Τσιμπολογήματα

Νοστιμότατες ιδέες για το απογευματινό τσιμπολόγημα, όπως αλμυρά μπισκότα με παρμεζάνα και αρωματικά βότανα και πικάντικες ελιές γεμάτες αρώματα.
Τσιμπολογήματα

της Αγάπης Μαργετίδη

Το ξέρω, το ξέρω, δεν πρέπει να τσιμπολογάμε μεταξύ των γευμάτων. Αυτό είναι που μας παχαίνει και μας βαραίνει με άχρηστες θερμίδες. Εντάξει, δίκιο έχετε, όμως δεν είμαστε λαός που πίνει για να πιει, το ξεροσφύρι δεν είναι καθόλου του τύπου μας. Εμείς θέλουμε να γλεντήσουμε με το ποτό, να κάνουμε κέφι και να πούμε καμιά βλακεία. Εκτός βέβαια και εάν μας έχει βρει ανεκπλήρωτος έρωτας και θέλουμε να πνίξουμε στο αλκοόλ τη δυστυχία μας. Μακριά από ‘δω!

Πρέπει να ανήκω στο ελάχιστο ποσοστό των ανθρώπων επί της γης που δεν παθαίνει αμόκ με τους ξηρούς καρπούς. Όχι πως δεν μου αρέσουν, όμως σπανίως θα την πέσω στο μπολ λες κι έχω λιμοκτονήσει. Εκτός και εάν είναι το μόνο που θα μου προσφερθεί την ώρα του apéritif, οπότε δεν θα διστάσω, θα μπω κι εγώ στη μάχη με άγριες διαθέσεις.

Για σήμερα σας έχω κάτι διαφορετικό, έχω ετοιμάσει δύο νοστιμότατα ορεκτικά για την ευτυχισμένη ώρα, ή happy hour κατά το αγγλοσαξονικό μοντέλο. Την ώρα της χαλάρωσης μετά τη δουλειά, όταν προσπαθούμε να έρθουμε στα ίσα μας.


Αλμυρά μπισκότα με παρμεζάνα και αρωματικά βότανα

Για περίπου 30 μπισκότα. Σε ένα μπολ βάζουμε 70 γρ. πολύ μαλακωμένο βούτυρο, 45 γρ. ελαιόλαδο, 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα, 1 ελαφρά χτυπημένο αυγό, ½ κ. γλ. ψιλό αλάτι και 2 κ. γλ. αρωματικά βότανα της αρεσκείας μας (μπορεί να είναι 1 ή 2 είδη μαζί, όπως ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο). Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να αναμιχθούν καλά τα υλικά, κυρίως να κατανεμηθεί τέλεια το βούτυρο. Προσθέτουμε 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, έως ότου έχουμε μία ομογενοποιημένη ζύμη (το αλεύρι δεν χρειάζεται κοσκίνισμα και η ζύμη δεν πρέπει να δουλευτεί για πολλή ώρα). Μοιράζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε δύο μπαστούνια, διαμέτρου περίπου 3 εκ. Τυλίγουμε το κάθε μπαστούνι σε διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, έως και 24 ώρες.

Κόβουμε τα μπαστούνια σε λεπτές φέτες (περίπου 0,5 εκ.) και τις τοποθετούμε σε 2 λαμαρίνες που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα. Δεν χρειάζεται να έχουν μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, 2 εκ. αρκούν. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγα ακόμη βότανα και άνθος αλατιού και πιέζουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας για να εισχωρήσει λίγο το αλάτι στη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για περίπου 15΄, διαδοχικά τις 2 λαμαρίνες. Τα μπισκότα θα πάρουν ελαφρύ χρώμα περιφερειακά και θα μείνουν ξανθά στο κέντρο. Μην τα παραψήσετε. Αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα.


Πικάντικες αρωματικές ελιές

Ζεσταίνουμε 1 φλ. τσ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρις ότου αρχίζει να τσιτσιρίζει. Απομακρύνουμε από την εστία και προσθέτουμε 2 σκ. σκόρδου κομμένες σε λεπτές φέτες (αν τις θέλουμε πιο σκορδάτες τις αυξάνουμε σε 3 ή 4), το ξύσμα από 2 μανταρίνια, 1-2 κ. γλ. μπούκοβο (αναλόγως με το πόσο πικάντικες θέλουμε να είναι οι ελιές) και από 1 κ. γλ. σπόρους κόλιανδρου, μουστάρδας (σιναπόσποροι) και μάραθου ελαφρά κοπανισμένους στο γουδί. Μόλις κρυώσει το λάδι, προσθέτουμε 3 μεγάλες χούφτες ελιές της αρεσκείας μας.

Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο. Φυλάμε σε σκιερό μέρος. Όσο πιο πολύ αφήσουμε τις ελιές στο λάδι, τόσο πιο πικάντικες και αρωματικές θα γίνονται. Όταν ανοίξουμε το βάζο, συντηρούμε στο ψυγείο. Κάθε φορά που θα γεμίζουμε ένα μπολ για να προσφέρουμε, θα φροντίζουμε να παίρνουμε και αρκετό από το λάδι που είναι στον πάτο του βάζου, γιατί εκεί είναι όλο το άρωμα. Τα υλικά που σας έγραψα είναι ενδεικτικά, εσείς μπορείτε να βρείτε χίλιους άλλους συνδυασμούς. Το ξύσμα μπορεί να είναι από πορτοκάλι ή περγαμόντο, οι σπόροι μπορεί να είναι λιγότεροι ή να προσθέσετε αρωματικά αποξηραμένα βότανα.

Σας εύχομαι να έχετε ένα όμορφο βράδυ, όσο πιο ανάλαφρο γίνεται, με καλή παρέα και ωραίες κουβέντες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v