Μπισκότα με κακάο και espresso για τον πρώτο φθινοπωρινό καφέ
Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο του 2025 με υπέροχα μπισκότα που μοσχοβολούν κακάο και καφέ.

Υποδεχόμαστε το φθινόπωρο του 2025 με υπέροχα μπισκότα που μοσχοβολούν κακάο και καφέ.
Ακόμη κι αν άδικα, μέχρι στιγμής, κουβαλάμε ζακέτες, μπουφάν και πασμίνες στις βραδινές μας βόλτες μπας και αισθανθούμε λίγη ψύχρα – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το κέντρο της Αθήνας –, ήδη διανύουμε το πρώτο επίσημο εικοσιτετράωρο του φθινοπώρου. Κι ενώ στα διάφορα ξένα sites έχουν αρχίσει οι συνταγές για καυτές σούπες κι αργομαγειρεμένα φαγητά για χουχουλιάρικα βράδια, εμείς εδώ συνεχίζουμε με τα γεμιστά, τα φασολάκια, τις μελιτζάνες κι όλα τα θεωρητικά καλοκαιριάτικα ζαρζαβατικά τα περισσότερα των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, είναι και στην καλύτερη εποχή τους, μιας κι ο ήλιος τώρα τα χαϊδεύει χωρίς να τα τσουρουφλίζει. Όπου να ‘ναι θα σκάσουν μύτη και οι συνταγές για το Thanksgiving και καπάκι για τα Χριστούγεννα. Μόνο που το σκέφτομαι ανατριχιάζω!
Καθώς το έχω έθιμο να φτιάχνω κάτι για τις πρώτες μέρες της νέας σεζόν (δείτε τέσσερις από αυτές εδώ, εδώ, εδώ και εδώ), η χθεσινή ημέρα της Φθινοπωρινής Ισημερίας γιορτάστηκε δεόντως με μπισκότα που είναι τέλεια για τον πρωινό και τον απογευματινό καφέ. Έχουν κακάο και μυρωδάτο espresso, λίγη κανέλα για το ζεστό της άρωμα, θριφτή βουτυρένια ζύμη και υπέροχο δάγκωμα από τα αγαπημένα φιστίκια Αιγίνης. Έχουν πλούσια γεύση, ενώ δεν είναι πολύ γλυκά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από ένα μπισκότο;
ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΑΚΑΟ, ESPRESSO ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ
Για 40 μπισκότα περίπου
Σε μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά: 1 ½ φλ. τσ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ¾ φλ. τσ. κακάο (χωρίς ζάχαρη), ½ κοφτό κ.γλ. αλάτι, ½ κ.γλ. κανέλα σε σκόνη και 2 γεμάτες κ.σ. αλεσμένο espresso (ή το περιεχόμενο από 2 κάψουλες). Ανακατεύουμε με το σύρμα για να διαλυθούν οι όποιοι κόκκοι και να αναμιχθούν οι σκόνες. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε με το φτερό, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, 170 γρ. αγελαδινό βούτυρο που έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου για αρκετή ώρα για να μαλακώσει με 1 φλ. τσ. ζάχαρη (βλ. tips). Σε αυτό το στάδιο επιμένουμε αρκετά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να λιώσει η ζάχαρη. Κατά διαστήματα σπρώχνουμε με σπάτουλα από τα τοιχώματα προς το κέντρο του κάδου. Προσθέτουμε 1 μεγάλο αυγό και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη. Σταματάμε το μηχάνημα, προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε αρχικά με σπάτουλα και κατόπιν με τα χέρια μας μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί σε αρκετά σφιχτή ζύμη. Βάζουμε για λίγο στο ψυγείο (περίπου 1 ώρα) για να παγώσει το βούτυρο και να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Στο μεταξύ, με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι ψιλοκόβουμε 2 χούφτες ανάλατα και άψητα φιστίκια Αιγίνης (βλ. tips).
Στον πάγκο εργασίας τοποθετούμε δύο κομμάτια διάφανης μεμβράνης. Σε ξύλο κοπής απλώνουμε λίγο κακάο και διαμορφώνουμε τη μισή ποσότητα της ζύμης σε κορμό διαμέτρου περίπου 4 εκ. και κατόπιν τον ρολάρουμε στα ψιλοκομμένα φιστίκια, πιέζοντας για να κολλήσουν. Τοποθετούμε τον κορμό στη διάφανη μεμβράνη και κλείνουμε σφιχτά σαν καραμέλα. Ρολάρουμε για λίγο ακόμη μέχρι να είναι ο κορμός όσο πιο στρογγυλός γίνεται. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Βάζουμε τους δύο κορμούς στο ψυγείο για αρκετό χρόνο (τουλάχιστον 2 ώρες – βλ. tips) μέχρι να κρυώσουν καλά και να είναι εύκολο να κοπούν σε μπισκότα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Βγάζουμε τον πρώτο κορμό από το ψυγείο, αφαιρούμε τη μεμβράνη και κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μπισκότα πάχους περίπου 1 εκ. Τα τοποθετούμε στη λαμαρίνα ανά 2-3 εκ. (δεν χρειάζεται μεγάλη απόσταση μεταξύ τους καθώς η ζύμη δεν έχει διογκωτικά υλικά και δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν μεταξύ τους) και ψήνουμε για περίπου 13΄-15΄. Μόλις χλιάνουν λίγο τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Tips