Καυτό Σαββατοκύριακο

Μια συνταγή για τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού
Καυτό Σαββατοκύριακο

της Αγάπης Μαργετίδη

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη γνωστή και αγαπητή σε όλους Ε.Μ.Υ., ο πρώτος καύσωνας για το σωτήριον έτος 2018 έρχεται καλπάζων.  Έτσι διάβασα, αυτό σας μεταφέρω.    

Έχετε ελέγξει τα κλιματιστικά σας;  Τους έχετε κάνει σέρβις; Σας το λέω γιατί την έχω πατήσει στο παρελθόν κι άντε να βρείτε τεχνικό το σαββατοκύριακο.  Αποκλείεται, σας το υπογράφω.  Το ποτιστικό σας δουλεύει καλά;  Το ρυθμίσατε για καλοκαίρι;  Η μπαταρία είναι εντάξει;  Κι εδώ μιλάει η πείρα η πικρή.  

Όλα καλά λοιπόν, ας φτιάξουμε την πρώτη μας καλοκαιρινή σαλάτα για φέτος.  Τι σαλάτα δηλαδή, εδώ πρόκειται για ολόκληρο, κανονικό, χορταστικό, πλήρες και υγιεινό γεύμα.  Και νόστιμο, εξυπακούεται. 



ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝΟ, ΚΟΥΣΚΟΥΣ, ΦΑΚΕΣ & ΑΒΟΚΑΝΤΟ

Για 4 άτομα ως κυρίως φαγητό.  Βράζουμε 1 φλ. τσ. φακές σε άφθονο νερό, τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν (βλ. tips).  Ετοιμάζουμε 1 φλ. τσ. κουσκούς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και το αφήνουμε να κρυώσει (βλ. tips).  Κόβουμε σε μικρά καρεδάκια 2 μικρά αγγούρια και ½ ξερό κρεμμύδι και σε λίγο μεγαλύτερους κύβους μία κονσέρβα τόνου (βλ. tips).  Ψιλοκόβουμε μπόλικο δυόσμο και βασιλικό.  Ετοιμάζουμε το dressing με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χυμό και ξύσμα λεμονιού, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, αλατοπίπερο και προαιρετικά κάτι καυτερό (π.χ. κοκκινοπίπερο, chili σε σκόνη ή φρέσκα ψιλοκομμένα).  Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις φακές, το κουσκούς, το αγγούρι, το κρεμμύδι και τον τόνο. Περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε καλά.  Δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί, διορθώνουμε τη γεύση. Σερβίρουμε και προσθέτουμε σε κάθε πιάτο από μισό αβοκάντο που το έχουμε τρίψει με λεμόνι για να μη μαυρίσει και αρτύσει με αλατοπίπερο και ελαιόλαδο.

Tips
 

  • Μπορείτε να βάλετε όποιο είδος φακής σας αρέσει και έχετε διαθέσιμο, εκτός από τις πορτοκαλιές, γιατί είναι ακατάλληλες για σαλάτα, λόγω του γεγονότος ότι λιώνουν πολύ γρήγορα.  Οι φακές, όταν τις θέλουμε για σαλάτα, δεν πρέπει να χυλώσουν αλλά να μείνουν σπυρωτές.  Εγώ είχα τις μαύρες beluga που τους έχω αδυναμία.  Επί τη ευκαιρία θα σας θυμίσω μια περσινή συνταγή με μαύρες φακές για να’ χετε να παίζετε με τις καλοκαιρινές σαλάτες που είναι πλήρη γεύματα. 
  • Το αραβικό κουσκούς ετοιμάζεται ως εξής : φουσκώνει σε βραστό νερό (σε αναλογία 1:1) για λίγα λεπτά σε σκεπασμένο μπολ και μόλις το νερό απορροφηθεί εξ ολοκλήρου, το αφρατεύουμε απαλά με ένα πιρούνι για να γίνει σπυρωτό.  Εδώ δώστε λίγη προσοχή, μιλώ για το αραβικό κουσκούς και όχι το κουσκουσάκι που είναι ζυμαρικά σαν μπίλιες. Όχι πως δεν θα μπορούσατε να βάλετε αυτό, νομίζω όμως πως με τις φακές ταιριάζει καλύτερα το αραβικό.  Περί ορέξεως όμως τα γνωστά, κάντε όπως αρέσει σε σας. 
  • Δοκιμάστε τον τόνο Αλοννήσου,  είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να βάλετε στο πιάτο σας, από όλες τις απόψεις : υγείας, νοστιμιάς, άριστης ποιότητας.  Από τον ντόπιο κιτρινόπτερο τόνο, χωρίς βλαβερά βαρέα μέταλλα, απίστευτα νόστιμο και εξαιρετικά θρεπτικό, σε όμορφα βαζάκια αντί για κονσέρβα, αναντίρρητα αξίζει τη λίγο αυξημένη τιμή του.  Εγώ προτίμησα τον φυσικά καπνισμένο και τι να σας πω, η σαλάτα μου έγινε ποίημα. 
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το αβοκάντο με βραστό αυγό, ταιριάζει εξίσου με τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Ταιριάζουν πολύ οι ελιές, αλλά και η κάππαρη, τα καπαρόφυλλα, τα τσιτσίραυλα και όλα τα τουρσιά. 
  • Για να ανακατευτούν τα αρώματα και να νοστιμίσει η σαλάτα, καλό είναι να την ετοιμάσουμε περίπου μία ώρα πριν.  Αν πρόκειται να την φάμε πολύ αργότερα, την βάζουμε στο ψυγείο, φροντίζοντας βέβαια να μην την φάμε παγωμένη αλλά δροσερή, γι αυτό την βγάζουμε από το ψυγείο περίπου 30΄ πριν.  Τρώγεται ωραιότατα και την επόμενη μέρα, εκτός βεβαίως από το αβοκάντο. 
Δείτε όμως πώς μας παραπληροφορούν τα ΜΜΕ κι έρχομαι τώρα στη δύσκολη θέση να απολογηθώ.  Τσίμπησα από τον πηχυαίο τρομολαγνικό τίτλο του άρθρου, χωρίς να κάνω τον κόπο να διαβάσω το περιεχόμενο. Σαν κάτι όμως να μην μου κόλλαγε και πριν στείλω τη συνταγή για δημοσίευση, αποφάσισα να ενημερωθώ καλύτερα.  Λοιπόν κυρίες και κύριοι, ιδού η πλήρης αλήθεια : δεν θα είναι καύσωνας αυτό που θα μας βρει το σαββατοκύριακο, αλλά έντονη ζέστη με πολλή υγρασία.  Η θερμοκρασία δεν θα ανέβει σε ύψη δυσθεώρητα αλλά είναι η υγρασία που  θα κάνει την ατμόσφαιρα πνιγηρή.  Μας δουλεύετε;  Δηλαδή όχι Γιάννης, Γιαννάκης.  Επιστημονικά μιλώντας βεβαίως, όντως δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κηρυχθεί η επερχόμενη ζέστη καύσωνας κι έτσι δεν έχω παρά να ζητήσω συγγνώμη για τον πανικό που έσπειρα στο αναγνωστικό μου κοινό και να υποσχεθώ πως δεν θα επαναληφθεί.  Τη σαλάτα όμως φτιάξτε την!  
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v