Καλοκαιρινά πιάτα που δεν θέλουν κουζίνα: Τι μαγειρεύεις όταν έχει 38 βαθμούς;

Ούτε τηγάνια, ούτε φούρνοι, ούτε ιδρώτας να στάζει. Δέκα δροσερές, χορταστικές ιδέες για να φας καλά χωρίς να ανεβάσεις (κι άλλο) τη θερμοκρασία του σπιτιού.

Καλοκαιρινά πιάτα που δεν θέλουν κουζίνα: Τι μαγειρεύεις όταν έχει 38 βαθμούς;

Όταν το θερμόμετρο δείχνει 38°C, το τελευταίο που θέλεις είναι να σταθείς πάνω από κατσαρόλες και φούρνους. Κι όμως, μπορείς να φας νόστιμα, υγιεινά και χορταστικά χωρίς να μαγειρέψεις τίποτα. Παρακάτω σου έχουμε πεντανόστιμες λύσεις για «μαγείρεμα» χωρίς φωτιά: Μόνο με ψυγείο, ένα μαχαίρι και λίγη όρεξη.

Ντάκος ο κλασικός

Κρητικός, δροσιστικός και χορταστικός, ο ντάκος είναι το απόλυτο μη-μαγειρεμένο φαγητό. Παίρνουμε ένα κρίθινο παξιμάδι, το ραντίζουμε με λίγο νερό και λάδι, το σκεπάζουμε με ώριμη ντομάτα τριμμένη, μπόλικη φέτα ή ξινομυζήθρα, κάππαρη και ρίγανη. Αν θες και κάτι παραπάνω, πρόσθεσε ελιές ή αγγουράκι, ή για έξτρα τσαχπινιά τη γνωστή παραλλαγή του αγαπημένου μας Αστέρ στα Πετράλωνα: αβοκάντο –ναι ταιριάζει τέλεια, δεν το πιστεύεις μέχρι να το δοκιμάσεις.

Θέλεις κι άλλη παραλλαγή; Δες εδώ τον… χωριαντάκο - Χωριάτικη ή ντάκος; 

Σαλάτα με καρπούζι και φέτα

Ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός: Γλυκό καρπούζι, αλμυρή φέτα, δυόσμος και λίγα καβουρδισμένα καρύδια. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι και σερβίρουμε τη σαλάτα παγωμένη. Ελαφρύ αλλά χορταστικό γεύμα, ό,τι πρέπει για μεσημέρι με καύσωνα.

Μυστικά και tips για να το απογειώσεις, από την foodie μας, την Αγάπη, εδώ - Ωδή στο καρπούζι με τη φέτα 

Ρολάκια τορτίγιας με γιαούρτι και λαχανικά

Απλώνουμε γιαούρτι σε τορτίγιες (ή και κατίκι Δομοκού για πιο ελληνικό twist), προσθέτουμε ψιλοκομμένο αγγούρι, ντομάτα, πιπεριά, λίγο δυόσμο ή μαϊντανό, τυλίγουμε και κόβουμε σε μικρά ρολά. Ιδανικά για σνακ ή ελαφρύ γεύμα.

Κους κους με μυρωδικά και φέτα

Το μόνο που θέλει λίγο βραστό νερό –εναλλακτικά, στα σούπερ μάρκετ πλέον βρίσκεις έτοιμο μαγειρεμένο κουσκουσάκι, να το ζεστάνεις ένα λεπτό στα μικροκύματα και να ξεμπερδέψεις. Προσθέτουμε ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγουράκι, φέτα, ελιές και ό,τι φρέσκο μυρωδικό έχουμε πρόχειρο. Λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο, και έτοιμο το τέλειο lunch bowl.

Κρύα σούπα γκασπάτσο

Τρίβουμε ντομάτες, αγγούρι, πιπεριά, λίγο κρεμμύδι, σκόρδο και ανακατεύουμε με ελαιόλαδο, ξίδι και λίγη φρυγανιά για να δέσει. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες και σερβίρουμε παγωμένη. Θυμίζει Bloody Mary αλλά χωρίς αλκοόλ και με πολύ περισσότερες βιταμίνες.

Δες εδώ και την… πρωτοξαδέλφη της γκασπάτσο, τη σούπα σαλμορέχο - Salmorejo, η πρωτοξαδέλφη της gazpacho 

Πιατέλα με αλλαντικά, τυριά και φρούτα

Ιδανικό τόσο για καλοκαιρινές βραδιές με φίλους στο μπαλκόνι, όσο και για το μεσημεριανό τσιμπολόγημα την ώρα που δουλεύεις: Επιλέγουμε καλά αλλαντικά (π.χ. προσούτο ή λούζα Μυκόνου), τυριά όπως γραβιέρα ή λαδοτύρι, και τα συνδυάζουμε με σταφύλια, σύκα, πεπόνι ή ό,τι άλλο εποχιακό. Μια μπαγκέτα στο πλάι, κι ένα ποτήρι δροσερό κρασί γιατί είσαι μερακλής/ου.

Σάντουιτς με χούμους και λαχανικά

Παίρνουμε ψωμί της αρεσκείας μας (ιδανικά πολύσπορο), απλώνουμε χούμους και γεμίζουμε με λεπτοκομμένες φέτες από αγγούρι, καρότο, πιπεριά και φύλλα ρόκας. Προσθέτουμε λίγο λεμόνι ή μπαλσάμικο για τη σπιρτάδα.

Καπρέζε με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό

Η ιταλική απλότητα στα καλύτερά της: Κόβουμε φρέσκια ντομάτα και μοτσαρέλα σε φέτες, τις εναλλάσσουμε σε πιατέλα, προσθέτουμε φρέσκο βασιλικό, ελαιόλαδο, αλάτι και αν θέλουμε λίγο βαλσαμικό ξίδι. Ό,τι πιο κοντά σε… διακοπές στη Σικελία χωρίς αεροπορικά εισιτήρια.

Σαλάτα με ρεβίθια και τόνο

Στραγγίζουμε μια κονσέρβα τόνο σε λάδι (ή σε νερό, όσοι προσέχουμε τις θερμίδες) ανακατεύουμε με τα έτοιμα ρεβύθια στον ατμό που βρίσκουμε σε σακουλάκια στο σούπερ μάρκετ, προσθέτουμε ψιλοκομμένο αγγούρι, ντομάτα, κρεμμυδάκι και λίγο λεμόνι ή γιαούρτι για να δέσει. Πιπεράκι, ελαιόλαδο και άντε γεια. Είναι και πλήρες γεύμα.

Σούσι α λα ελληνικά

Αν δεν έχουμε sushi bar κοντά (ή λεφτά για να παραγγείλουμε) φτιάχνουμε κάτι σαν «ελληνικό σούσι»: Κόβουμε με τον αποφλοιωτή λεπτές φέτες αγγουριού, τις γεμίζουμε με κατίκι, λίγο καπνιστό σολομό, άνιθο και λεμόνι, και τις τυλίγουμε σαν ρολά. Πιάτο που εντυπωσιάζει, χωρίς να κουράζει.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

Απόρρητο
v