Ένα γλυκό για τις Ελενίτσες και τους Κωστήδες

Λέμε χρόνια πολλά στους αγαπημένους μας με ένα μαγιάτικο κέικ ανάλαφρο, δροσερό και πολύ όμορφο. Να σας χαιρόμαστε!

Ένα γλυκό για τις Ελενίτσες και τους Κωστήδες

Μεγάλη η γιορτή σήμερα για δύο ονόματα που όταν τα φωνάξεις σε δημόσιο χώρο θα απαντήσουν καμιά δεκαριά τουλάχιστον. Είναι ωραία ονόματα και τα δυο τους, εύηχα‧ ευχαριστιέσαι να τα ακούς. Να σας χαιρόμαστε! 

Η γιορτή φέρνει κεράσματα και ο πιο γλυκός μήνας της άνοιξης καλεί για κάτι ανάλαφρο και δροσερό. Ένα τέτοιο γλύκισμα έφτιαξα και σας το παρουσιάζω. Χωρίς να έχει τίποτα το εξαντρίκ είναι πανέμορφο, ενώ δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες ζαχαροπλαστικής. Απλώς, όπως πάντα με τα γλυκά, χρειάζεται λίγη προσοχή και ακρίβεια.  

ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ (SPONGE CAKE) ΜΕ ΣΑΝΤΙΓΙ MASCARPONE
& ΕΛΑΦΡΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

Για 8 άτομα (φόρμα διαμέτρου 20 - 23 εκ.)

 

Sponge cake
Φροντίζουμε να έχουμε βγάλει από το ψυγείο για αρκετή ώρα 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο, 125 ml γάλα πλήρες και 2 μεγάλα αυγά. Κοσκινίζουμε 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 ¼ κ.γλ. baking powder και μία πρέζα αλάτι. Στρώνουμε τον πάτο μιας στρογγυλής φόρμας ή ταψιού διαμέτρου 20 – 23 εκ. (βλ. tips) με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε τα τοιχώματα με λίγο λιωμένο βούτυρο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στη λειτουργία του αέρα. 

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα 2 αυγά με 150 γρ. ζάχαρη και ψιλοτριμμένο ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι, σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μέχρι το μίγμα να ασπρίσει και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Επιμένουμε και δεν βιαζόμαστε γιατί αυτό είναι ένα από τα πιο βασικά σημεία για την επιτυχία της συνταγής. 

Όση ώρα χτυπιούνται τα αυγά ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα (125 ml), το βούτυρο (60 γρ.) και μισό λοβό βανίλιας (τα σποράκια και το εξωτερικό περίβλημα), μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Δεν αφήνουμε να βράσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να χλιάνει, προσθέτουμε 2 κ.γλ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. 

Μόλις το μίγμα αυγών/ζάχαρης πάρει τον όγκο που θέλουμε προσθέτουμε τα κοσκινισμένα στερεά υλικά (αλεύρι, baking powder και αλάτι) σε τρεις δόσεις. Μετά από κάθε δόση χτυπάμε ελαφρά σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, προσέχοντας να μην παραχτυπηθεί το μίγμα. Μόλις τελειώσουμε με τα στερεά υλικά προσθέτουμε, πάλι σταδιακά σε τρεις δόσεις, το μίγμα γάλακτος/βουτύρου/ελαιολάδου (αφού αφαιρέσουμε το εξωτερικό περίβλημα της βανίλιας), αυτή τη φορά σε χαμηλή ταχύτητα για να μην χαθεί ο όγκος. Το τελικό μίγμα θα είναι αρκετά αραιό. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης για να βεβαιωθούμε ότι το μίγμα είναι απολύτως ομοιογενές και το ρίχνουμε στην φόρμα. Την χτυπάμε ελαφρά επάνω στον πάγκο εργασίας για να αφαιρέσουμε τις όποιες φουσκάλες. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 30΄, μέχρι να στερεοποιηθεί το κέικ. Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν από αυτό το διάστημα. Κάνουμε το γνωστό τεστ με το μαχαίρι που πρέπει να βγει στεγνό. Αν βγει υγρό συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το ψήσιμο, προσέχοντας να μην παραψηθεί για να μείνει το κέικ αφράτο. Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε μέσα στη φόρμα για 15΄, το ξεφορμάρουμε και το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.

 

Tips                                                     

  • Το κέικ έχει κάποιες ομοιότητες με το διάσημο Victoria sponge cake, αγαπημένο της βασίλισσας Βικτωρίας, όπως υποδεικνύει το όνομά του. Συνήθως περιέχει αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, δεν περιέχει λάδι, το βούτυρο χτυπιέται με τη ζάχαρη, ενώ τα αυγά προστίθενται σε δεύτερο στάδιο. Μετά από έρευνα και μια-δυο δοκιμές κατέληξα στη σημερινή συνταγή γιατί βρήκα ότι αφενός η μέθοδος του χτυπήματος της ζάχαρης με τα αυγά αρκεί για ένα υπέρ-αφράτο αποτέλεσμα χωρίς να χρειαστεί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, η προσθήκη του λίγου ελαιολάδου αφετέρου, έχει σαν αποτέλεσμα το ότι το κέικ παραμένει αφράτο για αρκετές μέρες, αρκεί να φυλαχθεί σε αεροστεγές δοχείο.  
  • Το ιδανικό μέγεθος της φόρμας είναι 20 εκ., αλλά και μέχρι 23 εκ. να είναι, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, απλώς το κέικ θα είναι λίγο λιγότερο φουσκωτό. Εάν, όμως, είναι πιο μεγάλο από 23 εκ., θα γίνει πολύ λεπτό.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φόρμα με αποσπώμενο πάτο που κάνει πιο εύκολη την επιχείρηση του ξεφορμαρίσματος, αρκεί να είναι τέλεια στεγανή γιατί το μίγμα είναι αραιό. Για να είστε απολύτως σίγουροι, τυλίξτε σφτιχτά το κάτω μέρος της φόρμας με αλουμινόχαρτο. 

