά. Θα ξαναβάλετε τα τρουφάκια στο ψυγείο σε ερμητικά κλειστό δοχείο, για να μην πάρουν υγρασία. Θα τα αφήσετε για λίγη ώρα για να ξανασφίξει το μίγμα που θα έχει μαλακώσει από τη ζέστη των χεριών. Κατόπιν θα τα βγάλετε από το ψυγείο και τέλος θα τα ρολάρετε σε κοσκινισμένο κακάο. Είναι σημαντικό να τα ρολάρετε την τελευταία στιγμή, γιατί η λιπαρή σοκολάτα θα απορροφήσει την λεπτή πούδρα σχετικά γρήγορα. Καλό είναι να μην ξαναμπούν στο ψυγείο γιατί η παρατεταμένη ψύξη θα καταστρέψει τη σοκολάτα, επομένως θα φροντίσετε να τα καταναλώσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, αν και γι’ αυτό δεν νομίζω πως θα υπάρξει πρόβλημα.



Τα παιχνίδια που μπορείτε να κάνετε με τα τρουφάκια είναι αναρίθμητα, τόσο για τη γεύση και την υφή, όσο και για την εμφάνιση.

Ποιότητα κουβερτούρας/περιεκτικότητα σε κακάο
Εννοείται πως όσο καλύτερη ποιότητα σοκολάτας βάλετε, τόσο πιο εύγευστα θα είναι τα τρουφάκια. Όσο για την περιεκτικότητα σε κακάο, οδηγηθείτε από τα γούστα σας, γνωρίζοντας πως όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα, τόσο πιο έντονη η γεύση. Θεωρώ πως τα σπιτικά φτιαγμένα τρουφάκια, χωρίς την τέλεια γνώση που έχουν οι σπουδαγμένοι σοκολατοποιοί, γίνονται καλύτερα με μέσης περιεκτικότητας σε κακάο κουβερτούρα, της τάξεως του 60-65 %. Από κει και πάνω, τα πράγματα δυσκολεύουν γιατί οι γεύσεις είναι πολύ έντονες. Έχοντας χρησιμοποιήσει σοκολάτα με 72 % περιεκτικότητα σε κακάο, σας πληροφορώ πως πρέπει να «κόψετε» την πικράδα με «ζεστά» μπαχαρικά αντί για εσπεριδοειδή και με ρολάρισμα σε ζάχαρη αντί για κακάο, ενώ όσο χαμηλώνει το ποσοστό της περιεκτικότητας, μπορείτε να δοκιμάσετε πιο έντονες γεύσεις, τόσο στο άρωμα, όσο και στο ρολάρισμα. Εάν τα κάνετε πρώτη φορά, συνιστώ να αρχίσετε από τις ηπιότερες γεύσεις και τα αρώματα και να ανεβαίνετε «σκάλες» σταδιακά. Υπάρχει βεβαίως και η σοκολάτα γάλακτος, καθώς και η λευκή σοκολάτα, που όμως δεν θέλουν καθόλου έξτρα ζάχαρη, επομένως θα ρολάρετε αυτά τα τρουφάκια σε κακάο ή ξηρούς καρπούς.

Γεύσεις/αρώματα για να αρωματίσετε την κρέμα
Για να δώσετε έξτρα άρωμα στα τρουφάκια, θα ζεστάνετε μια πρώτη φορά την κρέμα με ό,τι επιλέξετε, θα την κατεβάσετε από την φωτιά μόλις πάρει βράση, θα σκεπάσετε το σκεύος και θα αφήσετε την κρέμα να αρωματιστεί για 30΄. Θα αφαιρέσετε το αρωματικό, θα σουρώσετε την κρέμα και κατόπιν θα ξαναζεστάνετε την αρωματισμένη πλέον κρέμα, πριν την ρίξετε στην κουβερτούρα, ακολουθώντας τα βήματα της βασικής συνταγής. Ιδού κάποιες ιδέες:
1. Εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, κ.λπ.). Θα αρωματίσετε την κρέμα με την φλούδα των φρούτων, έχοντας προσέξει να μην βάλετε το λευκό μέρος που πικρίζει έντονα.
2. Τσάι: υπάρχουν άπειρα αρωματικά τσάγια, άλλα με αρώματα εσπεριδοειδών, άλλα με μπαχαρικά και άλλα με αρώματα λουλουδιών.
3. Μπαχαρικά και πιπέρια: βανίλια, tonka, μοσχοκάρυδο, chili, ροζ πιπέρι, ginger, espresso, κ.α.
4. Υγρά: ροδόνερο, πικραμύγδαλο, αλκοόλ όπως whisky, brandy, port, ρούμι, διάφορα λικέρ, κ.λπ. Υπολογίστε 1 κ.γλ. για κάθε δόση.

Γεύσεις/υφές για τη σοκολάτα
Θα προσθέσετε το υλικό της επιλογής σας αμέσως μόλις αναμίξετε την κουβερτούρα με την κρέμα, πριν βάλετε το μίγμα στο ψυγείο.
1. Ξηροί καρποί ελαφρώς καβουρδισμένοι και ψιλοκομμένοι στο multi με απότομες διακεκομμένες κινήσεις: φιστίκια Αιγίνης, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κ.λπ.
2. Ινδοκάρυδο
3. Λεπτοτριμμένο ξύσμα εσπεριδοειδών

Ρολάρισμα
Άλλο τρελό παιχνίδι! Πέρα από το κακάο, το ινδοκάρυδο και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, μπορείτε να ανακατέψετε λεπτή ζάχαρη (caster sugar – την βρίσκετε εύκολα στα σούπερ μάρκετ) με χρωματιστές πούδρες (χρυσόσκονη, ασημόσκονη και όλα τα χρώματα της ίριδας) που θα βρείτε σε απίθανη ποικιλία σε εξειδικευμένα μαγαζιά ειδών ζαχαροπλαστικής (υπάρχουν στην οδό Ευριπίδου): λίγη από αυτή τη σκόνη θα δώσει λάμψη και χρώμα. Εκεί θα βρείτε επίσης ζαχαρωμένα πέταλα λουλουδιών, που μπορείτε να τα κονιορτοποιήσετε στο multi, λεπτές πέρλες σοκολάτας, την κλασσική ή την πολύχρωμη τρούφα αλλά και λιλιπούτεια πολύχρωμα αστεράκια από ζάχαρη.

Εναλλαγές/συνδυασμοί
Μην βάζετε τα ίδια υλικά και αρώματα σε ένα είδος: εάν π.χ. βάλετε ξηρούς καρπούς μέσα στο τρουφάκι, ρολάρετέ το σε κάτι άλλο, αντίθετα εάν βάλετε ξύσμα εσπεριδοειδούς, ρολάρετέ το σε κακάο, εάν βάλετε ινδοκάρυδο, ρολάρετέ το σε χρωματιστή ζάχαρη, κ.ο.κ. Το ζητούμενο είναι η έκπληξη και η ποικιλία.

Από δω και πέρα κι όσο προχωράμε προς τα Χριστούγεννα, οι γιορτές διαδέχονται η μία την άλλη, κι έτσι, και ομορφόπαιδο Δημήτρη που να σας έκλεισε το σπίτι να μην έχετε, εξασκηθείτε στα τρουφάκια για την επόμενη γιορτή. Χρόνια πολλά!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v