Δαμάσκηνα για το πρώτο κέικ της σεζόν
Εγκαινιάζουμε τη νέα σεζόν με ένα κέικ με δαμάσκηνα, ζουμερό κι όσο δεν πάει αρωματικό.

Εγκαινιάζουμε τη νέα σεζόν με ένα κέικ με δαμάσκηνα, ζουμερό κι όσο δεν πάει αρωματικό.
Δεν φαντάζομαι να φτιάξατε πολλά κέικ τους μήνες που μας πέρασαν, όχι μόνο γιατί το άναμμα του φούρνου όταν σκάει ο τζίτζικας δεν είναι και η καλύτερη ιδέα αλλά και γιατί, όσο να ‘ναι, το κέικ δεν τραβιέται εύκολα το καλοκαίρι‧ τουλάχιστον όχι από μένα. Όχι πως τώρα κάνει ψύχρα, αλλά οι καύσωνες τελείωσαν για φέτος. Τελικά, δεν ήταν και τόσο καυτό το καλοκαίρι του 2025. Πέρα από λίγες μέρες που καψαλιστήκαμε, μάλλον ανεκτά κύλησε το πράγμα στα ενδιάμεσα.
Αφότου όμως βγήκαν τα δαμάσκηνα, ένα φρούτο που αγαπώ πολύ, μου ήρθε και η όρεξη για το πρώτο κέικ της σεζόν. Καθώς είχα διαβάσει τη συνταγή για το πιο δημοφιλές κέικ με δαμάσκηνα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, είπα να τη δοκιμάσω. Την ώρα όμως που μάζευα τα υλικά, θυμήθηκα το βάζο με τη ζάχαρη καρύδας που είχα στο ντουλάπι μου και μου κατέβηκε η φαεινή ιδέα να δω πώς θα γίνει με αυτή τη ζάχαρη. Όπως με γνωρίζετε, συχνά κάνω του κεφαλιού μου στην κουζίνα, άλλωστε αυτή είναι η κινητήρια δύναμη για να δοκιμάζω νέα πράγματα. Η ζαχαροπλαστική, όμως, είναι λίγο σκερτσόζα, αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Όμως ουδόλως πτοήθηκα, γιατί στο κάτω κάτω της γραφής, αν δεν τολμήσεις, πώς θα ξέρεις; Και ω του θαύματος, το κέικ βγήκε τέλειο, όπως ακριβώς το είχα φανταστεί. Ζουμερό από τους χυμούς των δαμάσκηνων, όχι πολύ γλυκό, γιατί μείωσα αρκετά και την ποσότητα της ζάχαρης και προσέθεσα και ξύσμα λεμονιού, με καραμελένια γεύση και άρωμα και μια αχνή πικράδα που βρίσκω πολύ γοητευτική.
Δυο λόγια για τη ζάχαρη καρύδας. Ενώ είναι ακατέργαστη, έχει ελάχιστα χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από αυτόν της λευκής και κάποια λιγοστά διατροφικά πλεονεκτήματα, τελικώς αυτά είναι ασήμαντα στο σύνολο, κι έτσι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πιο υγιεινή. Κακά τα ψέματα, η ζάχαρη είναι ζάχαρη ό,τι και να λέμε. Παρόλα αυτά την έχω αγαπήσει πολύ για το άρωμα και τη γεύση της, για την αίσθηση της γλυκόπικρης καραμέλας που βγάζει όταν ψηθεί μέσα σε κέικ ή μπισκότα. Τη χρησιμοποιώ στη θέση της κοινής καστανής ζάχαρης γιατί, συν τοις άλλοις, είναι πιο λεπτόκοκκη κι έτσι λιώνει ευκολότερα.
Ιδού λοιπόν η συνταγή την οποία σας προτρέπω να δοκιμάσετε για ένα κέικ λίγο διαφορετικό από τα άλλα.
ΚΕΙΚ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΡΥΔΑΣ
Για 8 άτομα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα τοιχώματα μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ διαμέτρου 20-23 εκ. και τη βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσει το βούτυρο και να μη χρειαστεί κατόπιν πολύ αλεύρι. Κοσκινίζουμε 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κ.γλ. baking powder και ½ κ.γλ. αλάτι. Πλένουμε 7 ώριμα δαμάσκηνα (ή και 8 εάν είναι πολύ μικρά), τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού, κυρίως στη μεριά της φλούδας, για να κολλήσει αργότερα η ζάχαρη με την κανέλα.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε 140 γρ. ζάχαρη καρύδας και λεπτοτριμμένο ξύσμα από ένα μεγάλο λεμόνι. Τρίβουμε τη ζάχαρη με τα δάχτυλά μας για να αρωματιστεί από το λεμόνι. Προσθέτουμε 115 γρ. αγελαδινό βούτυρο που έχουμε αφήσει να μαλακώσει εκτός ψυγείου και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αφρατέψει το βούτυρο. Κατά διαστήματα σπρώχνουμε με σπάτουλα σιλικόνης το μίγμα από τα τοιχώματα προς τον πυθμένα του κάδου. Προσθέτουμε ένα-ένα 2 αυγά και χτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και χτυπάμε για λίγο ακόμη μέχρι να ενσωματωθούν και αυτά στο μίγμα. Δίνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα με σπάτουλα σιλικόνης για να ενσωματώσουμε όσο αλεύρι έχει ενδεχομένως μείνει στον πυθμένα και τα τοιχώματα του κάδου. Το μίγμα είναι αρκετά σφιχτό.
Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο, προσθέτουμε λίγο αλεύρι και τη χτυπάμε ανάποδα για να φύγει το παραπανίσιο. Ρίχνουμε το μίγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και τοποθετούμε κυκλικά τα δαμάσκηνα με τη μεριά της φλούδας προς τα πάνω. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 2 κ.σ. ζάχαρη καρύδας με ½ κ.γλ. κανέλα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια, κυρίως τα δαμάσκηνα.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30΄, μέχρι το μαχαίρι με το οποίο τεστάρουμε συνήθως τα κέικ να βγει στεγνό, με προσοχή να μην παραψηθεί. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει εντελώς μέσα στη φόρμα, το ξεφορμάρουμε, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.
Tips