Η επιστροφή των μανιταριών

Τα μανιτάρια επέστρεψαν δριμύτερα και η Αγάπη τα παντρεύει με τις φακές σε μία πλούσια και υγιεινή φθινοπωρινή σαλάτα.
Η επιστροφή των μανιταριών

της Αγάπης Μαργετίδη

Διανύοντας αισίως το τέταρτο φθινόπωρο σε τούτη εδώ τη στήλη, αναρωτιέμαι τι άλλο θα μπορούσα να πω για τα μανιτάρια.  Το ότι τα λατρεύω, το ξέρετε.  Το ότι είναι διατροφικά εξαιρετικά πολύτιμα, το ξέρετε.  Το ότι μαγειρεύονται με χίλιους δυο τρόπους, το γνωρίζετε, επίσης.  Μέχρι και στον ονειροκρίτη είχα προσφύγει πριν τρία χρόνια για να δω πώς ερμηνεύεται η εμφάνισή τους στα όνειρα!  Αν θυμάστε (πατήστε εδώ), δεν προμηνύουν τίποτα καλό, αλλά αυτό το προσπερνάμε γιατί δεν μας παίρνει να ανησυχήσουμε κι άλλο, αρκετά προβλήματα έχουμε. 

Επομένως, φίλοι μου, το μόνο που απομένει να κάνω είναι να ανανεώσω τους όρκους λατρείας που έχω ανταλλάξει με τα μανιτάρια και να τα καλωσορίσω και φέτος στην κουζίνα μου.  Σήμερα τα ένωσα με τις φακές σε μία σαλάτα γεμάτη νοστιμιά και πλούσια διατροφική αξία. 

 
ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΦΑΚΕΣ
Για 4 άτομα ως κυρίως πιάτο.

Βράζουμε 250 γρ. φακές μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να χυλώσουν.  Το υγρό στο οποίο θα βράσουν θα είναι νερό με 1 ολόκληρο κρεμμύδι, 1 σκ. σκόρδου αξεφλούδιστη και ελαφρά κοπανισμένη με την λάμα ενός μαχαιριού και 1 κλαρί φρέσκο δενδρολίβανο.  Μόλις είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε, αφαιρούμε τα αρωματικά, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα μεγάλο μπολ.

Όσο βράζουν οι φακές ετοιμάζουμε τα μανιτάρια.  Ζεσταίνουμε καλά ένα μεγάλο και βαθουλό τηγάνι, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε 250 γρ. μανιτάρια της επιλογής μας με 1 κλαρί φρέσκο δενδρολίβανο και 1 σκ. σκόρδου αξεφλούδιστη και ελαφρά κοπανισμένη με την λάμα ενός μαχαιριού, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ψηθούν και να χάσουν τα όποια υγρά βγάλουν. Τα αλατοπιπερώνουμε.  Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια, αφαιρούμε τα μανιτάρια από το τηγάνι, τα βάζουμε στο μπολ με τις φακές και πετάμε το δενδρολίβανο και το σκόρδο. Στη θέση τους στο τηγάνι σοτάρουμε 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες μέχρι να μαλακώσει.  Το βάζουμε στο μπολ και στη θέση του σοτάρουμε, πάντα σε μέτρια φωτιά, τα φύλλα από ένα μικρό ραντίτσιο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν και να «αρπάξουν» ελαφρά στις άκρες. Μόλις ψηθούν τα βάζουμε στο μπολ με τις φακές, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι.  Μόλις κρυώσουν κι αυτά, προσθέτουμε πρασινάδες της αρεσκείας μας.

Ετοιμάζουμε μια vinaigrette με λίγη μουστάρδα, ξύδι από κόκκινο ή λευκό κρασί ή ξύδι από sherry, αλατοπίπερο και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Την προσθέτουμε στο μπολ με τα υλικά της σαλάτας, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.

 

Tips

  • Όλα τα είδη μανιταριών είναι κατάλληλα και το καθένα έχει τη δική του γεύση και άρωμα.  Αν είναι μεγάλα θα τα κόψετε σε μικρότερα κομμάτια.  Τα Ιαπωνικά shimeji που βρήκα στον μανάβη ταίριαξαν πολύ λόγω του λεπτού τους αρώματος και του μεγέθους τους, για να μην μιλήσω και για την ομορφιά τους.  Είναι επίσης πολύ εύκολα στη διαχείρισή τους, αφού το μόνο που έχει να κάνει κάποιος είναι να κόψει το κάτω μέρος, εκεί που ενώνονται μεταξύ τους, και να τα χωρίσει.  Όπως θα παρατηρήσετε και στις φωτογραφίες, υπάρχουν δύο ειδών, τα ολόλευκα και αυτά με τα καφετιά καπελάκια. 
  •  Εάν δεν αγαπάτε το πικρούτσικο ραντίτσιο, παραλείψτε το, αν και όταν το σοτάρουμε, αποκτά μια πολύ ιδιαίτερη γεύση, αλλά και υφή.  Λόγω του ότι τα φύλλα είναι πολύ λεπτά στις άκρες, ενώ όσο προχωράμε προς την καρδιά σκληραίνουν, έχουμε διάφορες υφές οι οποίες προσθέτουν ενδιαφέρον στο δάγκωμα. 
  • Όσο για τις πρασινάδες, κι εδώ ισχύει το ότι η κάθε μια προσθέτει γεύση, άρωμα και, βεβαίως, πολλές και διαφορετικές βιταμίνες. 
  • Νομίζω πως ενδιαφέρουσα γεύση θα προσέθετε και λίγο bacon, προτίμησα όμως να αφήσω τη σαλάτα χωρίς ζωική πρωτεΐνη και χωρίς έξτρα θερμίδες.  Άλλωστε τα μανιτάρια και οι φακές, ως γνωστόν, είναι πολύτιμες πηγές πρωτεϊνών, αλλά και πολλών άλλων θρεπτικών στοιχείων.  

Φωτογραφίες : Μόνικα Κρητικού 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v