Salmorejo, η πρωτοξαδέλφη της gazpacho
Η Αγάπη ανακάλυψε άλλη μία παραδοσιακή ντοματένια, κρύα ισπανική σούπα, τη salmorejo, και μας δίνει τη συνταγή για να τη χαρούμε τις ζεστές μέρες του Ιουλίου.

Η Αγάπη ανακάλυψε άλλη μία παραδοσιακή ντοματένια, κρύα ισπανική σούπα, τη salmorejo, και μας δίνει τη συνταγή για να τη χαρούμε τις ζεστές μέρες του Ιουλίου.
Η ισπανική gazpacho, η απόλυτα δροσιστική, καλοκαιρινή σούπα, έχει μπει στις ζωές μας εδώ και πολλά χρόνια, αλλά ποιος ξέρει την πρώτη της εξαδέλφη την salmorejo; Ελάχιστοι, μεταξύ αυτών και η αφεντιά μου που την ανακάλυψα πρόσφατα. Πατρίδα και αυτής είναι η Ανδαλουσία και συγκεκριμένα η Κόρδοβα, εξ ου και το ολόκληρο όνομά της, salmorejo cordobés. Οι ρίζες, τόσο της gazpacho όσο και της salmorejo, που αρχικά ήταν μία σούπα, χάνονται στα βάθη των αιώνων και τα υλικά ήταν μόνο μπαγιάτικο ψωμί, ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι και ξίδι. Όταν τον 19ο αιώνα ήρθαν στην Ευρώπη οι ντομάτες και άλλα λαχανικά από τον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργήθηκε αφενός η gazpacho που, εκτός από ντομάτες, έχει πιπεριές και αγγούρι και αφετέρου η salmorejo που έχει μόνο ντομάτες.
Όπως κάνω με οτιδήποτε καινούργιο μού τραβήξει την προσοχή, έσπευσα να την φτιάξω, αφού βρήκα και αρκετά καλές ντομάτες. Υπέροχη είναι, φίλοι μου, η salmorejo, απλά υπέροχη. Μάρτυράς μου και ο αγαπημένος μου σύζυγος ο οποίος, κατά τύχη, είχε μόλις επιστρέψει από τη Σεβίλλη όπου την είχε γευτεί και μου είπε πως, όντως, η salmorejo μου έμοιαζε πολύ με την ορίτζιναλ.
Με το υπέροχο βαθύ πορτοκαλί της χρώμα, τη δροσιά της που είναι βάλσαμο για τις ζεστές μέρες, την πυκνή της υφή από το ψωμί που την κάνει πολύ χορταστική, την ευκολία και τη γρηγοράδα στην ετοιμασία της, η salmorejo θα γίνει η καινούργια μου καλοκαιρινή αγάπη, ελπίζω και η δική σας.
ΚΡΥΑ ΣΟΥΠΑ SALMOREJO (ΣΑΛΜΟΡΕΧΟ)
Η σούπα
Υπολογίζουμε 1 μέτρια ντομάτα, ½ μικρή σκελίδα σκόρδο (μπορείτε να το διπλασιάσετε, αν το σκόρδο δεν σας πειράζει) και 1 χοντρουλή φέτα μπαγιάτικο ψωμί κατ’ άτομο (βλ. tips). Στο blender πολτοποιούμε τις ντομάτες με το σκόρδο. Προσθέτουμε το ψωμί αφού αφαιρέσουμε την κόρα και κόψουμε την ψίχα σε μικρότερα κομμάτια, βυθίζουμε όλα τα κομμάτια του ψωμιού ώστε να βραχούν καλά και αφήνουμε για λίγα λεπτά για να μαλακώσουν. Πολτοποιούμε και μόλις έχουμε έναν λείο πολτό, προσθέτουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε λεπτή ροή, όπως κάνουμε και με τη μαγιονέζα, για να ενωθεί το λάδι με την πολτοποιημένη ντομάτα και να έχουμε ένα ομοιογενές, κρεμώδες μίγμα (αυτή είναι η λεγόμενη γαλακτωματοποίηση - αγγλιστί emulsion). Μόλις έχουμε την επιθυμητή υφή και πυκνότητα, αρτύζουμε με αλάτι, πιπέρι (προαιρετικά, καθότι ούτε η gazpacho ούτε η salmorejo έχουν πιπέρι) και λίγο ξίδι (βλ. tips) και ανακατεύουμε καλά. Δροσίζουμε τη σούπα στο ψυγείο αλλά φροντίζουμε να την βγάλουμε για δέκα λεπτά της ώρας περίπου πριν να την φάμε, διότι εάν είναι πολύ παγωμένη δεν θα διακρίνουμε τις γεύσεις και τα αρώματά της.
Οι γαρνιτούρες
H salmorejo γαρνίρεται συνήθως με ψιλοκομμένα σφιχτά αυγά και κύβους ισπανικού ζαμπόν (jamon serrano ή jamon iberico). Έψησα πολύ λεπτές φέτες jamon στον φούρνο, το άφησα να κρυώσει και το έκοψα σε ακανόνιστα μικρά κομμάτια με τα χέρια μου. Καθώς ήταν πολύ τραγανό, έδωσε μια επιπλέον ευχάριστη υφή στη σούπα. Όσον αφορά τα αυγά, ψιλόκοψα τα ασπράδια και έτριψα τους κρόκους στον ψιλό τρίφτη.
Tips