Όση ώρα ψήνεται το κέικ ετοιμάζουμε τα άλλα δύο στοιχεία του γλυκού: τη σαντιγί και τη μαρμελάδα.

 

Σαντιγί με mascarpone
Έχουμε φροντίσει να βάλουμε στο ψυγείο το μπολ του μίξερ και το σύρμα. Το ίδιο κρύα πρέπει να είναι το τυρί και η κρέμα γάλακτος. Κοσκινίζουμε 5 κοφτές κ.σ. ζάχαρη άχνη. Στο μπολ του μίξερ βάζουμε 100 γρ. mascarpone και το αφρατεύουμε με σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτουμε 200 γρ. κρέμα γάλακτος με όλα της τα λιπαρά και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να πήξει ελαφρά το μίγμα σαν αραιό γιαούρτι. Μόνο τότε ανεβάζουμε την ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή (όχι στο μάξιμουμ) και αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά, σαν βροχή, την κοσκινισμένη άχνη. Χτυπάμε μέχρι η σαντιγί να πήξει σαν γιαούρτι σακούλας και να στέκεται πάνω στο σύρμα. Προσέχουμε να μην την παραχτυπήσουμε γιατί κινδυνεύει να κόψει. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. Αυτή η σαντιγί με το τυρί είναι πολύ πιο σταθερή από αυτή με την σκέτη κρέμα, παραμένει, εντούτοις, αφράτη. Κι όχι μόνον αυτό, αλλά η ελαφρά όξινη γεύση του mascarpone κάνει το γλυκό πολύ φίνο. Δεν συνιστώ το κοινό τυρί κρέμα γιατί δεν έχει καμία γεύση.

Ελαφριά μαρμελάδα φράουλα
Με τη λέξη ελαφριά εννοώ το σύντομο βράσιμο των φρούτων, καθώς και την ελάχιστη ζάχαρη. Δεν χρειάζεται ζύγισμα: απλώς πασπαλίζουμε τα φρούτα σαν να επρόκειτο για φρουτοσαλάτα. Κόβουμε τις φράουλες σε μικρά κομματάκια για να συντομευθεί ο χρόνος βρασμού: 15΄σε μέτρια φωτιά είναι υπεραρκετά. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζεται να τις πολτοποιήσουμε. Άλλη επιλογή είναι να μην βράσουμε καθόλου τις φράουλες, παρά να τις πολτοποιήσουμε στο multi ωμές, προσθέτοντας λίγη ζάχαρη και λίγο χυμό λεμόνι. Αυτό είναι το περίφημο κουλί (coulis) που ίσως έχετε ακούσει. Σε κάθε περίπτωση, και λόγω του ότι η ποσότητα που χρειαζόμαστε είναι μικρή, εφόσον έχετε στο ψυγείο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οποιαδήποτε μαρμελάδα φράουλας, ή από άλλο κόκκινο φρούτο. Αργότερα μέσα στο καλοκαίρι μπορείτε να αντικαταστήσετε με μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο, ενώ τον χειμώνα με μαρμελάδα εσπεριδοειδών.

 

Συναρμολόγηση
Απλώνουμε τη σαντιγί σε όλη την επιφάνεια του κέικ, σχηματίζοντας «βουναλάκια» με την πλάτη ενός κουταλιού. Με ένα μικρό κουτάλι μοιράζουμε ανά διαστήματα κουκίδες μαρμελάδας και με μία οδοντογλυφίδα την απλώνουμε φτιάχνοντας κυματιστά σχέδια. Το γλυκό, λόγω της κρέμας, διατηρείται στο ψυγείο σε αεροστεγές δοχείο. Το βγάζουμε λίγη ώρα πριν για να μην είναι εντελώς κρύο.

 

Σημειώσεις

·         Διπλασιάζοντας τις ποσότητες των υλικών του κέικ, μπορείτε να φτιάξετε δύο κέικ για να έχετε ένα είδος τούρτας που οπωσδήποτε θα είναι πιο εντυπωσιακή, βάζοντας ενδιάμεσα λίγη κρέμα και λίγη μαρμελάδα και γαρνίροντας την επιφάνεια όπως πιο πάνω.
·         Και τα τρία στοιχεία του γλυκού, το καθένα ξεχωριστά, μπορούν να είναι βάση για άλλα επιδόρπια, π.χ. το κέικ από μόνο του τρώγεται σκέτο, πασπαλισμένο με λίγη ζάχαρη άχνη ή με γλάσο λεμονιού ή ελαφρά σιροπιασμένο όπως το παντεσπάνι για βάση τούρτας, η μαρμελάδα μπορεί να συνοδεύσει γιαούρτι ή παγωτό αλλά και να φαγωθεί μόνη της στο πρωινό, η σαντιγί μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά γλυκά σαν επικάλυψη ή γέμιση, κ.λπ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v