Το μποτιλιάρισμα της μηλόπιτας

Αν σας λείπει ακόμη μία συνταγή για μηλόπιτα, σάς έχουμε μία καταπληκτική!
Το μποτιλιάρισμα της μηλόπιτας

Της Αγάπης Μαργετίδη

Από τότε που έκανα το hobby μου επάγγελμα (τι ευλογία κι αυτή!), έχω γνωρίσει πολύ ωραίους και … νόστιμους ανθρώπους.  Σεφ και sommeliers, ιδιοκτήτες μπαρ, καφέ, εστιατορίων και ταβερνών, παντοπωλείων και delicatessen, οινοποιούς και κάθε είδους παραγωγούς και ειδικούς γύρω από την τροφή και το ποτό.  Κι αν κάποιους από αυτούς τους γνώριζα ήδη λόγω … κοιλιοδουλείας, δεν είχα καμία σχέση με τους γραφιάδες της γεύσης, παρά μόνον ως φιλομαθής αναγνώστρια και θαυμάστριά τους. 

Τώρα όμως έχω πια γνωρίσει ουκ ολίγους. Κριτικοί εστιατορίων, δημοσιογράφοι γεύσης και γευσιγνώστες, food bloggers με χιλιάδες κλικ και εμπειρία ετών, όλοι αυτοί, ακούραστοι, τριγυρνάνε παντού στην Ελλάδα, ενίοτε και στο εξωτερικό, για να προφτάσουν τα νέα της γεύσης που στις μέρες μας τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα.  Ο κάθε ένας έχει το ξεχωριστό του στυλ, τις προτιμήσεις και το κοινό του.  Όλοι όμως έχουν την ίδια πετριά.  Αγαπούν το φαγητό, το ποτό και όσα αυτά συνεπάγονται.  Πάνω από όλα αγαπούν τη δουλειά τους κι αυτό, δεν κρύβεται. 

Γιατί σας τα γράφω αυτά;  Γιατί μοιραίο είναι, κάπου κάπου να … τρακάρουμε, αφού το μποτιλιάρισμα φέρνει και την καραμπόλα!  Κυρίως στις αλλαγές των εποχών και τις γιορτές, γίνεται το σώσε. Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα;  Πάρτε κάθε είδους συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα, μελομακάρονα έτσι και μελομακάρονα αλλιώς.  Ήρθε το Πάσχα;  Να ‘σου καμιά δεκαπενταριά συνταγές για μαγειρίτσα.  Ξεπρόβαλλε το καλοκαίρι;  Ορίστε ο ντάκος σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή.  Και να το φθινόπωρο. Γεμίσαμε σούπες και μηλόπιτες φίλοι μου!  Πειράζει που κι εγώ μια συνταγή για μηλόπιτα σας έχω; Δεν νομίζω, άλλωστε διαβάζοντας δυο-τρεις συνταγές, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας, γιατί όχι.  Και για να ‘χουμε καλά ξεμπερδέματα, προσέξτε καλά, άμα σας ρωτήσουν, να πείτε ότι η δική μου είναι η καλύτερη.  Εντάξει; 
 

ΜΥΡΩΔΑΤΟ CAKE ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ & ΡΟΥΜΙ

Χτυπάμε στο mixer με το φτερό 150 γρ. ζάχαρη με 75 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το μίγμα.  Αρωματίζουμε με 2 κοφτά κ.γλ. τριμμένα μπαχαρικά όπως ginger, γαρύφαλλο, κανέλα, κάρδαμο, κ.λπ. (ένα, δύο ή περισσότερα, ανάλογα με τα γούστα του καθενός). Προσθέτουμε επίσης 1 γερή πρέζα αλάτι. Αντικαθιστούμε στο mixer το φτερό με το σύρμα και προσθέτουμε ένα ένα 3 αυγά, ανακατεύοντας ενδιάμεσα.  Μετά τα αυγά προσθέτουμε 150 ml κρέμα γάλακτος και 2 κ.σ. ρούμι (ή κονιάκ, ουίσκι, Calvados‧ το Calvados είναι ένα εξαιρετικό Γαλλικό απόσταγμα μήλου). Ανακατεύουμε λίγο ακόμη.  Τέλος, κοσκινίζουμε 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με ½ φακελάκι ξηρής μαγιάς και τα ενσωματώνουμε στο μίγμα σε 3 δόσεις, χτυπώντας πάντα με το σύρμα, όχι όμως πολύ, ίσα ίσα να αναμιχθούν.  Το μίγμα είναι αρκετά αραιό, σαν παχύρρευστος χυλός.  Το ρίχνουμε σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, διαστάσεων περίπου 20 εκ. χ 30 εκ., που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα (να μην είναι πολύ μεγαλύτερο, ούτε πολύ μικρότερο γιατί οι διαστάσεις επηρεάζουν το πάχος του γλυκού, που το θέλουμε σχετικά λεπτό για να γευόμαστε περισσότερο μήλο).  Ισιώνουμε με σπάτουλα.  Καθαρίζουμε 2 μήλα και τα κόβουμε σε 8 κυδωνάτες φέτες (τα Pink Lady μήλα από τη Νάουσα ήταν εξαιρετική επιλογή, γιατί είναι σφιχτά, ζουμερά και όχι πολύ γλυκά).  Τις τοποθετούμε στοιχισμένες στην επιφάνεια της ζύμης, βυθίζοντάς τες μέχρι τον πάτο.  Αλείφουμε τις άκρες που εξέχουν με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο και τις πασπαλίζουμε με εξ’ ίσου ελάχιστη καστανή ζάχαρη.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 45΄.  Αυτό το cake τρώγεται ιδανικά χλιαρό.  Εννοείται πως ταιριάζει άψογα με παγωτό ή ελαφριά chantilly. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v