Η Σοφία, ο Τηλέμαχος και τ' άλλα τα παιδιά

Η Αγάπη μας δείχνει πώς να κάνουμε ζεστή σοκολάτα για να αντιμετωπίσουμε τα … επώνυμα κύματα ψύχους
Η Σοφία, ο Τηλέμαχος και τ άλλα τα παιδιά

Της Αγάπης Μαργετίδη

Η ιστορία της ονοματοδοσίας των τυφώνων, κυκλώνων και έτερων έντονων καιρικών φαινομένων είναι πολύ παλιά (χρονολογείται από τον 19ο αιώνα) και αρκετά ενδιαφέρουσα, αφού η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μετεωρολόγων και άλλων επιστημόνων είναι ύψιστης σημασίας για την προστασία των κατοίκων των πληττόμενων περιοχών. Αρχικά τα ονόματα βασίζονταν στο εορτολόγιο, κατόπιν τα φαινόμενα ήταν αποκλειστικά γένους θηλυκού και όταν οι γυναικείες οργανώσεις διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον (ανάποδο) σεξισμό, αποφασίστηκε η εναλλάξ χρήση γυναικείων και ανδρικών ονομάτων.

Αυτά βεβαίως αφορούν τις περιοχές του πλανήτη που πλήττονται συχνά πυκνά από τέτοια φαινόμενα και η Ελλάδα δεν είναι μέσα σ’ αυτές, ευτυχώς δηλαδή.  Παρόλα αυτά, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αποφάσισε το 2017 πως η ονοματοδοσία των φαινομένων συμβάλλει στην προστασία του κοινού, αφού αυξάνει την προσοχή του στις διάφορες ανακοινώσεις των μετεωρολόγων και των υπευθύνων για την πολιτική προστασία.  Κι έτσι, από την πρώτη «Αριάδνη» του 2017, φτάσαμε στην «Σοφία» του 2019, η οποία θα δώσει τη σκυτάλη στον «Τηλέμαχο» που, όπως διαβάζω, ακολουθεί οσονούπω. 

Η «Σοφία» λοιπόν μας έκανε ποδαρικό τη νέα χρονιά και ως φαινόμενο πολύ μου αρέσει.  Έχω την αίσθηση πως φέτος θα δούμε κανονικό χειμώνα, όχι από αυτούς τους χλιαρούς των τελευταίων χρόνων.  Και τι δεν έχω να σας φτιάξω φίλοι μου, πράματα και θαύματα θα δείτε!

Σήμερα θα σας μιλήσω για τη ζεστή σοκολάτα.  Αυτή που εναλλάξ με το τσάι και τις σούπες ζεσταίνουν το κοκαλάκι μας και ευφραίνουν την καρδιά μας.  Όμως μια σωστή ζεστή σοκολάτα δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση.  Όχι πως είναι δύσκολο, αλλά έχει κι αυτή τα κόλπα και τις τεχνικές της.  

Οι βασικές μέθοδοι είναι τρεις και η κάθε μια έχει τις χάρες της. 

 Η ΑΠΛΗ
Είναι η πιο ελαφριά και παιδική, χωρίς να στερείται νοστιμιάς.



Για κάθε μεγάλο φλιτζάνι υπολογίζουμε 1 γεμάτη κ.σ. κακάο σε σκόνη, 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη και 250 ml γάλα.  Βάζουμε το κακάο και τη ζάχαρη στο κρύο γάλα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα τέλεια λείο μίγμα. Απομακρύνουμε από την εστία ακριβώς πριν πάρει βράση. 

Η ΓΑΛΛΙΚΗ
Όσοι έχουν γευτεί την περίφημη ζεστή σοκολάτα του διάσημου Belle Epoque παριζιάνικου salon de thé “Angelina” που στέκεται ολόιδιο από το 1903 στον αριθμό 226 της rue de Rivoli, δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκστασιαστούν. Το ρόφημα φέρει το όνομα “L’ Africain”, λόγω του σπέσιαλ μίγματος τριών ειδών σοκολάτας από τρεις χώρες της Αφρικής (Γκάνα, Νιγηρία και Ακτή Ελεφαντοστού). Εννοείται πως η συνταγή παραμένει μυστική, όμως βρήκα μια που της μοιάζει.

Για κάθε μεγάλο φλιτζάνι υπολογίζουμε ¾ φλ. τσ. γάλα, ¼ φλ. τσ. κρέμα γάλακτος, 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη και 110 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70 %.  Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα, την κρέμα και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας με το σύρμα.  Ακριβώς πριν το σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή, απομακρύνουμε το σκεύος από την εστία, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ξαναβάζουμε στην εστία για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να πήξει ελαφρώς το μίγμα. 

Η ΙΤΑΛΙΚΗ
Οι Ιταλοί θέλουν ακόμα πιο πηχτή την Cioccolata Calda και γι αυτό χρησιμοποιούν corn flour.  Παρόλο που δεν ανιχνεύεται στη γεύση, προσωπικά δεν το προτιμώ γιατί το αποτέλεσμα μοιάζει πιο πολύ με αραιή μους παρά με ρόφημα, λόγω επίσης και του γεγονότος πως χρησιμοποιούν και σκόνη κακάο και σοκολάτα.  Πληθωρικοί οι Ιταλοί!  Επειδή όμως έχει και αυτή η μέθοδος θερμούς οπαδούς, σας την δίνω.



Για κάθε μεγάλο φλιτζάνι υπολογίζουμε 250 ml γάλα, 1 κοφτή κ.σ. corn flour, 1 κοφτή κ.σ. κακάο σε σκόνη, 1 κοφτή κ.σ. ζάχαρη και 110 γρ. ψιλοκομμένη σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο τουλάχιστον 70 %.  Βάζουμε το κακάο, τη ζάχαρη και το corn flour στο κρύο γάλα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα τέλεια λείο μίγμα. Ακριβώς πριν το σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή, απομακρύνουμε το σκεύος από την εστία, προσθέτουμε τη σοκολάτα και ξαναβάζουμε στην εστία για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να πήξει το μίγμα. 

Η κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε ελαφριά σαντιγί με λίγο ξύσμα σοκολάτας ή/και σκόνη κακάο, είναι classic and fantastic, έτσι που βυθίζεται αργά αργά και λιώνει στην καυτή σοκολάτα. Και το ίδιο το ρόφημα όμως, αλλάζει με δεκάδες παραλλαγές και προσθήκες.  Μπορούμε πρώτον να αρωματίσουμε τη σοκολάτα με κάποιο αλκοόλ : το ρούμι της πάει πολύ, το ίδιο και το ουίσκι.  Αν βάλουμε ρούμι και προσθέσουμε και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, φύγαμε για την Καραϊβική.  Τα μπαχαρικά λατρεύουν κι αυτά τη ζεστή σοκολάτα : η βανίλια, η κανέλα, το πιο σπάνιο tonka bean, αλλά και το πιπέρι και το chili για μεξικάνικη φιέστα.  Λίγος καφές espresso (1 κ.γλ.) μέσα στη ζεστή σοκολάτα αναδεικνύει τα αρώματά της ακόμα πιο πολύ.  Το βασικότερο όλων είναι η άριστη ποιότητα της σοκολάτας και του κακάο.  

Η Σοφία καλά ξηγήθηκε, άντε να δούμε τον Τηλέμαχο τώρα.  Μέχρι τότε, σας φιλώ.  Ωπ, Καλή Χρονιά είπαμε;  Δεν είπαμε!  Ευτυχείτε! 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v