Οι φακές στην πασαρέλα!

Πώς να φτιάξετε την πιο ιδιαίτερη δροσερή σαλάτα με μαύρες φακές beluga και γιαούρτι για ορεκτικό ή και κυρίως πιάτο.
Οι φακές στην πασαρέλα!

της Αγάπης Μαργετίδη

Πώς είπατε; Μαύρες φακές που ονομάζονται beluga; Μιλάτε σοβαρά; Τι δουλειά έχουν οι ταπεινές φακές με το χαβιάρι; Όλα τα ‘χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε! Σταθείτε μια στιγμή, θα σας τα πω όλα με το νι και με το σίγμα.

Τις φακές τις υπεραγαπώ. Όλες τις φακές. Όλων των χρωμάτων και όλων των φυλών. Λατρεύω και τιμώ την ελληνική σούπα με τη ρέγκα από δίπλα, ένα το κρατούμενο. Μεταχειρίζομαι τις πολύτιμες λευκαδίτικες φακές Εγκλουβής με απεριόριστο σεβασμό. Αγαπώ το Bollywood dhal που είναι σαν πλουμιστό πορτοκαλί σάρι. Με ιντριγκάρει ο έρωτας αλά γαλλικά της πράσινης φακής με το παστό χοιρινό. Με διασκεδάζει η μεξικάνικη φιέστα της φακής με το chili.

Χθες όμως ήμουν μέλος της κριτικής επιτροπής των καλλιστείων της φακής όπου η μαύρη beluga μας μάγεψε όλους. Δεν ήταν μόνον η ομορφιά της που μας συνεπήρε. Είχε υπόσταση και ήξερε να κρατάει τη θέση της. Βάδισε στην πασαρέλα αγέρωχα, χωρίς πολλά κουνήματα, δεν τα χρειαζόταν.

Η εμφάνιση της μαύρης καλλονής με βραδινή τουαλέτα ραμμένη από ιστορικό οίκο Υψηλής Ραπτικής ξεσήκωσε τα πλήθη.


Σαλάτα με μαύρες φακές beluga και γιαούρτι

Για 2 άτομα ως κύριο πιάτο ή 4 για ορεκτικό. Σε μία μετρίου μεγέθους κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπαχαρικά που θα δώσουν το άρωμα στο φαγητό: Σπόρους κόλιανδρου, σπόρους κύμινου και σιναπόσπορους, όλα από ½ κ. γλ. (βλ. tips). Μόλις αρχίσουν να μοσχοβολάνε, προσθέτουμε 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και 1 σκ. σκόρδου, επίσης ψιλοκομμένη και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε 1 φλ. τσ. μαύρες φακές και σκεπάζουμε με νερό ή ζωμό λαχανικών. Χαμηλώνουμε την φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, με προσοχή όμως να μην αρχίσουν να σκάνε ή να χυλώνουν (βλ. tips). Μόλις είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε σε ψιλή σήτα και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Αρτύζουμε με λίγες σταγόνες ξυδιού από κόκκινο ή λευκό κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε εάν χρειάζεται λίγο φρέσκο ελαιόλαδο, ίσα-ίσα να γυαλίσουν. Σε ένα μπολ βάζουμε 1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι, το αλατίζουμε ελαφρώς και το ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο και μπόλικο ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο. Σερβίρουμε τις φακές με λίγο γιαούρτι από πάνω και διακοσμούμε με φυλλαράκια δυόσμου και λίγες ακόμη σταγόνες ελαιόλαδου.

Tips
-Τα καρυκεύματα που σας προτείνω είναι ενδεικτικά. Μπορείτε να τα αντικαταστήσετε όλα ή κάποια από αυτά με ό,τι σας αρέσει, π.χ. μαραθόσπορους, καρδάμωμο, κουρκουμά. Για μεγαλύτερη ευκολία, μπορείτε να βάλετε πούδρα κάρυ: Ανάλογα με το πόσο καυτερό είναι το κάρυ σας, θα βάλετε 1-2 κ. γλ. και θα το γυρίσετε κι αυτό στο ζεστό λάδι, γιατί ως γνωστόν, όλα τα καρυκεύματα πρέπει να ζεσταίνονται για να μοσχομυρίσουν. Γενικώς δεν το παρακάνουμε με τα μπαχαρικά, οι φακές πρέπει να αρωματιστούν διακριτικά.
-Βρήκα μαύρες φακές σε βιολογικό σούπερ μάρκετ, καναδικής προέλευσης και ήσαν πράγματι νοστιμότατες, ενώ κράτησαν το σχήμα και το χρώμα τους. Εάν όμως είχα βρει τις ελληνικές μαύρες φακές από τον Φενεό, θα τις είχα δοκιμάσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Εννοείται ότι η σαλάτα γίνεται και με τις κοινές καφετιές φακές, ακόμη και με άλλα όσπρια, όπως η λιγότερο γνωστή ροβίτσα. Το μαύρο χρώμα όμως είναι εντυπωσιακότατο και σε συνδυασμό με το κατάλευκο γιαούρτι, προσθέτει μυστήριο στο φαγητό μας. Οι φακές beluga είναι λίγο πιο ακριβές από τις άλλες, το αξίζουν όμως και με το παραπάνω.
-Το βράσιμο δεν πρέπει να ξεπεράσει το εικοσάλεπτο, γιατί πρώτον οι φακές θα χάσουν το όμορφο χρώμα τους και δεύτερον, από τη στιγμή που προορίζονται για σαλάτα, πρέπει να κρατάνε στο δόντι και να μείνουν ολόκληρες. Πρέπει να βράσουν σε χαμηλή φωτιά σε αρκετό υγρό, κι έτσι τις παρακολουθούμε και συμπληρώνουμε υγρά εάν χρειαστεί. Το ίδιο ισχύει για οποιοδήποτε άλλο είδος φακής προορίζουμε για σαλάτα.
-Την ημέρα που τις έφτιαξα είχα περίσσευμα από ψητά λαχανικά, τα οποία προσέθεσα στη σαλάτα και το γεύμα ήταν πλήρες, η δε ομορφιά αδιαμφισβήτητη. Άλλες ιδέες είναι να προσθέσετε ωμά ζαρζαβατικά της εποχής κομμένα σε κυβάκια, όπως ντομάτα, αγγούρι, πιπεριές, κλπ.
-Εάν η ζωική πρωτεΐνη είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής σας, προσθέστε τόνο, σολομό, καπνιστό χέλι ή κοτόπουλο.

Όπως έδειχναν όλα τα προγνωστικά, το διάδημα της Μις Κόσμος κατακτήθηκε παμψηφεί και είμαι σίγουρη πως θα σαρώσει με την ίδια ευκολία και τον πολυπόθητο τίτλο της Μις Υφήλιος. Θα είμαι εκεί για να σας μεταφέρω το ρεπορτάζ!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v