Διατροφή για γαστρεντερίτιδα: Τροφές που βοηθούν στην ανάρρωση
Τι να φας και τι να αποφύγεις όταν υποφέρεις από γαστρεντερίτιδα; Η σωστή διατροφή είναι το κλειδί για ταχύτερη ανάρρωση και λιγότερες επιπλοκές.

Γαστρεντερίτιδα: Μια λέξη που αρκεί για να σε κάνει να απομακρυνθείς από την κουζίνα και να κουλουριαστείς στον καναπέ. Διάρροια, ναυτία, εμετοί, αδυναμία –τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν είναι εξαντλητικά. Η διατροφή παίζει κομβικό ρόλο όχι μόνο στην υποχώρηση των συμπτωμάτων αλλά και στην ανάκτηση της δύναμης και την ενυδάτωση του οργανισμού. Τι τρώμε, λοιπόν, όταν τίποτα δεν μας φαίνεται δελεαστικό; Και πότε επιστρέφουμε στο κανονικό φαγητό;
Όπως διαβάζουμε στο Iatronet.gr, η οξεία γαστρεντερίτιδα συνήθως είναι καλοήθης κατάσταση. Ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού που είναι ευάλωτες στην αφυδάτωση. Είναι η πιο συχνή επιπλοκή της και παρατηρείται σε άτομα που δεν μπορούν να αναπληρώσουν τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνουν με τις διάρροιες και τους εμέτους.
«Όλοι χάνουμε διαρκώς υγρά μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, της ούρησης και της αφόδευσης. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ρυθμίζουν πολύ καλά τα επίπεδα νερού στο σώμα τους, μέσω της διατροφής. Ωστόσο τα βρέφη και τα μικρά παιδιά (ηλικίες κάτω των 5 ετών), οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν, καθώς και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό (ανοσοκατεσταλμένοι) δυσκολεύονται αρκετά», αναφέρει η ειδική παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD.
Γι’ αυτό και η ενυδάτωση είναι το πρώτο, και ίσως το πιο σημαντικό, βήμα.
Αρχικά, αποφεύγουμε το νερό σε μεγάλες ποσότητες μονομιάς, γιατί μπορεί να προκαλέσει εμετό. Αντί γι’ αυτό, προτιμάμε μικρές γουλιές κάθε λίγα λεπτά.
Ιδανικές επιλογές:
Νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Διαυγείς ζωμοί (κοτόπουλου ή λαχανικών)
Διάλυμα ηλεκτρολυτών (ή φυσικά ισοτονικά ποτά, αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή)
Ελαφρύ τσάι χωρίς ζάχαρη (χαμομήλι, φασκόμηλο)
Αποφεύγουμε:
Καφέ
Αλκοόλ
Χυμούς με υψηλή οξύτητα (π.χ. πορτοκάλι)
Ανθρακούχα αναψυκτικά
Μόλις οι εμετοί και η έντονη διάρροια υποχωρήσουν, μπορούμε να ξεκινήσουμε την επανασίτιση με ήπιες, ουδέτερες τροφές που δεν επιβαρύνουν το στομάχι.
Τροφές που βοηθούν:
Μπανάνα: Ελαφριά, πλούσια σε κάλιο, βοηθά στην αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών.
Ρύζι λευκό: Μαλακό, χωρίς φυτικές ίνες, εύπεπτο.
Τοστ με λευκό ψωμί: Χωρίς βούτυρο ή λιπαρά.
Βραστή πατάτα: Χωρίς λάδι ή καρυκεύματα.
Μήλο (τριμμένο ή πολτοποιημένο): Περιέχει πηκτίνη, βοηθά στη ρύθμιση του εντέρου.
Κοτόπουλο βραστό: Καλά μαγειρεμένο, χωρίς πέτσα και μπαχαρικά.
Ακολουθούμε αυτό που πολλές αγγλόφωνες πηγές ονομάζουν «BRAT diet» (Bananas, Rice, Applesauce, Toast), δηλαδή μια δίαιτα βασισμένη σε ήπιες, άμυλουχες τροφές.
Μέχρι να επανέλθει πλήρως το πεπτικό σύστημα, αποφεύγουμε τροφές που είναι δύσπεπτες ή προκαλούν έντονη κινητικότητα του εντέρου.
Τροφές προς αποφυγή:
Γαλακτοκομικά (ειδικά πλήρη γάλατα και τυριά)
Λιπαρά, τηγανητά ή πικάντικα φαγητά
Όσπρια και λαχανικά με ίνες (π.χ. λάχανο, μπρόκολο)
Γλυκά και επεξεργασμένα προϊόντα
Χυμοί με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη
Μόλις περάσουν 24-48 ώρες χωρίς συμπτώματα, μπορούμε σταδιακά να επανεντάξουμε τροφές στην καθημερινότητά μας. Ξεκινάμε με μαγειρεμένα λαχανικά, μικρές ποσότητες πρωτεΐνης και εύπεπτες πηγές υδατανθράκων. Η πλήρης επιστροφή σε κανονική διατροφή γίνεται με βάση την αντοχή του οργανισμού, και πάντα με προσοχή.
Τελικά, η γαστρεντερίτιδα μπορεί να είναι μεν παροδική, αλλά καθόλου αμελητέα. Με σωστή διατροφή, προσεκτική ενυδάτωση και αποφυγή επιβαρυντικών τροφών, ο οργανισμός ανακάμπτει γρηγορότερα και με λιγότερες επιπλοκές.