Διατροφή για διάρροια: Τι να φάτε για να ανακουφιστείτε

Υπάρχουν τροφές που καταπραΰνουν το έντερο και άλλες που χειροτερεύουν τη διάρροια. Δες τι να φας και τι να αποφύγεις για να νιώσεις καλύτερα.

Διατροφή για διάρροια: Τι να φάτε για να ανακουφιστείτε

Η διάρροια μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, να διαρκέσει λίγες ημέρες ή περισσότερο, και να φέρει μαζί της εξάντληση, ενόχληση και μια γενικότερη αίσθηση αδυναμίας. Όσο κι αν μας απασχολεί το πώς προέκυψε, το τι τρώμε εκείνες τις μέρες είναι εξίσου καθοριστικό. Η σωστή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων.

Τι προκαλεί τη διάρροια και πώς επηρεάζει το σώμα

Οι αιτίες της διάρροιας ποικίλλουν, από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις μέχρι τροφικές δηλητηριάσεις, ευαισθησίες σε τροφές, ακόμα και στρες ή αλλαγές στη φαρμακευτική αγωγή. Το αποτέλεσμα είναι ένα πεπτικό σύστημα που λειτουργεί πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, δυσχεραίνοντας την απορρόφηση υγρών και θρεπτικών συστατικών. Αυτό οδηγεί όχι μόνο σε απώλεια υγρών, αλλά και βασικών ηλεκτρολυτών, όπως νάτριο και κάλιο, δημιουργώντας αίσθημα κόπωσης, ζαλάδα και αφυδάτωση.

Βασικές διατροφικές αρχές για την αντιμετώπιση της διάρροιας

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να αποφύγουμε τρόφιμα και ποτά που ερεθίζουν το έντερο. Ταυτόχρονα, χρειάζεται να ενισχύσουμε την πρόσληψη τροφών που είναι ήπιες για το πεπτικό, εύπεπτες και πλούσιες σε άμυλο. Η περίφημη δίαιτα BRAT (μπανάνες, ρύζι, μήλα, φρυγανιές) βασίζεται ακριβώς σε αυτό: Τροφές χαμηλές σε φυτικές ίνες και χωρίς λιπαρά, που βοηθούν στη σύσφιξη των κοπράνων και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου. Το φαγητό πρέπει να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες, σε τακτά διαστήματα, για να μην επιβαρύνεται το στομάχι.

Τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση

Οι τροφές που συμβάλλουν στην ανακούφιση είναι όσες είναι ουδέτερες, καταπραϋντικές για το στομάχι και δεν περιέχουν πολλά λιπαρά ή φυτικές ίνες. Οι μπανάνες, το λευκό ρύζι, οι πατάτες (βραστές χωρίς λάδι ή μπαχαρικά), το σκέτο ψωμί του τοστ και τα ψημένα μήλα (ιδανικά χωρίς φλούδα) είναι εξαιρετικές επιλογές. Επίσης, το βραστό κοτόπουλο ή το λευκό ψάρι χωρίς λίπος μπορούν να δώσουν στον οργανισμό την απαραίτητη πρωτεΐνη, χωρίς να επιβαρύνουν το έντερο. Τα γιαούρτια με προβιοτικά, σε ήπια μορφή, ενισχύουν την καλή χλωρίδα του εντέρου και βοηθούν στη γρηγορότερη αποκατάσταση.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται

Όταν έχεις διάρροια, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση, ακόμη κι αν γενικά θεωρούνται υγιεινές. Τα γαλακτοκομικά (εκτός του γιαουρτιού με προβιοτικά), τα λιπαρά φαγητά, τα τηγανιτά, τα όσπρια, τα λαχανικά που προκαλούν αέρια (όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι), οι ωμές σαλάτες, τα φρούτα με φλούδα και οι ξηροί καρποί καλό είναι να αποφεύγονται. Επίσης, το αλκοόλ, ο καφές και τα αναψυκτικά με καφεΐνη ή ζάχαρη έχουν δράση ερεθιστική για το έντερο και μπορεί να παρατείνουν τα συμπτώματα.

Παράδειγμα ημερήσιου μενού για ήπια διάρροια

Ξεκίνα τη μέρα με ένα σκέτο φρυγανισμένο ψωμί και λίγη ώριμη μπανάνα. Στο μεσημεριανό, προτίμησε λίγο ρύζι με κοτόπουλο φιλέτο και μία πατάτα βραστή. Το απόγευμα μπορείς να καταναλώσεις ένα γιαούρτι με προβιοτικά ή ένα μήλο ψημένο. Για βραδινό, ένα πιάτο σούπα από ρύζι με λίγο κοτόπουλο ή καρότο είναι ήπιο και βοηθητικό. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, πίνε σταδιακά υγρά –νερό και χαμομήλι, οι καλύτεροί σου φίλοι– και απόφυγε τα μεγάλα, βαριά γεύματα.

Ενυδάτωση και ηλεκτρολύτες: Τι να προσέξετε

Η αφυδάτωση είναι από τις πιο σοβαρές συνέπειες της διάρροιας. Εκτός από το νερό, είναι σημαντικό να προσλαμβάνεις ηλεκτρολύτες –νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο– οι οποίοι χάνονται με τα υγρά. Ένα ισορροπημένο διάλυμα ηλεκτρολυτών από το φαρμακείο ή ένας σπιτικός ορός με νερό, λίγη ζάχαρη και αλάτι μπορεί να βοηθήσει. Το χαμομήλι και το φασκόμηλο επίσης συμβάλλουν στην ενυδάτωση, χωρίς να προκαλούν ερεθισμό.

Πότε να συμβουλευτείτε γιατρό ή διατροφολόγο

Αν η διάρροια διαρκεί πάνω από δύο ημέρες χωρίς σημάδια βελτίωσης, αν συνοδεύεται από πυρετό, αίμα στα κόπρανα ή έντονη αφυδάτωση, η ιατρική παρέμβαση είναι απαραίτητη. Επίσης, εάν πρόκειται για παιδιά, ηλικιωμένους ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα, καλό είναι να ζητείται άμεσα ιατρική συμβουλή. Ένας διατροφολόγος μπορεί να βοηθήσει με το κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης, ειδικά αν τα επεισόδια είναι συχνά ή οφείλονται σε χρόνιες καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Με πληροφορίες από Iatronet.gr και WebMD  

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v